VIDEO: Najljepša bajka u povijesti nogometa

Oni su apsolutni svjetski hit: Spavali u hotelu s kokošima, preskakali kablove na putu do soba, a onda napravili pravo malo čudo i podijelili premiju od 200 eura


100posto
09.07.2019.17:00
Oni su apsolutni svjetski hit: Spavali u hotelu s kokošima, preskakali kablove na putu do soba, a onda napravili pravo malo čudo i podijelili premiju od 200 eura
Screenshot

sažeto

Reprezentacija Madagaskara napravila je čudesni pothvat ulaskom u četvrtfinale Afričkog kupa nacija


100posto
09.07.2019.17:00

Kada je Jamajka dobila svoj bob tim to je bila svjetska senzacija o kojoj je snimljen čak i film. Bob na Jamajci je bio nešto nezamislivo, a u sličnom tonu možemo promatrati i nogomet na Madagaskaru.

Dečki s Madagaskara su prošli pravu filmsku priču i postali top tema svjetskog nogometa nakon plasmana u četvrtfinale Afričkog kupa nacija nakon pobjede nad Kongom boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Madagaskar, uglavnom poznat po crtiću s pingvinima, nikada ranije nije igrao na Kupu nacija i već je sami plasman na ovo natjecanje bio prava senzacija. Ipak, ti anonimci nisu tu stali već su pobijedili Nigeriju, osvojili grupu i eliminirali Kongo, te ušli među osam najboljih afričkih ekipa.

Getty Images

"Prijatelji, slabi smo, ali nemojte nas podcijeniti. Možemo i mi iznenaditi", rekao je na uoči početka natjecanja bivši francuski nogometaš, a danas izbornik Madagaskara Nicolas Dupuis koji se potrudio da to iznenađenje ne ostane samo na pustim pričama,
Dupuis je uspio od Madagaskara napraviti svjetski hit, a u četvrtak, kada igraju protiv Tunisa, će cijeli svijet biti uz njih i bodriti ih za ulazak u polufinale.

Inače, izbornik je također potpuni anonimac jer je u igračkoj karijeri došao tek do šeste francuske lige. Ipak, sada je u nemogućim uvjetima ostvario povijesni uspjeh i sigurno je da ga čekaju puno veće sredine od Madagaskara. Sam Dupuis je rekao kako ljudi ne shvaćaju u kakvim nemogućim uvjetima rade on i njegovi igrači, a dio tih uvjeta opisao je jedan francuski novinar.

"Hotel je bio u radovima i sve se raspadalo. Na putu do soba smo preskakali električne kablove i izbjegavali neugodne poglede. Kada smo došli do recepcije, pokraj nas je prošlo desetak kokoši", napisao je šokirani Francuz.

Getty Images

Iako je nogomet najpopularniji sport na Madagaskaru, on nije na zavidnoj razini. Infrastrukture gotovo i nema, liga je toliko loša da se ne zna ni koji klubovi nastupaju u njoj pa se tako zna dogoditi da neki odustanu, a drugi se uključe usred sezone. Upravo zato je četvrtfinale Afričkog kupa nacija uspjeh ravan čudu.

Za taj uspjeh su i nagrađeni, ali ne od strane Saveza, već od navijača. Navijači su skupili 200 eura i vođa navijača je tu svotu predao kapetanu Madagaskara da podijeli u svlačionici što bi značilo da je premija bila manje od 10 eura po osobi.

"Igrači su sve na Madagaskaru učinili ponosnima. Narod ovdje se nikada nije ovako veselio", zaključio je izbornik Dupuis.

nogomet

madagaskar

Afrički kup nacija

senzacija

newsletter

Prijavite se na Newsletter