Kaos u velikanu

Pred Juveom utakmica godine, a u Torinu bijesni građanski rat! Toliko je ozbiljno da se upleo i Cristiano Ronaldo, prste u svemu ima i mafija! 'Agnelli je crv, a vi ste njegovi robovi'


Dejan Šmehil
12.03.2019.17:00
Pred Juveom utakmica godine, a u Torinu bijesni građanski rat! Toliko je ozbiljno da se upleo i Cristiano Ronaldo, prste u svemu ima i mafija! 'Agnelli je crv, a vi ste njegovi robovi'
Getty

sažeto

U Torinu vlada žestoki sukob između običnih simpatizera i ultrasa koji bojkotiraju navijanje zbog visokih cijena ulaznica, sukob koji se posve rasplamsao u petak protiv Udinesea


Dejan Šmehil
12.03.2019.17:00

S obzirom da je talijansko prvenstvo ušlo u fazu u kojoj je zanimljivo kao i turske sapunice, Juventus zapravo utakmicu sezone igra večeras na Allianz Areni. Uzvrat osmine finala Lige prvaka protiv madridskog Atletica u kojem će pokušati nadoknaditi zaostatak 0:2 iz prvog susreta.

Titule u Italiji postale su već dosadne valjda i samom Juventusu, čeka se europski tron. Uostalom, iz tog je razloga i doveden Cristiano Ronaldo prošlo ljeto. A u zoru tog dvoboja koji će odrediti sezonu crno-bijelih kao uspješnu ili neuspješnu, u Torinu bijesni – građanski rat!

Rat koji je započeo i prije dolaska slavnog Portugalca, a čak ni taj megtransfer nije uspio izvući dvije sukobljene struje iz rovova. Nejedinstvo se još jednom odlično vidjelo u petak u prvenstvenoj pobjedi nad Udineseom (4:1). Talentirani mladac Moise Kean zabio je dva gola, ali umjesto da to bude glavna vijest, u prvi je plan izbila netrpeljivost između ultrasa i običnih simpatizera.

Getty

"Vi ste usrana publika", skandirali su najžešći Juveovi tifosi, a ostatak stadiona uzvraćao zvižducima i uzvicima negodovanja.

Nastavak je to sukoba koji tinja već neko vrijeme, a uzrok svega je – novac. Točnije, cijene ulaznica. Juveovi ultrasi prosvjeduju zbog toga što je klub drastično podigao cijene još uoči dolaska Cristiana za čak 30 posto. I praktički su u štrajku na utakmicama. To ide toliko daleko da vođe navijanja utišavaju ljude na navijačkoj tribini nakon što Juventus postigne pogodak! Kao što je to bio slučaj prošlog mjeseca prilikom gola Paula Dybale.

Ali, cijene ulaznica su samo vrh ledenog brijega u cijeloj ovoj priči. Situacija je daleko složenija. Juventus je klub s milijunima navijača u cijeloj Italiji pa i svijetu. A otkako su s Delle Alpija (kapacitet 80.000 mjesta) preselili na Allianz (41.000 mjesta), do ulaznica je izuzetno teško doći. I njihova vrijednost je upravo zbog toga, kao i činjenice da je Juventus višestruki prvak i svi ga žele doći pogledati, otišla u nebo.

Getty

Klub je tome pokušao doskočiti tako da sačuva određenu količinu ulaznica za najvjernije no to je otišlo u drugu krajnost. Ubrzo su neki od ultrasa shvatili da mogu masno zaraditi na preprodaji, a tu su svoju zaradu nanjušili i pripadnici mafijaškog klana Ndrangheta. Sve je otišlo toliko daleko da je Juventusov predsjednik Andrea Agnelli optužen za suradnju s mafijom i izbačen iz nogometa na godinu dana. To je kasnije umanjeno na kaznu od 100.000 eura njemu, 600.000 klubu i jednu utakmicu bez gledatelja.

Od tog trenutka, Juve želi ispeglati svoj imidž pa je dizanje cijena ulaznica jedan od načina da maknu s tribina one nepoželjne, predmnijevajući da oni nemaju toliko dubok džep.

Getty

Ultrasi su, s druge strane, to i protumačili tako – da su nepoželjni. Pa sad na utakmicama šute prvih 39 minuta, u spomen na 39 žrtava na Heyselu. I Juve je dobio kazališnu atmosferu, ali i rat dviju skupina navijača. Ultrasi zamjeraju običnim simpatizerima što nisu stali uz njih i solidarizirali se kad je došlo do dizanja cijena, a obična publika proziva ultrase da se bune jer više nema besplatnih i jeftinih ulaznica koje mogu preprodati.

Prošli vikend na stadionu je osvanuo grafit u kojem se Agnellija naziva crvom, njegove direktore nesposobnima, a ostale navijače hrpom lutaka, Agnellijevih robova.

Igrači su svjesni što se događa i preklinju ultrase da im pomognu danas protiv Atletica.

Getty

"Trebamo vašu pomoć. Mi ćemo pokušati napraviti svoj posao na terenu, ali trebamo vašu podršku. Svih vas", zavapio je Cristiano uoči utakmice s Madriđanima.

Najžešći navijači su najavili da će prekinuti bojkot za ovaj dvoboj, ali i istaknuli da je to samo privremeno primirje. Rat se nastavlja već sutra...

Cristiano Ronaldo

Liga prvaka

Juventus

navijači

Atletico Madrid

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter