Nova sorta huligana prijeti velikom natjecanju

Pijani, drogirani do daske kokainom, mlađi od 25 i nose markiranu odjeću – ozloglašena 'pastuh brigada' sije strah uoči finala


100posto
11.05.2019.19:00
Pijani, drogirani do daske kokainom, mlađi od 25 i nose markiranu odjeću – ozloglašena 'pastuh brigada' sije strah uoči finala
Getty

sažeto

Britanska policija pribojava se skorašnje završnice Lige nacija na kojoj nastupa i Engleska, a s njom u Portugal dolazi i divlja horda


100posto
11.05.2019.19:00

Ostalo je još malo manje od mjesec dana do završnice Lige nacija, do polufinala u kojem će snage odmjeriti domaćin Portugal i Švicarska, te dan kasnije (6. lipnja) Nizozemska i Engleska. Upravo su taj datum u svojim kalendarima zaokružili i pripadnici specijalne i interventne policije u Portugalu.

Jer, zajedno s engleskom nogometnom reprezentacijom dolazi i omanja horda drogiranih i pijanih huligana koji ruše sve pred sobom.

Getty

Brojni stariji navijači Albiona groze se na njihov spomen i pojavu, ali ta manjina među engleskim pristašama nova je rasa delikvenata koji nose dizajnersku odjeću, piju nenormalne količine alkohola, drogiraju se u jednakoj mjeri (mahom troše kokain) kao što piju i koji su u zadnjih 12 mjeseci već bacili ljagu na nacionalnu vrstu neredima u Amsterdamu i Sevilli. Zovu ih 'pastuh' brigada.

"Povraća nam se od tih debila, jer nam kvare doživljaj na gostovanjima, ali kako ih izazvati kad ne znate imaju li nož ili neko drugo oružje?", kaže jedan od starije garde engleskih navijača.

Getty

Velika Britanija im nastoji doskočiti na sve moguće načine. Tako je uoči utakmice s Crnom Gorom u Podgorici, specijalna jedinica čak dva mjeseca pripremala to gostovanje. Kroz razgovore s lokalnom policijom nastojali su shvatiti kako oni funkcioniraju i djeluju, kako održavaju red i pokušali ih uvjeriti da je najbolje da britanskim plavcima prepuste da se nose s engleskim huliganima.

Osim toga, britanska policija ima na raspolaganju i nekoliko policajaca u civilu koje zovu "spotters". Oni u biti samo promatraju što rade engleski navijači, ne privlačeći pozornosti i ne djelujući. Poznaju iz viđenja većinu onih koji idu na gostovanja pa su u dosluhu s ovom službenom policijom.

Getty

U Crnoj Gori su policajci pratili ozloglašenu skupinu iz Shrewsburyja koja je reprezentativni primjerak te nove sorte huligana – svi su manje-više ispod 25 godina, u odjeći skupih brendova.

Odjednom jedan od njih pali baklju i predvodi pjesmu i IRA-i. Veći incident je spriječen pravovremenom i adekvatnom reakcijom britanskih policajaca.

Getty

No, pribojavaju se u Engleskoj da će ih daleko teži zadatak čekati na završnici Lige nacija jer postoji 'bezbroj' načina kako doći u Portugal i teško je sve kontrolirati i odraditi na visokoj razini. Tako da, moglo bi biti 'veselo'...

huligani

Engleska

neredi

engleska nogometna reprezentacija

Liga nacija

newsletter

Prijavite se na Newsletter