Rekorder preživio pakao

Policajac-psihopat mu gotovo uništio život, proglašen je izdajnikom, a sad 'razvaljuje' Cristiana Ronalda i slavi ga cijela zemlja


Dejan Šmehil
27.03.2019.21:00
Policajac-psihopat mu gotovo uništio život, proglašen je izdajnikom, a sad 'razvaljuje' Cristiana Ronalda i slavi ga cijela zemlja
Getty

sažeto

Quagliarella je golom Lihtenštajnu postao najstariji strijelac u povijesti Azzurra što nam je bio povod da se prisjetimo nevjerojatne drame kroz koju je prolazio


Dejan Šmehil
27.03.2019.21:00

Između Hajduka i Napolija može se povući znak jednakosti u nekim stvarima. Oba prožima onaj žestoki južnjački temperament, karakterizira ih luda ljubav navijača prema klubu, a kako je u Dalmaciji san svakog 'diteta' da jednog dana odjene bijeli dres, tako i oni iz Napulja i regije koja gravitira tom gradu, sanjaju istrčati na San Paolo u nebeskoplavom dresu.

Isti je san imao i Fabio Quagliarella, na priču o kojem nas je ponukalo to što je u utorak, zatresavši mrežu Lihtenštajna, s 36 godina i 54 dana postao najstariji strijelac u povijesti talijanske reprezentacije. A kako bi rekli u onim napornim reklamama, to još uvijek nije sve. Bio je to njegov prvi pogodak za Azzurre nakon osam godina, nakon 3450 dana!

Potvrđuje Fabio onu izlizanu frazu za vino, što stariji – to bolji. S 36 na leđima proživljava novu mladost i pritom ne mislimo samo na ovaj pogodak za Italiju. Quagliarella je prvi topnik Serie A u ovom trenutku s 21 pogotkom u Sampdorijinom dresu s brojem 27. Brojem koji nisu u čast preminulog prijatelja Niccola Gallija koji je poginuo u prometnoj nesreći 2001. godine. Šije Fabio na ljestvici strijelaca daleko razvikanije konkurente poput 'strašnog' Cristiana Ronalda, a Icardija da i ne spominjemo...

No, vratimo se mi na priču. O kojoj bi se jednoga dana mogao snimiti i vrlo kvalitetan triler. Priču o Quagliarelli, jednom policajcu, mafiji, ucjenama, vrebaču i prijetnjama bombom.

Dakle, mali Fabio je imao san zaigrati za Napoli, ali kako to u životu biva – snovi se najčešće ne ispune kad mi to želimo. On se tako do svjetla pozornice u Serie A, ali i kluba svojih snova, probio zaobilaznim putem, preko Torina, Fiorentine, Chietija, Ascolija, Sampdorije za koju igra i sad, te Udinesea.

Getty

Čekao je strpljivo cijelu dekadu, ali kad se Napoli javio 2009., "ne" nije bila opcija. Čovjek je toliko volio klub da bi vjerojatno pristao igrati i besplatno, samo da odjene sveti dres. Ali, san se ubrzo pretvorio u noćnu moru.

"Uvijek sam sebe zamišljao kako kao kapetan Napolija dižem pehar. A da se neke stvari nisu dogodile, uvjeren sam da bih još igrao tamo", poručio je u svojoj ispovijesti Quagliarella.

Ovo "neke stvari" zvuči tako benigno, a zapravo su užasni događaji iz te jedine sezone u Napolijevom dresu pokrenuli petogodišnju kalvariju talijanskog napadača. Uostalom, zbog svega toga je i pobjegao nakon samo jedne sezone, a imao je u džepu petogodišnji ugovor.

Da stvar bude gora, otišao je u Juventus pa su ga Napolijevi navijači uzeli na zub i proglasili izdajnikom. Eh, da su samo znali... On je po dolasku govorio o velikoj ljubavi prema Napoliju, obećanju da će se i umiroviti tamo ako treba, ali prelazak u Juve pretvorio je navijačku ljubav u mržnju, a on se morao maskirati kada bi dolazio u grad vidjeti obitelj i prijatelje kako bi izbjegao uvrede i verbalno zlostavljanje na ulicama. Eh, da su samo znali...

Getty

"Da, bilo je svakakvih reakcija, ali izbjegavao sam svađe s tim ljudima. Mojim ljudima. Čekao sam dan kad ću moći sve reći", priča Fabio.

I dočekao ga. Ali, tek nakon što je njegov vrebač, progonitelj, kako god ga nazvali, policajac Raffaele Piccolo završio iza rešetaka na četiri godine i osam mjeseci jer je pokušao uništiti Quagliarellin život.

"Vrebač me mučio pet godina!", započeo je šokantnu ispovijest Fabio.

"Ne znam što mu je prolazilo kroz glavu jer je bio policajac i zbog toga sam mu vjerovao u početku. Počelo je problemom s lozinkom koji sam imao, a on ga je riješio."

Naoko potpuno nebitna stvar, ali umalo je upropastila nogometašev život. A Fabio nije ni slutio da riješeni problem s lozinkom nije bio kraj male neugodnosti, nego početak pakla.

Getty

"Počeo sam nakon toga dobivati anonimna pisma s fotografijama golih djevojaka, optuživan sam u njima za pedofiliju, za suradnju s mafijom iz Camorre, za raspačavanje droge, namještanje utakmica..."

Otišle su stvari još dalje.

"Otac mi je primao prijeteće poruke. Pisali su mu da će me netko smaknuti hicem u glavu ili raznijeti bombom."

Vrebač je s vremenom potpuno izgubio kontrolu pa je Quagliarelli na kućnu adresu isporučen lijes sa svojom fotografijom u njemu. A on je nazvao policajca Piccola da pokuša ući u trag manijaku. Ni ne sluteći da se upravo obratio manijaku koji ga proganja!

"Odjednom me bilo strah svega, imao sam osjećaj da me netko prati, da sam pod konstantnom opasnošću, stalno sam gledao preko ramena i u sporedne uličice dok sam hodao. Ne možete ni zamisliti kakva je napetost vladala kod mene doma", prisjeća se Fabio.

A manijak je neprestano bio kod njega u kući. I vodio cijelu 'operaciju'.

Getty

"Stalno je tražio da od drugih ljudi uzimamo otiske prstiju. Neprestano govorio da smo blizu progonitelju, da je potrebno još malo. Čak nam je dao i imena nekih osumnjičenika, ali kad su u cijelom tom vrtlogu, nemoguće je shvatiti što se zapravo događa. A nisam mogao reći nikome, čak ni svojoj braći", otkriva Sampdorijin napadač.

"A onda je moj najbolji prijatelj Giulio pozvan u policiju zbog tih navodnih mojih veza s Camorrom. I tu su se stvari počele raspetljavati... Na kraju je moj otac uspio shvatiti o čemu je riječ. Shvatio je da policija nikad nije dobila moje službene pritužbe jer ih je vrebač zadržavao za sebe."

Pisma koja je poludjeli policajac slao Fabiju, slao je ujedno i u klub...

"Prije puta u Švedsku, samo su me nazvali i rekli da neću igrati jer sam prodan Juventusu. Meni je to bio prvi glas."

Navijači su ga optužili da je otišao zbog novca, ali to naravno nije bila istina, a takve su stvari ljutile moju obitelj.

"Pokušao sam navijačima sitnim znacima dati do znanja koliko volim Napoli, kao kad sam odbio slaviti pogodak za Torino protiv Napolija. Bih li se vratio u Napoli? To bi bilo sjajno! Ostalo je nedovršenog posla tamo za mene..."

Njegova je poruka ipak stigla do navijača i Napolijevi ultrasi posipali su se pepelom na utakmici s Crotoneom. Istaknuli su transparent na San Paolu na kojem je pisalo:

"Proživio si pakao s nevjerojatnom dostojanstvom. Prigrlit ćemo te opet, Fabio, sine ovog grada“

Naposljetku se to ujedinjenje nije dogodilo. Teško da i hoće više, Fabio ima 36 godina i karijera se bliži kraju. Ali, ako ništa drugo, može uzdignute glave hodati ulicama svoga voljenog grada.

nogomet

Italija

Napoli

fabio quagliarella

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter