On je najjači Hrvat

Ostavio je sjajan posao da bi se posvetio najbrutalnijem sportu na svijetu: 'Dok čekaš početak, adrenalin te puca, a srce tuče kao ludo!'


Dejan Šmehil
21.05.2019.08:00
Ostavio je sjajan posao da bi se posvetio najbrutalnijem sportu na svijetu: 'Dok čekaš početak, adrenalin te puca, a srce tuče kao ludo!'
Vistica

sažeto

Andrej Vištica hrvatski je ironman triatlonac, osmerostruki prvak države i u samom svjetskom vrhu, a po zanimanju je IT stručnjak


Dejan Šmehil
21.05.2019.08:00

Sastali se na havajskoj plaži Bosanac, Hrvat i Srbin... Šalu na stranu, sastali se jedne večeri na havajskoj plaži tri prijatelja i razvila se žestoka rasprava koji su sportaši najizdržljiviji – plivači, biciklisti ili trkači. Nisu se mogli dogovoriti pa je odlučeno da se sve tri discipline spoje i održi natjecanje pa da se vidi koji će odnijeti prevagu. Na kraju je slavio Gordon Haller, mornarički časnik koji je u povijest upisan kao prvi Ironman.

A postati Ironman sve je samo ne vic s početka teksta jer ovo brutalno natjecanje obuhvaća 3.86 kilometra plivanja, 180.25 kilometara vožnje biciklom i 42.195 metara trčanja. Tako da, tko to izdrži, s pravom i ponosno nosi naziv „čeličnog čovjeka“.
Zaljubljenika u Ironman triatlone ima i u Hrvatskoj, a rekorder je Andrej Vištica koji je danas baš otputovao na Kanare kako bi odradio Ironman utrku na otoku Lanzaroteu. 'Uhvatili' smo ga prije puta.

andrejvistica.com

Andrej, što znači biti profesionalni triatlonac? Što to podrazumijeva?

"Dvije su definicije. Prva - natječeš se u pro kategoriji, ja sam u njoj od 2009., a od 2014. sam došao na razinu da mogu od toga živjeti, da mogu dati otkaz na redovnom poslu. To je druga definicija – da živiš od tog sporta, da si profesionalac."

Kako i zašto ste se odlučili ući u profesionalne vode?

"Počeo sam se kasno baviti s tim, kad sam završavao fakultet, ali brzo sam se našao u tome. Bila mi je želja okušati se u tome, od hobija napraviti profesiju. U početku sam trenirao uz posao, ali došao sam na razinu da se mogu skroz tome posvetiti."

U triatlonu ste od 2006., kako je sve krenulo?

Getty

"Počeo sam pred kraj fakulteta. Jednostavno sam se zasitio studentskog života. Prvo sam gledao ronjenje na dah, ali kako je bilo proljeće i nisam mogao još roniti, tražio sam što mogu raditi do ljeta dok ne krene ronjenje. Išao sam tako i u teretanu, pa s prijateljem odlazio trčati na nasip. I tako, tražeći informacije o trčanju, naletio na triatlon. Učinilo mi se zanimljivo i tako je sve krenulo."

Nastavno na ovih 13 godina u tom brutalnom svijetu, dođe li do zasićenja?

"Dok napreduješ, lako se motivirati. Najteža i najgora razdoblja su stagnacije. Ja sam sedam godina kombinirao posao i dva treninga dnevno. I onda su se 2013. pojavila prva pitanja i sumnje. Dvije godine sam stagnirao pa se pitaš ima li to sve skupa smisla. I hoću li staviti nekakav rok pa ako ne ostvarim zacrtano, da odustanem. Nakon stagnacije se dogodilo da sam pobijedio na Europskom prvenstvu i opet se sve okrenulo. Ali 2012. i 2013. su bile baš teško razdoblje. Ono, trudiš se, a ne vidiš pomake. Bilo je još tih kriza, ali razumljivo je to. Bude ih i svakodnevno, kad se nakupi treninga i umora pa trebaš izaći van trenirati, a loše vrijeme..."

andrejvistica.com

Koliko se još namjeravate baviti triatlonom, koja je neka dobna granica?

"Za Ironman neka granica je 40 godina. Dotad, hajmo reći, rezultati ne padaju. Zato što ne treba eksplozivnost, ovo je sport izdržljivosti, a do tih nekih godina eksplozivnost pada, a izdržljivost još ne. No, imamo primjer Australca i Novozelanđanina, ljudi imaju 45-46 godina pa znaju dobiti utrku!"

U čemu ste najjači, od tri discipline koje sadrži triatlon?

"Nekad je to bicikl, nekad trčanje, ali plivanje sigurno ne... Zato što je specifično i ako nisi naučio tehniku, kasnije je teško poloviti."

andrejvistica.com

Kako izgleda vaš prosječan trening, koliko sati tjedno trenirate?

"Najčešće - tri kraća, ili dva odnosno jedan duži dnevno. Tjedno natučem 30-35 sati, a vodim i statistiku, na godišnjoj razini otplivam 1000 km, odvezem biciklom 20-22 tisuće km, i pretrčim oko 3500 km.


Ostali smo paf na ove brojke... A kako izgleda vaš odmor? Je li to aktivan odmor ili ne radite baš ništa?

"Nakon utrke i prije utrke odmaram. I nakon sezone uzmem 2-3 tjedna stanke. Odnosno, u tim razdobljima nemam strukturiran trening. Ako se baš pojavi želja, odem voziti bicikl, trčati malo ili neki deseti sport. A ako mi se ne da, sedam dana ne radim ništa, samo punim baterije. Kad sam u treningu, tada koristim aktivan odmor. Jer i kad puno treniraš, shvatio sam da dan totalnog odmora nije baš dobar, jer si dan iza toga još gori. Tako da je uvijek na dan odmora dobro malo raditi nešto, sat, sat i pol. Čisto da se organizam ne ugasi."

andrejvistica.com

Koliko je običnom laiku poput mene potrebno, u smislu priprema, da odradi Ironman triatlon?

"To najviše ovisi o plivanju. Generalno, u godinu dana se može spremiti za Ironman netko tko se ne bavi previše sportom, tko nije pretjerano aktivan. Premda, ja ne bih preporučio da se ide na tu opciju jer treba postupno pojačavati napor. Ako se ne baviš redovito sportom, bolje krenuti s nekim kraćim utrkama, pa nakon 2-3 godine prijeći na Ironman, tako se smanjuje rizik od ozljeda."

Andrej je spominjao fakultet. Inače, čovjek je završio vrlo težak FER, Fakultet elektronike i računarstva. Otkud jedan IT stručnjak uopće u triatlonu?

"Kad sam upisivao fakultet, nisam imao neku struku koja me baš zanima, išla me matematika, fizika... I bilo mi je logično upisati FER. Plan je bio - kasnije ću raditi neki posao, s FER-om se dobro zaposliti. Kad je sport ušao u igru, shvatio sam da je to ono u čemu uživam i u čemu ću uživati. I to mi je bio glavni motiv da se prebacim na Ironman."

andrejvistica.com

A onda nam je Andrej otkrio ekskluzivu.

"Prekretnica je bio moj prvi razgovor za posao. Ponuđene su mi dvije opcije - ostati u Hrvatskoj i raditi u Zagrebu dok je druga uključivala putovanja po zemljama gdje nije lako trenirati. Bilo mi je jasno da ako to izaberem, da mogu brže napredovati, bolje zaraditi i naučiti, a za trening i Ironman, da mi je bolje ostati u Zagrebu. Slušao sam razum i odabrao opciju s putovanjima. I dođem kući tu večer i nisam mogao zaspati. Vrtjelo mi se po glavi što ću za 10 godina, hoće li me proganjati pitanje "što bi bilo da sam pokušao?". Nisam uopće spavao tu noć i onda sam u devet ujutro zvao tvrtku da sam se predomislio. Prelomio sam za triatlon. Jer moj rezon je bio ovakav – neće biti neuspjeh ako pokušam i ne uspijem. Neuspjeh će biti samo ako ne pokušam."

I očito je dobro odabrao jer je u samom svjetskom vrhu u triatlonu. A koji vam je osobni rekord?

"8:17 sati. No više biram teže staze, mogao bih spustiti vrijeme na lakšoj stazi."

Koliko uopće košta baviti se triatlonom?

andrejvistica.com

"Može se proći relativno jeftino. Jer nešto što košta 10.000 eura ne mora biti bolje od nečega što košta 1000 eura. Lokalne Ironman utrke su također jeftine, one službene su skupe. Samo startnina je 500-600 eura!"

Tražili smo ga da nam opiše svoju prvu utrku.

"Ne znaš što te čeka, puca te adrenalin. Stojiš na startu, puls 140 otkucaja, a ti si u mirovanju! Prva utrka mi je bila Ptuj. Nisi siguran što te čeka, pa malo kalkuliraš i ne ideš do limita. No, sve u svemu, pozitivno iskustvo. Bolje nego što sam očekivao. I svi zapravo kažu da je najteži drugi Ironman. Na prvom te strah distance i sve radiš po planu, ne odstupaš od plana ni milimetar, na drugom si već sam sebi stručnjak u glavi. Pa ti se to obije o glavu..."

Njega sad čeka Ironman na Lanzaroteu. Koliko traje priprema za jednu takvu utrku?

"Ma pripreme su cijele godine, ne pripremaš se posebno za svaku utrku", zaključio je Andrej.

'Plivaj 3.86 km, vozi bicikl 180.25 km, trči 42.2 km. Hvali se ostatak svog života', krilatica je Ironman triatlona. I ne znam za vas, ali ja sam nakon ovog razgovora dobio poriv pokušati postati Ironman.

100posto sport izdvojeno

triatlon

ironman

Andrej Vištica

ironman triatlon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter