DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

Ovo su hrvatski ekstremni sportaši koje morate upoznati ▶️️


Vid Barić
07.03.2017.08:10
Ovo su hrvatski ekstremni sportaši koje morate upoznati ▶️️
Amir Cohen / REUTERS

sažeto

Upoznajte hrvatske sportaše koji rasturaju svoje daske - na vodi, snijegu i asfaltu


Vid Barić
07.03.2017.08:10

Sportovi na dasci su oduvijek privlačili Hrvate. Iako su najbolji među njima počesto ostajali "ispod radara" u Hrvatskoj, naši su daskaši i daskašice tijekom godina ostvarivali značajne rezultate u svojim sportovima - bilo po pitanju nastupa i rezultata na velikim natjecanjima, ili po pitanju snimanja video-materijala, što se u sportovima na dasci također uzima kao relevantan pokazatelj stanja sportaša (njihovim riječnikom: ridera) u odnosu na svjetsku ili europsku razinu.

Donosimo vam pregled hrvatskih ridera na koje bi valjalo obratiti pozornost. Neki su od njih već zauzeli svoja mjesta u vrhu sportova kojima se bave, a za neke vrijeme tek dolazi. Neki pak samo neopterećeno uživaju u onome što rade. Sigurna je jedna stvar - daske i za njih život znače, a zašto je to tako i o kome se zaista radi pročitajte u nastavku.

ENRICO MAROTTI, WINDSURFER

Enrico Marotti je 25-godišnji mladić iz Rijeke koji je odrastao u blizini  zaljeva Preluka, ondje gdje vjetar nikada ne staje, što ga čini jednim od najprepoznatljivijih windsurferskih odredišta u Hrvatskoj. Logično, na toj se vjetrometini još kao dječak započeo baviti jedrenjem, i to u klasi optimist, da bi uskoro prešao u klasu laser koja mu je, kako kaže, dala "osjećaj za windsurfing". Nije prošlo puno vremena i Marotti je čamac zamijenio daskom na kojoj se natječe i danas, a da je donio dobru odluku dokazuju i njegovi rezultati, kao i ugovori koje je potpisao s nekim od najboljih proizvođača windsurferske opreme. Enrico je čak šest puta osvojio državno prvenstvo u disciplini slalom, a 2011. godine je bio ukupni pobjednik svjetskog kupa unutar federacije IFCA. 2014. godine je osvojio IFCA prvenstvo Europe, dok je 2016. godine postao vice prvak svijeta na svjetskom prvenstvu u organizaciji iste federacije koje se održalo na Bolu na Braču. Danas windsurfa uz bok s najboljim svjetskim vozačima, a trenutno se nalazi na Havajima gdje trenira za nadolazeću sezonu.

ANTONIO PEKOVIĆ, SKATEBOARDER

Antonio Peković je 21-godišnjak iz Zagreba koji je na skejt stao prije osam godina. Njegov su talent odmah zamijetili u skateboard klubu "Shpaolin" iz Zagreba te su ga počeli voditi po natjecanjima u regiji na kojima se Antonio danas ne može pojaviti, a da ne uzme jedno od tri mjesta na postolju. Zanimljivo je kako je jednako uspješan i u segmentu snimanja skateboardinga, dakle nikako nije klasična skejt mašina, pretplaćeni osvajač medalja (skejt žargonom: contest rider). Vožnja mu odiše stilom i kreativnošću, a već sad je počeo snimati i vrlo solidne video materijale, počesto u suradnji sa stranim produkcijama. Recimo i kako se fotografije njegovih trikova pojavljuju u najrelevatnijim svjetskim skate časopisima, dok mu video-clipove prenose utjecajni skateboarding portali u svijetu. Kroz Hrvatsku se u proteklih dvadesetak godina provozalo mnoštvo talentiranih skejtera, no Antonia mnogi danas izdvajaju kao najboljega u dugo vremena. Zašto je to tako pogledajte u čak 25 minuta dugom RAW videu, punom brutalnih trikova te zgoda i nezgoda mladoga Pekovića s poznatih zagrebačkih lokacija. Užitak gledanja je zagarantiran, a sam uradak je cinéma-vérité karaktera i daje sjajan uvid u sport i skateboarding kulturu općenito. 

ANA RUMIHA, SNOWBOARDERICA

Ljubitelji snijega i snježnih aktivnosti vjerojatno su čuli za Anu Rumihu, danas 30-godišnjakinju iz Zagreba koja je na svjetskoj snowboarding sceni aktualna već desetak godina, unutar kojih je prošla sve - od reprezentativnih uspjeha na natjecanjima Europskog kupa, preko snimanja zapaženih snowboarding filmova u vlastitoj produkciji pa do potpisivanja ugovora s jednim velikim snowboarding brandom za vlastiti "pro model" daske, što je zasigurno jedno od najvećih postignuća koje sportaš na dasci uopće može postići. Malo Hrvata zna kako je danas u najvećim svjetskim dućanima sportske opreme moguće kupiti dasku koja nosi ime Ane Rumihe, i koja je u potpunosti dizajnirana na način na koji je ona sama htjela (isti je proizvođač izbacio i snowboarding vezove s njezinim potpisom). Rumiha danas ne snima trikove i ne natječe se onim intenzitetom kojim je to činila ranije, ali je i dalje jedno od najprepoznatljivijih ženskih lica u europskom snowboardingu. Redovno se pojavljuje na inozemnim snowboarderskim kampovima gdje svoja znanja prenosi djevojkama koje bi se htjele zadržati u tom sportu, a tu i tamo se pojavi i na kakvom natjecanju. Veljaču je tako zaključila osvajanjem trećeg mjesta na JibCity 2017. natjecanju u austrijskom Kufsteinu.

Dachstein summer edit from AnaRumiha on Vimeo.

ZOE MILOŠ, SKATEBOARDER

Zoe Miloš (22) vožnji skejta pristupa na specifičan način, drugačiji od uobičajenog. Ovaj mladić iz Rijeke odnedavna ima "opening part" u jednom od značajnijih hrvatskih skateboarding filmova novije produkcije, Solsticiju briljantnog Nikole Racana, a s oduševljenjem ga je prenio i  najutjecajni skateboarding portal na svijetu, Transworld Skateboarding. Zoe Miloš možda nije osvojio svako najvažnije skateboarding natjecanje u regiji (vjerojatno je na rijetkima i nastupio), ali je zasigurno skejtom odvozio lokacije koje većina drugih skejtera ne bi niti pomislila voziti. Iz izbora lokacija koje želi snimati i načina na koji im pristupa jasno se vidi kako je Zoe i umjetnik s ključem za kreaciju u glavi, a za kraj ga je najbolje opisati parolom koju mu je podario i legendarni Transworld: "Surove lokacije, veliki kotači i izvrstan stil!"

TINO STOJAK, SNOWBOARDER

Mladi Tino Stojak (17) iz Zagreba prvo se zakačio na wakeboarding na Jarunu, da bi uskoro nakon prvih snowboarderskih uspjeha u potpunosti svoj put zaokrenuo na snježne staze. Danas je član hrvatske reprezentacije i velika nada snowboardinga u Hrvata, koja s nepunih 17 godina radi zahtjevne tehničke trikove poput double cork 1080 rotacije. Tino je već ostvario značajnije uspjehe na natjecanjima Europskog kupa unutar FIS federacije, a ove je godine stekao i pravo nastupa "s velikim dečkima" na FIS svjetskom kupu. Pravo je odmah i iskoristio, doduše bez značajnijih rezultata - no još je vrlo mlad i tek mu predstoji sakupiti iskustvo u vožnji natjecanja prve lige svjetskog snowboardinga. Tko zna, možda za koju godinu u hrvatskom snowboardingu budemo imali senzaciju ala Kostelići, što je vjerojatno jedini preostao faktor koji bi mogao utjecati na odgovorne na Sljemenu ili Platku da napokon izgrade snowboarding park i tako omoguće mladim hrvatskim nadama da gotovo polovicu godine treniraju na domaćim skijalištima. Sretno, Tino!

LEA JUGOVAC, SNOWBOARDERICA

Hrvatska je oduvijek imala brojne ženske talente u snowboardingu, što je zaista čudno i fenomenalno, s obzirom na već spomenutu činjenicu kako na domaćim planinama nikada nije postojao adekvatni snowboarding park u kojemu bi naši vozači i vozačice mogli trenirati.  Lea Jugovac (23) je Riječanka koja definitivno spada u tu skupinu i koja je na tom mjestu "zamijenila" drugu veoma uspješnu, danas umirovljenu riječku snowboardericu Anju Štefan i Morenu Makar, djevojku koja je ostvarila jedan od značajnijih uspjeha hrvatskog snowboardinga kada se plasirala na olimpijske igre u Sočiju u disciplini halfpipe. Jugovac predstavlja neke nove snage hrvatskog snowboardinga, a spomenimo kako je upravo prije dva dana osvojila prvo mjesto u disciplini Big Air na FIS natjecanju Europskog kupa na srpskom Kopaoniku - što ju je poguralo na prvo mjesto ukupnog poretka Europskog kupa u toj disciplini. Natječe se i ona s velikim curama u najvišoj klasi svjetskoga kupa, no morat će, baš kao i kolega joj Tino, sakupiti još iskustva prije nego li im ozbiljnije zaprijeti i započne dominirati svjetskim kupom na onaj način na koji danas dominira europskim.

ADREJ GUDAC, SURFER

Danas već možemo reći kako postoji tradicija surfanja na valovima u Hrvatskoj. Nju su pokrenuli hrvatski skejteri prije gotovo dvadeset godina, nakon što su shvatili kako im kolege Slovenci svraćaju na olujno jugo u Medulinu ne bi li surfali na valovima kao da su u Kaliforniji ili na Baliju. Otada pa do danas se štošta promijenilo; dobili smo Podrum surfboards, prvi domaći brand surf dasaka, a sport je u nekoliko godina doslovno procvjetao pa se danas na dobar dan u Medulinu može sresti i preko dvadesetak domaćih surfera i surferica. Surfanje na valovima su u Hrvatskoj neupitno popularizirali i momci i djevojke iz Kohola surf kampa kroz čiju su školu surfanja prošli brojni lokalni surferi. Andrej Gudac (33) je jedan od naših zaljubljenika u surfanje na valovima koji neumorno lovi olujnu buru i juga po Jadranu na one dane kada "normalni" ljudi ne izlaze iz svojih kuća. Sjetite se Andreja drugi put kada bude puhalo do mjere da ruši stabla i sve uokolo - to znači da je negdje u podivljalom moru i jaše po valovima kao da sutra ne postoji.

MARTIN DOLENC, KITESURFER

Martin Dolenc je sedamnaestogodišnjak iz mjesta Pomer u medulinskoj uvali. Windsurfati je počeo u vrlo ranoj dobi od tri godine, što i ne čudi s obzirom na mjesto prebivališta i činjenicu kako mu je otac, Johnny Dolenc, odavna i sam u tom sportu. Dočim je malo porastao Martin se prebacio u kitesurfing u kojemu je i ostao do danas. Već je s 15 godina najavio kako je spreman za velike stvari u kitesurfingu, osvojivši zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu za natjecatelje do 18 godina. Otada je nastupio na mnogim europskim i svjetskim prestižnim natjecanjima u disciplini formula, u kojima se nerijetko pozicionirao na postolja (ukupno je osvojio 10 medalja na europskim i svjetskim prvenstvima u U18 i U 21 kategorijama), a postane li kitesurfing doista olimpijski sport u 2020. godini kako se trenutno šuška, izgledno je kako bi Hrvatska mogla imati svojega favorita za medalju.  Trenutno je treće rangirani senior na svjetskoj sailing ljestvici.

FOIL KITING MARTIN from Lovro - Offlineart on Vimeo.

MARKO GAČIĆ, WAKEBOARDER

Marko Gačić je devetnaestogodišnjak iz Rijeke i jedan od vozača iz nove generacije hrvatskih wakeboardera. Marko je aktualni nositelj naslova juniorskog (U19) nacionalnog prvaka, i to treću godinu zaredom, a drži i 15. mjesto na svjetskoj juniorskoj (U19) rang listi. Krasi ga fantastičan stil vožnje. U Hrvatskom mu je wakeboardingu trenutno najveći rival Rudolf Deković, mašina, momak koji je osvajao seniorska natjecanja u dobi od 14 godina. Na ljeto ih svakako vrijedi doći pogledati na nacionalno prvenstvo u wakeboardingu, gdje će odmjeriti snage za poredak u državnom prvenstvu, ali i suočiti se s europskim i svjetskim vozačima na stanici europskog kupa koji se već tradicionalno u lipnju održava na wakeboard cableu u Puntu na Krku.

MAKE AMERICA GREAT AGAIN from Marko Gacic on Vimeo.

 

Hrvatska

sport

stil

shred

daske

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter