Najbolji na svijetu, a tek mu je 16!

'Osjećaj je fantastičan, u prvi sam tren i sam bio iznenađen, a jednog dana ću napasti i svjetski rekord!'


Dejan Šmehil
29.03.2019.08:00
'Osjećaj je fantastičan, u prvi sam tren i sam bio iznenađen, a jednog dana ću napasti i svjetski rekord!'
Franko Grgić

sažeto

Franko Grgić briljirao je na nedavnom ekipnom prvenstvu Hrvatske u Rijeci, a s rezultatom 14:56:55 isplivao je i olimpijsku A normu na 1500 metara


Dejan Šmehil
29.03.2019.08:00

Da ste prije 2-3 tjedna pitali slučajne prolaznike znaju li tko je Franko Grgić, velika većina njih, a možda i svi, vjerojatno bi samo slegnula ramenima. Iskreno, isto bi napravio i vaš novinar. Ali, nakon ekipnog prvenstva Hrvatske u Rijeci više ništa nije isto.

Franko je došao u središte pozornosti i postao hit-priča nakon što je u utrci na 1500 metara oborio državni rekord, ali što je još važnije, s vremenom 14:56:55 isplivao olimpijsku A normu. Čekirao tako kartu za Tokio iduće ljeto.

Franka smo 'uhvatili' na putu za Zagreb, nije bio od previše riječi, ali 16-godišnji Splićanin priča tamo gdje je najvažnije – u bazenu.

PK Jadran

"Dosta smo se spremali za ovo, pogotovo za tih 1500 metara. Osjećaj je fantastičan! U prvi sam tren bio i sam iznenađen, ali kasnije je sve sjelo i uživao sam", prenosi dojmove iz Rijeke mladi plivač.

Pokušavamo iz njega izvući nekakvu 'ekskluzivu' po pitanju Olimpijskih igara, ali ne da se Franko smesti.

"Prvo se spremamo za ovo ljeto i natjecanja koja nas čekaju, za Europsko juniorsko prvenstvo, za Svjetsko prvenstvo mladih. Prerano je još pričati o Tokiju."

Franko govori u množini, pritom misli na sebe i trenera Matu Ružića koji ima svoje (velike) zasluge u ovim rezultatima, a kad junaka naše priče pitamo u čemu je kvaka, lakonski odgovara:

PK Jadran

"U radu i disciplini."

Split je grad u kojem Hajduk predstavlja religiju pa kako to da se Franko odlučio baš za plivanje?

"U početku sam trenirao plivanje, a osim toga i tekvondo, rukomet, nogomet... Mislio sam ostati u nogometu, ali vidio sam da mi ide plivanje..."

I tako je počela njegova plivačka karijera. A kako to da se odlučio za disciplinu na 1500 metara. Kao plivačkom analfabetu koji jedva prepliva olimpijski bazen, tih 1500 metara djeluje užasno teško, kao da moraš trčati utrku na 20 kilometara.

PK Jadran

"Trenirao sam s Marinom Mogićem, vidio njega da pliva tu disciplinu, gledao kako pliva i pomislio sam da mogu i ja to. Zašto 1500 metara? Bolje mi idu te duže discipline. Za 100 metara treba imati snage i eksplozivnosti, ja sam više za duge pruge", ističe Franko.

Pa koliko treninga i kakve pripreme su potrebne da se ostvari rezultat kao što ga je Franko ostvario u Rijeci?

"Ozbiljne pripreme traju već dvije godine, one moraju biti zahtjevne, mora postojati disciplina, ali mora se i znati što se radi. Trener Mate Ružić tu jako pomaže, kao i Marin Mogić", spominje mladi Franko trenera, ali i kolegu plivača iz splitskog Jadrana

Svjetski rekord mu već sad bježi samo 25 sekundi. Ima li ga u planu napasti danas-sutra?

"Imam! Ali do toga još ima vremena"

PK Jadran

Kao 16-godišnjak, naravno, ide u školu. I to Tehničku školu u Splitu. Uspijeva li uskladiti obveze?

"U početku je bilo vrlo teško, kasnije sam navikao. Profesori mi dosta izlaze u susret, odgovaram po dogovoru. Prvu godinu nisu toliko, nisu znali da sam tako dobar, ali kad su shvatili da sam ozbiljno u plivanju, puno mi pomažu", ističe Franko.

Pretpostavljamo da ima puno odricanja da bi se došlo do ove razine, žali li nekad što nema, nazovimo ga tako, normalan život kao vršnjaci?

"Ne žalim niti malo, s ovakvim rezultatima nemam za čime žaliti!", jasan je splitski wunderkind.

Naletjeli smo na podatak da je samo Duje Draganja ovako rano imao A normu. Je li mu on možda uzor?

PK Jadran

"Nemam uzor. Samo Marin Mogić, zbog njega sam počeo", otkriva Franko, inače najbolji na svijetu u ovom trenutku u svom godištu.

Što onda možemo očekivati u budućnosti kad je već sad ovako dobar?

"Očekujem da se približim svjetskom rekordu, ali nekakav konkretan rezultat nemam u planu."

I za kraj smo ga pitali kakav je s ostalim disciplinama? Može li se dogoditi da kao Michael Phelps pohara Olimpijske igre i osvoji 5-6 odličja?

"Ja se držim 1500, 800 i 400 metara. Nisam samo na jednoj disciplini. Mogu plivati i 100 te 200 metara, ali ove duže mi bolje leže", zaključuje Franko.

100posto sport izdvojeno

Olimpijske igre

plivanje

rekorder

Mate Ružić

Marin Mogić

Franko Grgić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter