WUNDERKIND: ANA VIKTORIJA PULJIZ

Osvojila je polovicu hrvatskih olimpijskih medalja i nosila zastavu: 'Draženova mama rekla je da je preponosna na mene'


Toni Horvat
27.10.2018.08:00
Osvojila je polovicu hrvatskih olimpijskih medalja i nosila zastavu: 'Draženova mama rekla je da je preponosna na mene'
International Judo Federation

sažeto

Ana Viktorija Puljiz (16) judašica je iz Solina, koja je na nedavnim Olimpijskim igrama mladih osvojila dvije od četiri hrvatske medalje


Toni Horvat
27.10.2018.08:00

Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da su Olimpijske igre san svakog sportaša, i to od malih nogu. A dok "noge" ne postanu veće, dok se ne sakupi dovoljno vještine, snage i iskustva, tu su Olimpijske igre mladih.

I one se od 2010. održavaju svake četiri godine, a posljednje izdanje završilo je prošlog tjedna u Buenos Airesu. Hrvatska je na njima osvojila četiri medalje, od kojih su dvije zasluga Ane Viktorije Puljiz, 16-godišnje Solinjanke, koja je osvojila broncu u judu u kategoriji do 44 kg u pojedinačnoj te zlato u ekipnoj konkurenciji. Time je stekla pravo nošenja hrvatske zastave na ceremoniji zatvaranja te na gostovanje u našoj subotnjoj rubrici "Wunderkind", posvećene našim najvećim sportskim talentima.

"Bilo je to nešto posebno, ništa slično ranije nisam doživjela, predivno. Bilo je više od 4000 sportaša, a doživljaj nečega što se održava svake četiri godine je neopisiv", rekla nam je Ana Viktorija prije nego što će otići na prijem kod splitskoga gradonačelnika.

International Judo Federation

"Znam da sam u pojedinačnoj konkurenciji mogla i bolje od bronce, ali medalja kao medalja puno znači. U ekipno natjecanje ušla sam puno opuštenije."

Bilo je to neobično natjecanje, jer za ove OIM nije bilo dovoljno sportaša iz svake zemlje da bi se stvorila reprezentacija, pa su se ekipe slagale od judaša iz različitih država. Prema kojem ključu?

"Mislim da je to bilo nasumično, bilo je tu svega, od onih koji su osvajali zlata do onih koji nisu imali nikakve šanse za medalju. Ali bilo je super, odlična ekipa, stalno smo podržavali jedni druge. Bilo nas je sedmero, pa je za plasman u iduću fazu trebalo sakupiti minimalno četiri pobjede. Ja sam dobila prve tri borbe, a u finalu sam izgubila od predstavnice Indije. Znam da sam mogla bolje, a protivnici su malo pomogli i suci. Na kraju nam je zlato donijela predstavnica Taipeija", kaže Puljiz, koju prijatelji najčešće zovu Viki.

Cijela priča u Buenos Airesu završila je ceremonijom zatvaranja, na kojoj je Viki nosila hrvatsku trobojnicu.

privatna arhiva

"Velika je to čast, nešto predivno, drago mi je što sam osvojila polovicu hrvatskih medalja. Nije mi bilo teško nositi zastavu, sve skupa je trajalo pune dvije minute", nasmijala se.
Samo iskustvo boravka u Buenos Airesu bilo je spektakularno.

"Bila sam već u Južnoj Americi, lani u Čileu, ali Buenos Aires je poseban. Ogroman je, predivan grad, teško je i zamisliti takav kod nas. Ali koliko god je predivan, toliko je i opasan, ima puno siromašnih četvrti. Mi nismo imali nikakvih problema, bili smo smješteni u olimpijskom selu, u kojem smo imali sve, bolnicu, banku, menzu..."

Dvije nove medalje su u riznici. Nisu prve, a sigurno niti posljednje. Osim bronce s OIM-a, Viki je već lani osvojila zlato na Europskom prvenstvu za kadete, a ove godine srebra na kadetskom i juniorskom EP-u. Ima još vremena do seniorske konkurencije, ali naravno da je san o "pravim" Igrama prisutan.

"Je, lako je govoriti o Olimpijskim igrama kad si mlađi, ali put postaje sve teži i teži. Ne želim ništa najavljivati, no glavni cilj mi je Pariz 2024. Sad sam još premlada, nisam ušla ni u zadnju godinu juniorskog staža."

International Judo Federation

Ali u Hrvatskoj je već prepoznata kao velik talent, zato je ove godine dobila nagradu "Dražen Petrović" u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta.

"Svi mi koji smo dobili tu nagradu dobili smo je s razlogom. To je velik poticaj, vjetar u leđa, priznanje da ono što radimo ima svrhe i da dolazi na naplatu. Gđa. Biserka, Draženova mama, rekla je da je preponosna na sve nas koji smo dobili nagradu, da ona pokazuje tko su pravi sportaši i da samo tako nastavimo."

Sa 16 godina Puljiz je jedna od najboljih na svijetu, judom se bavi već deset godina, a sve je počelo igrom slučaja.

"Zapravo, tata je odabrao judo. Upisao je istovremeno mene i brata, jer bismo u svim ostalim klubovima morali trenirati odvojeno, u različitim terminima."

International Judo Federation

Ispostavilo se kao pun pogodak, Viki se potpuno posvetila judu, od malena se ugledala na poznate judaše, posebno na Majlindu Kelmendi, prvu olimpijsku pobjednicu s Kosova, a drago joj je kad trenira s Barbarom Matić, jedinom hrvatskom predstavnicom u ovome sportu na Igrama u Riju. Ipak, voli i druge sportove.

"Jako me zanimaju atletika i gimnastika. Nogomet? Ne baš, nikad nisam bila na utakmici Hajduka niti me zanima. Znam da ću sad ispasti izdajnica", nasmijala se Puljiz.

Škola ide dobro, a njezin odabir pokazuje da se ne boji izazova i da neće kroz život ići linijom manjeg otpora. Naime, učenica je ugledne V. gimnazije "Vladimir Nazor" u Splitu, ali ne ide u sportski, nego u redovni razred.

"Izabrala sam redovni program, tako mi se više sviđa i mislim da tako mogu više napredovati. Sve rezultate ostvarila sam u redovnom programu. Ipak, i ovako mi profesori izlaze u susret zbog obveza na natjecanjima", zaključila je Ana Viktorija.

Wunderkind

Olimpijske igre

Dražen Petrović

Ana Viktorija Puljiz

judo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter