Preuzela mušku reprezentaciju Makedonije

Andrijana Budimir pomiče granice i totalni je hit u regiji: 'Lakše mi je s dečkima, slušaju me, a kolege treneri me jako cijene!'


Dejan Šmehil
17.04.2019.10:40
Andrijana Budimir pomiče granice i totalni je hit u regiji: 'Lakše mi je s dečkima, slušaju me, a kolege treneri me jako cijene!'
Facebook/Rakometno Skolo Andrijana Budimir

sažeto

Andrijana Budimir postala je prva žena na čelu neke muške reprezentacije, ali ističe da joj je lakše raditi s dečkima


Dejan Šmehil
17.04.2019.10:40

Uhvatiti nekoliko minuta slobodnog vremena Andrijane Budimir činilo se kao nemoguća misija ovih dana. Turnir u Mađarskoj s reprezentacijom, pa hrpa treninga po povratku kući u Makedoniju...

Ali, Tom Cruise je uspio obaviti svoju nemoguću misiju, a i mi se nismo predavali i na kraju došli do Andrijane koja je ovih dana postala hit vijest u regiji jer je postala prva žena na čelu muške reprezentacije.

Facebook/Rakometno Skolo Andrijana Budimir

Ispisali ste povijest, kako to da se jedna žena našla na čelu muške momčadi, pa makar to bila i U17 selekcija?

"Da, ispisana je povijest i ponosna sam na to, ali san svakog trenera je da postane izbornik bez obzira na spol! Prvu priliku dao mi je Vardar i u tom su klubu imali povjerenja u mene da vodim pionirsku mušku selekciju. S njima sam već četiri godine i imamo odlične rezultate. Prošle smo godine bili prvaci Makedonije u pionirskoj ligi, a ove idemo na titulu u kadetskom uzrastu. Budući da radim s generacijom 2002./03. već toliko vremena, da smo najbolja momčad Makedonije i da poznajem praktički svu djecu u tom uzrastu, potpuno je bilo normalno, očekivano pa i zasluženo ako hoćete, da dođem na poziciju izbornice", istaknula je bivša proslavljena rukometašica u ekskluzivnom razgovoru za 100posto.

Imate li tremu i osjećate li pritisak uslijed preuzimanja takve, pa ipak moramo reći, neobične funkcije? I pritom ne mislimo ništa loše, da se razumijemo.

Facebook/Rakometno Skolo Andrijana Budimir

"Ne osjećam neki dodatni pritisak jer europski treneri su već navikli da me gledaju na turnirima s muškim momčadima tako da to sad dođe kao nešto sasvim normalno (što i jest!, nap. a.), a je li im teže izgubiti od žene, to ćete morati njih pitati ha-ha-ha", našalila se Andrijana.

Jesu li pred vas kao izbornicu postavljeni kakvi rezultatski imperativi?

"Ova reprezentacija je tek na početku, malo kasnimo u odnosu na druge zemlje, ali ja sam i kao igračica uvijek imala visoko postavljene ciljeve. Ništa se nije promijenilo po tom pitanju ni sad kad sam trenerica. Samo rad i disciplina, nema prostora za alibi!", ističe bivša europska klupska prvakinja.

Facebook/Rakometno Skolo Andrijana Budimir

Kao što je i sama rekla, već godinama vodi mlađe muške uzraste u Vardaru i iskustva u radu sa suprotnim spolom joj ne manjka. Jeste li dosad imali možda kakvih problema u vođenju muških momčadi, slušaju li? Poštuju li vas kao autoritet? Jer te kadetske godine su osjetljive, dječaci ulaze u pubertet...

"Moram priznati da je meni lakše raditi s dečkima, vjerojatno zato što sam 20 godina igrala sa ženama i znam koliko je teže biti njima trener! Momci imaju izuzetno poštovanje prema meni i odnos nam je odličan. Na terenu i za vrijeme treninga i utakmica sam autoritet, a izvan terena sve što treba – prijateljica, majka... I izuzetno zaštitnički sam nastrojena prema njima! Mislim da je to ono što me kao ženu razlikuje od drugih trenera jer moja percepcija mnogih stvari je drugačija", otkriva nam Budimir.

Naša sugovornica nije samo rukometna izbornica. Potpuno je u tom sportu i ima vlastitu rukometnu školu. Kako i kada ste se uputili u taj projekt? I kako vam ide?

Facebook/Rakometno Skolo Andrijana Budimir

"Imam svoju rukometnu školu već osam godina. U njoj treniraju djeca od šest do 14 godina i to je moj najveći ponos! Jer iz moje škole su već izašle tri djevojčice koje su postale reprezentativke, a isto tako i tri dječaka. Uzeti tako malu dječicu i od njih napraviti sportaše i dobre ljude nešto je posebno! Niti jedan naslov koji sam osvojila u igračkoj karijeri ne može se usporediti sa srećom kad tvoja djeca ostvare uspjeh", poručuje Andrijana.

Dakle, rukometna škola, reprezentacija, a tu je i obitelj! Stižete li sve? Vama bi dobro došlo da dan traje nekih 30 sati.

"Da, jedva stižem sve to. I bilo bi lijepo da dan traje 40 sati jer imam sina od pet godina, a provodim po sedam sati u dvorani svaki dan! Usput sam i žena i domaćica pa vi vidite! Ali, veliko hvala mom mužu koji mi je najveća podrška i da njega nemam, stvarno ne znam kako bih sve ovo postigla", naglašava Andrijana.

Facebook/Rakometno Skolo Andrijana Budimir

Ona je svojedobno bila vrsna rukometašica, a sad se u potpunosti posvetila trenerskom poslu. Jeste li to željeli oduvijek ili se jednostavno tako dogodilo?

"Kada sam igrala, iskreno, ni na kraj pameti mi nije bilo da ću jednoga dana biti trenerica. To su dvije potpuno različite stvari i sad, da se mogu vratiti, puno više bih slušala svoje trenere he-he-he Jer, biti trener je daleko, daleko teža stvar!", smatra izbornica makedonske muške U17 reprezentacije.

Facebook/Rakometno Skolo Andrijana Budimir

Kakve su vam ambicije u budućnosti? Možda seniorska reprezentacija? Ne nužno makedonska.

"Drago mi je što sam ostala u rukometu jer on je moja prva ljubav. I trudit ću se i dalje da postižem dobre rezultate. I da pomičem granice! A zašto ne i seniorska muška reprezentacija!? Imati cilj je već pola ostvarenog!", zaključuje Andrijana Budimir.

100posto sport izdvojeno

rukomet

Makedonija

Andrijana Budimir

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter