Najnasilnija utakmica na svijetu

Policija otjerala u smrti više od 100 ljudi, Molotovljevim koktelom zapalili suparnika, a slavne blizance čuvaju pod oružjem


Dejan Šmehil
12.07.2019.19:00
Policija otjerala u smrti više od 100 ljudi, Molotovljevim koktelom zapalili suparnika, a slavne blizance čuvaju pod oružjem
Getty

sažeto

U novoj epizodi najluđih nogometnih derbija otisnuli smo se u Kairo i secirali okršaj afričkih velikana Al Ahlyja i Zamaleka


Dejan Šmehil
12.07.2019.19:00

Dva najbolja afrička kluba 20. stoljeća. Dvije najtrofejnije momčadi u Egiptu, ali i na čitavom kontinentu. U normalnim okolnostima, derbiji između Al Ahlyja i Zamaleka bili bi za prste polizati. Problem je što u njihovom slučaju nikako ne možemo govoriti o normalnim okolnostima.

Jer osim što su najtrofejniji i najbolji, oni produciraju i najkrvavije derbije na cijelom svijetu. Egzaktnih podataka nema, ali na njihovim je utakmicama vrlo vjerojatno poginulo najviše navijača.

Brojni mediji daju tom derbiju epitet – najnasilnijeg na svijetu. S razlogom. Izravno ili neizravno, rivalstvo ova dva kluba dovelo je do smrti više od 100 ljudi!

A sve je eruptiralo nakon revolucije u Egiptu 2011. godine. Tada su ultrasi obje momčadi stajali jedni uz druge u rušenju režima. I običan svijet ih je vidio kao čuvare revolucije jer su se vrlo uspješno obračunavali s režimskom policijom.

Getty

No, uskoro su platili veliku cijenu. Samo godinu dana nakon tih revolucionarnih zbivanja u Egiptu, dogodila se ponajveća tragedija u svijetu nogometa, masakr u Port Saidu gdje su u okršajima pristaša Masryja i Al Ahlyja te policije poginula 74 navijača. Mahom Al Ahlyjevi. Ozlijeđeno je i 500 osoba u tim neredima. Kasnije je otkriveno da je to sve bilo naručeno od strane režima kao osveta za sudjelovanje navijača u revoluciji. Samo dva policajca osuđena su na 15 godina zatvora što je razbjesnilo navijače pa su zapalili sjedište Egipatskog nogometnog saveza.

A tri godine kasnije, 22 ultrasa Zamaleka također je izgubilo živote u sukobima s policijom gdje je opet otkriveno da je policija zakuhala stvari i izazvala incidente koji su rezultirali smrću 22 mlade osobe...

Točnih brojki poginulih u međusobnim obračunima ultras skupina ovih momčadi nema, ali ih je definitivno bilo. Svi pišu da često ti sukobi završe tragično, kao primjerice nakon jedne košarkaške utakmice. Navijači Al Ahlyja poludjeli su nakon tijesnog poraza 67:68, uletjeli u teren te zasuli suparničke navijače Molotovljevim koktelima! Jedan je pristaša Zamaleka pritom zapaljen.

Getty

I ne izbijaju sukobi samo na nogometnim i košarkaškim utakmicama, već i na dvobojima mlađih kategorija.

"Ti susreti obiluju užasnim tučnjavama", otkriva jedan navijač.

Rivalstvo je zapravo utemeljeno u klasnim razlikama. Al Ahly („Nacionalan“, u prijevodu) je klub siromašnijeg sloja Egipćana, simbol nacionalizma i  gaji te neke egipatske vrijednosti. Zamalek se percipira kao klub aristokracije, osnovan od stranaca.

I otkako su formirani početkom 20. stoljeća, rivalstvo je samo raslo, a kulminiralo je 1966. kad je vojska upala na derbi i izbili su masovni neredi. Ozlijeđeno je više od 300 ljudi, a nepoznat broj je poginuo.

Liga je prekinuta na čak pet godina! Doduše, dijelom i zbog arapsko-izraelskog rata. Osim toga, egipatska vlada zabranila je da se derbiji igraju na njihovim stadionima i tako, od tog trenutka, svaka se međusobna utakmica igra na neutralnom terenu – nacionalnom stadionu u Kairu.

Getty

No praktički odmah nakon što je prvenstvo opet pokrenuto – novi incidenti. Molotovljevi kokteli, žestoki obračuni, razaranje i smrti... Pa je liga opet zaustavljena.

A posljednjih godina, zbog ogromnih tenzija koje vladaju u derbiju, Egipatski nogometni savez koristi strane suce kako bi se osigurala nepristranost.

Tako je, između ostalog, dvoboj Al Ahlyja i Zamaleka sudio i Škot Kenny Clark koji je pristao doći nakon što je niz europskih sudaca odbili odraditi utakmicu.

"Inače, na utakmice putujemo u odijelima Škotskog nogometnog saveza, ali nam je rečeno da dođemo inkognito, bez obilježja. Kako bismo izbjegli maltretiranje navijača. No, otkriveno smo odmah u zračnoj luci... I krenula su preklinjanja da pomognemo jednoj ili drugoj strani. A za cijelo vrijeme boravka u Kairu, imali smo tjelohranitelja koji je djelovao kao da bi mogao ubiti čovjeka golim rukama", prisjeća se Clark.

Getty

No, to nije najčudnija stvar koja im se dogodila. Na utakmici je 10-ak minuta prije kraja došlo do velikih nereda. S tribina su letjele boce i kamenje. Stoga je rekao svojim pomoćnicima da se ne približavaju korner zastavicama, da sude zaleđa samo do visine šesnaesterca!

"Ako pogriješite zaleđe, neka. Ne isplati se dobiti kamen u glavu", otkriva Clark.

Nije lako ni bivšim igračima ova dva kluba. Nekadašnji napadač Zamaleka i reprezentativac Ayman Younis otkriva da je svaki derbi na tapeti.

"Na stadion ne smijem doći svojim automobilom, razbili bi mi ga. Kad sam igrao za Zamalek imao sam puno problema s navijačima Al Ahlyja. Jednom prilikom sam pronašao automobil okrenut na stranu i potpis na njemu: "Navijači Al Ahlyja". A to je bilo nakon našeg poraza u derbiju! No, sjetili su se da sam im zabio ranije u sezoni i eto..."

Getty

To ipak nije najgore što je doživio.

"Napali su me u vlastitoj kući. Morao sam zvati policiju. Čak 5000 navijača Al Ahlyja došlo je pred moju kuću. Uzvikivalo svašta meni, supruzi i djeci. Bacali su na kuću sve što su imali pri ruci", kaže Younis.

Još gore je blizancima Hossamu i Ibrahimu Hassanu. Hossam je proslavljeni egipatski napadač, ponajbolji u povijesti, a brat Ibrahim bio vrlo prgav desni bočni. Oni su bili u Al Ahlyju godinama, a onda ih se klub poželio riješiti. Zamalek je vidio svoju šansu i doveo ih obojicu.

Epilog? I nakon završetka karijere, čuvaju ih naoružani tjelohranitelji jer im konstantno prijete smrću.

Getty

Možda najčudniji derbi odigran je proljetos. Vlasti su na utakmicu pustile samo 30 navijača na stadion Borg-al-Arab u Aleksandriji koji prima 86.000! I to po 15 sa svake strane. Sigurnosna procjena je bila da je tako najpametnije. Jer, nažalost, nasilje je nemoguće maknuti s utakmica Al Ahlyja i Zamaleka. I utakmica pred praznim tribinama je već bilo pregršt i bit će i u budućnosti.

Nogomet se igra zbog navijača, ali možda bolje i tako nego da opet dođe do masovnih stradavanja...

nogomet

ubojstvo

smrt

nasilje

derbi

Egipat

najluđi nogometni derbiji

feljton

Al Ahly

Zamalek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter