Video: Ima li tko luđi?

Ovih bolesnika bi se i Torcida prepala: Najluđe navijačke skupine bave se kriminalom, ubijaju ljude i izazivaju nerede koji paraliziraju cijelu zemlju


100posto
07.10.2018.19:00
Ovih bolesnika bi se i Torcida prepala: Najluđe navijačke skupine bave se kriminalom, ubijaju ljude i izazivaju nerede koji paraliziraju cijelu zemlju
Getty Images

sažeto

Izdvojili smo pet najluđih huliganskih skupina na svijetu od kojih su neke stvarno zastrašujuće


100posto
07.10.2018.19:00

Balkan je odavno poznat po divljanju na nogometnim terenima u čemu prednjače navijači iz Srbije, ali ne zaostaju ni Hrvati. Nedavno derbi Hajduka i Dinama ponovno je obilježio divljački ispad huligana koji tvrde da navijaju za Hajduk, a epilog je to da je jedan vatrogasac teško stradao i ostao bez prsta. Javnost je još jednom ostala zgrožena ponašanjem budala na tribini, a država će još jednom vjerojatno reagirati traljavo i tako prešutno ohrabriti huligane.
Ipak, nije Hrvatska jedina koja ima takvih problema, baš kao ni Balkan. Diljem svijeta navijači se pretvaraju u prave životinje kada je njihov klub u pitanju, a mi smo izdvojili pet navijačkih skupina koje se mogu svrstati među najluđe na svijetu.

Igor Tudor i Hari Vukas svjedočili su ludilu u Turskoj

"Kada na Turk Telecom dođe 35-40.000 ljudi, to je strašno. Toliki je pritisak da ako izgubiš jednu utakmicu to je odmah tragedija. Bili smo u kampu i morali smo se voziti 45 minuta do stadiona, a svaki puta kada bismo izlazili iz kampa dočekali bi nas navijači, njih 500-1.000 i ispratili iz kampa. To su šalovi, slikanje, bengalke, pravi ispraćaj...", ispričao nam je Hari Vukas u našoj rubrici Gdje si legendo kada je govorio o navijačima Galatasaraya.

Navijačka skupina Galatasaraya Ultraslan poznata je kao jedna od najfanatičnijih nogometnih navijačkih skupina. Osnovalo ju je 2001. godine nekoliko manjih skupina navijača koje su ujedinjenjem postale izuzetno moćne. Goste dočekuju sa sloganom: 'Dobrodošli u pakao', a upravo je to ono što čeka posjetitelje stadiona Turk Telecom. Osim što pale baklje, tuku se i razbijaju, navijači Galatasaraya drže i Guinnessov rekord za najglasniju navijačku skupinu na svijetu.

Neonacisti iz Rima jednostavno su zastrašujući

Navijači Lazia nazvani Irriducibili osnovani su 1900-ih godina, a kasnije su imali i snažne veze s fašističkim diktatorom Benitom Mussolinijem koji je također navijao za Lazio. Najdraži igrač bio im je Paulo Di Canio s kojim su se pozdravljali nacističkim pozdravom i koji se deklarirao kao fašist. Skloni su neonacizmu, a najveći rivali su im gradski susjedi Roma s kojom se doslovno mrze.

Irriducibili su povezivani i s terorom koji provode nad antifašistima, a ostatak Europe još pamti njihovu krvavu zasjedu koju su postavili navijačima Tottenhama 2012. koja je završila hospitalizacijom desetak navijača iz Londona. Navijačima Lazia, kao ni onima u Splitu, nije strano ni napadanje vlastitih igrača. Sve to što rade čini njihov klub jednim od najomraženijim na svijetu.

O luđacima iz Millwalla je snimljeno i nekoliko filmova

Millwall Bushwackersi ranije su bili poznati i kao F Troop, a tijekom godina su gotovo postali sinonim za huliganizam. Njihova moć u svijetu huligana porasla je 1970-ih i 1980-ih godina, a bili su, blago rečeno, potpuno poremećeni. 1965. godine na utakmici s Brentfordom, navijači Brentforda bacili su granatu u teren. Granata srećom nije eksplodirala, ali zato jesu navijači Millwalla pa je susret završio krvavim obračunom huligana.

Koliko su ludi pokazali su i 20 godina kasnije kada su izgubili 1-0 od Luton Towna i izazvali takve nerede da se Engleska još mjesecima oporavljala. U opću tučnjavu koju su izazvali huligani iz Millwalla uključili su se i navijači Chelseaja i West Hama, a epilog je bio 31 uhićeni i na stotine ranjenih i isprebijanih navijača. Nažalost, to je bio samo početak jer je u danima koji su slijedili došlo do serije pobuna, obračuna među navijačima i divljanja po gradu. Klub i Savez zabranili su navijačima ulazak na stadion, no to nije smirilo nasilnu narav navijačke grupe pa Millwall i danas prati reputacija jednog od najgorih klubova koje možete ugostiti.

Navijači River Platea razvili su kriminalnu organizaciju

Los Borrachos del Tablón dio su Barra Brava grupe i to njen najluđi dio. Poznati su po nemilosrdnosti na tribini, ali i brojnim kriminalnim djelima koja uključuju i ubojstva. Najgore okršaje na stadionu imaju s navijačima Boca Juniorsa i Newell's Old Boysa pa je tako 2002. godine utakmica s Bocom prekinuta nakon što je iz pištolja ustrijeljen jedan navijač, a 2004. godine dva navijača su ubijena u sukobu s Newell's Old Boysima.

Najgore je bilo 2011. godine kada je klub pao u niži rang po prvi puta u 110 godina. U sukobima s policijom huligani su ozlijedili 65 čuvara reda. Da stvar bude gora, u zadnjih 10 godina vodi se rat i unutar same grupe gdje se dvije moćnije skupine bore za prevlast.

Zelena čudovišta iz Mađarske slove za najnasilnije huligane na svijetu

Ferencvaroš vjerojatno ne bi ni bio poznat široj javnosti da nema njihovih nasilnih navijača, Zelenih čudovišta. Jedni su od najnasilnijih na svijetu, a njihova čudovišna strana najviše dođe do izražaja kada se sretnu s rivalima iz Újpesta. Njihovi susreti ne prolaze bez okršaja s palicama, lancima i šokerima nakon kojih često bude i po više stotina ozlijeđenih.

U povijesti su se već tukli i s navijačima Millwalla, Dinama Kijev i sa splitskom Torcidom, a takvi okršaji rangirali su ih visoko na ljestvici huligana. Iako klub plaća visoke novčane kazne, budale nazvane Zelena čudovišta hvale se svakim svojim divljačkim ispadom i tvrde kako to zapravo popularizira njihov klub.

nogomet

navijači

huligani

newsletter

Prijavite se na Newsletter