Bivši prvoligaš slavi 100 godina i novi početak

Od rušenja Zvezde, Dinama i Hajduka do igranja po selima: 'Dobro je što smo tresnuli o zemlju! A ne želimo u elitu dok se ne ispuni jedan uvjet'


Dejan Šmehil
06.05.2019.19:00
Od rušenja Zvezde, Dinama i Hajduka do igranja po selima: 'Dobro je što smo tresnuli o zemlju! A ne želimo u elitu dok se ne ispuni jedan uvjet'
Cibalia

sažeto

Cibalia bi već u sljedećem kolu mogla potvrditi plasman u drugu ligu, ali zasad nema licencije za taj rang. No, uložili su žalbu


Dejan Šmehil
06.05.2019.19:00

Hrvatski nogomet sutra (utorak) dobiva još jednog stogodišnjaka. Nakon splitskog Hajduka, vinkovačka Cibalia također je zakoračila u svoje drugo stoljeće. Ali, uz poprilično manje pompe. Klub koji je svojedobno rušio Crvenu zvezdu, Dinamo, Hajduk, sad nosi epitet trećeligaša. Doduše, kako stvari stoje, ne zadugo.

Cibalia pet kola prije kraja ima 12 bodova viška u odnosu na prvog pratitelja, jelisavački Vihor. I teoretski bi već u sljedećem kolu pred svojim navijačima protiv još jednog bivšeg prvoligaša, brodske Marsonije, mogla proslaviti naslov. I plasman u drugu ligu. Bio bi to naposljetku ipak lijep dar navijačima za 100. rođendan. A mi smo povodom te 100. svjećice na torti vinkovačkog kluba, popričali s dva ključna čovjeka – predsjednikom Mijatom Kurtušićem i trenerom Petrom Tomićem.

Facebook/HNK Cibalia

Pred klubom je proslava 100 godina, a sigurno nitko donedavno nije očekivao da će tu veliku obljetnicu dočekati u trećoj ligi.

"Sva događanja u proteklih godinu dana, bolje ne raditi nikakve analize. Iza nas su, više se te stvari ne mogu promijeniti. Samo ću reći da nije bio isti kriterij odlučivanja prema nama kao prema drugim klubovima prve lige. Za nas je bila katastrofa kad smo saznali da ne idemo u drugu nego u treću ligu. No, organizirali smo se, opredijelili se za naše mlade igrače i krenuli u natjecanje", počinje priču predsjednik Kurtušić koji je u klubu od 1997., kako kaže.

Onda smo se malo dotaknuli i same proslave. Hoće li je uopće biti?

Facebook/HNK Cibalia

"Naravno! 100 godina slavi se samo jednom! Nije to mala stvar. Proslava zapravo traje cijele godine, Ultrasi od početka 2019. kroz niz događanja obilježavaju obljetnicu. I sve ide pod sloganom – "Probudi se grade moj, uskoro će 100". Znate, Vinkovci su prepoznatljivi po dvije stvari – Vinkovačkim jesenima i Cibaliji. Imamo u planu nešto s čuvenom generacijom iz 1982. godine koja je izborila tadašnju prvu jugoslavensku ligu, 31. svibnja će biti svečana akademija uz projekciju filma o Cibaliji, planiramo ugostiti i hrvatsku reprezentaciju", otkriva nam prvi čovjek vinkovačkog kluba.

Facebook/HNK Cibalia

Rođendan na stranu, kakva je svakodnevica Cibalije? A na ovo pitanje je Kurtušić otvorio dušu i iznio sve što ga tišti.

"Trećeligaška... Morali smo se prilagoditi na način natjecanja, suđenja, organizacije utakmica... Kad pogledate naš stadion, među 4-5 pravih HNL stadiona je, još je uoči finala Kupa sređen. I sad idete po selima, igrate s klubovima koji ne zadovoljavaju uvjete treće lige... Najavljeno je licenciranje treće lige, ne znam kako će oni zadovoljiti uvjete. Ali naš je cilj prvo ući u drugu ligu, pa stvoriti temelje za povratak u prvoligaško društvo. Slavonija zaslužuje još jednog prvoligaša", ističe Kurtušić.

Inače, otkrio nam je 'prezidente' da se na prvom natječaju za čelnika Cibalije nije javio nitko.

"Ja sam došao na čelo kluba na zamolbu gradonačelnika koji je u meni prepoznao potencijal zbog organizacijskih sposobnosti, kvalitete, stručnosti... Kad sam došao, nismo imali igrača! Uhvatili smo se posla i sve organizirali. Sebi sam postavio cilj – kompletna kadrovska, financijska i infrastrukturna reorganizacija kluba. Temelj za dalje je stvoren", dodaje Cibalijin predsjednik.

Facebook/HNK Cibalia

Nedavno je objavljeno da klub nije dobio licenciju za drugu ligu na prvom stupnju, ali Kurtušić je uvjeren da hoće.

"Uložili smo žalbu. Na prvom stupnju je bilo previše papirologije, no bili smo na sastanku u Zagrebu, predstavili i obrazložili ljudima sve oko potrebnih uvjeta. Nadam se da će žalba biti usvojena. Optimist sam, iako me ljudi stalno pitaju „što ti to treba...", ali ako se svi povučemo i samo kritiziramo, onda to nema smisla", smatra Kurtušić i dodaje:

"Nama je osnovni sponzor Savez športova grada Vinkovaca. Kreditom smo podmirili obaveze igračima i poreznoj upravi, došli na pozitivnu nulu. Ali bez gospodarstva nema sporta, mogla bi se naša vlada ugledati na Mađare koji imaju dobar model. Suci i delegati financiraju se iz Saveza, a klubovi dobivaju novac od poreza na dobit."

Ambicije u budućnosti? Ulazak u prvu ligu ili bolje niža liga i stabilnost?

Facebook/HNK Cibalia

"Ulazak u Prvu HNL – ne pod svaku cijenu! Interes je stvoriti bazu da 80 posto igrača imamo iz svog pogona. Dok to ne bude, ne želimo u prvu ligu! Druga liga je realan cilj, a tu ćemo onda stvoriti temelje za dalje. Nama je glavni cilj omladinski pogon, kad sam došao imali smo 100 djece. Sad smo to digli na 400! Sve to košta, ali bez toga ne ide...", zaključuje Kurtušić.

Facebook/HNK Cibalia

Na istom je tragu i trener Petar Tomić, on je isto kroz razgovor stalno stavljao naglasak na mlade, domaće igrače.

"Moj posao je momčad, ali koliko sam shvatio, plan je stabilizacija i vraćanje dugova. Da igrači i treneri imaju redovite i stabilne plaće. Također, okretanje školi nogometa, uređivanje infrastrukture. Pokušat ćemo se vratiti u Prvu HNL, ali to sad nije realno. U drugoj ligi je cilj imati svoje igrače i pokušati vratiti neke koji su s područja županije, a igrali su prvu ligu za Cibaliju", kaže Tomić koji nam je otkrio i kako je to izgledalo nakon onog šoka i izbacivanja u treću ligu.

Facebook/HNK Cibalia

"Na prvom treningu imao sam 11 igrača, ali kroz pripreme smo se ekipirali. Kako bih ocijenio sezonu? Pa od 1 do 10 mi igramo sezonu za 15! S obzirom na to kako je krenulo... Prvi smo, okrenuli smo se budućnosti Cibalije, odnosno našim mladima. Nismo bili svjesni na početku sezone da smo ovako dobri, cilj je bio na polusezoni biti u prvih pet i držati priključak s prvim mjestom. Debelo smo ga premašili. Puno nam je pomoglo to što smo mi zapravo nastavili raditi kao da smo prvoligaši. Trebalo je malo vremena da to igrači pohvataju jer velika većina nije igrala prvu ligu, ali sad to ide. Klapa smo i to je najvažnije", ističe Tomić.

Među tim mladima najviše se ističe 19-godišnji Domagoj Dogan. On sa 16 golova predvodi ljestvicu strijelaca.

Facebook/HNK Cibalia

"On je i u juniorskoj Prvoj HNL prošle sezone zabio šest golova. Ma općenito sam prezadovoljan radom igrača. Stvarno je gušt raditi s njima. Nismo se prilagodili trećoj ligi nego nastavili u prvoligaškom ritmu, možda nijansu slabije. Ova momčad možda nema kvalitetu kao neke iz prijašnjih sezona, ali što se rada i voljnog momenta tiče, imaju ga puno više nego momčadi iz zadnje 2-3 sezone", ističe Tomić kojemu je ovo prvi samostalni angažman nakon što je dosad bio pomoćnik Rupniku, Bartoloviću, Pacultu...

Za kraj je rekao možda i najveću istinu.

Facebook/HNK Cibalia

"Nije nikome bilo svejedno kad smo izbačeni u treću ligu, bilo je i prosvjeda navijača. Ali nije loše nekad tresnuti o zemlju i osvijestiti se. Dugovi se lagano rješavaju, okrenuli smo se svojim igračima. Ovo je novi početak Cibalije!"

nogomet

100posto sport izdvojeno

Prva HNL

Cibalia

Treća HNL

Petar Tomić

100 godina

Mijat Kurtušić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter