Po njemu su snimili film

Bio je ratni zarobljenik, preživio logor, a onda potpisao za Manchester City: Podanik mračnog režima osvojio je navijače igrajući sa slomljenim vratom!


Dejan Šmehil
06.04.2019.21:00
Bio je ratni zarobljenik, preživio logor, a onda potpisao za Manchester City: Podanik mračnog režima osvojio je navijače igrajući sa slomljenim vratom!
Getty

sažeto

Bernd Trautmann bio je član Hitlerovih paravojnih postrojbi, zarobljen je i prebačen u Englesku, a vratar je postao sasvim slučajno!


Dejan Šmehil
06.04.2019.21:00

Za koji dan premijerno će biti prikazan film „Vratar“, istinita priča o njemačkom nogometašu Berndu Trautmannu koji je bio dio Hitlerovih odreda smrti, završio kao ratni zarobljenik u Velikoj Britaniji da bi naposljetku stao na vrata Manchester Cityja!

Nevjerojatna priča koja će zasigurno mnoge namamiti u kino dvorane, a ide otprilike ovako... Trautmann se kao tinejdžer pridružio zračnim snagama nacističke njemačke i bio je paravojnik. Čak tri godine borio se na istočnoj fronti, a odlikovan je čak pet puta od strane mračnog režima. Dobio je, između ostalog, i cijenjeni Željezni križ. Kasnije je prebačen na zapadnu frontu gdje je zarobljen od strane Britanaca kao jedan od samo 90 preživjelih iz njegove postrojbe koja je brojala 1000 vojnika.

Getty

Završio je u logoru za zarobljenike u Ashtonu, odbio je mogućnost da se nakon rata vrati u Njemačku, a na slobodu je bio pušten 1948. godine.

Nakon toga se zapošljava na jednoj farmi, a u slobodno vrijeme brani za lokalni St. Helens nakon što ga je menadžer tog kluba primijetio još dok je u zatvoru igrao s ostalim zatvorenicima. Sjajnim partijama privlači pažnju velikih klubova pa 1949. potpisuje za Manchester City.

Kako su ratne rane još bile svježe, prouzročilo je to masovne prosvjede u gradu i 20.000 ljudi izašlo je na ulice jer je u redove Građana došao bivši njemački vojnik. No, svojim je partijama na golu Man. Cityja utišao i one najglasnije kritičare, a mjesto besmrtnika u klubu osigurao je nastupom u finalu FA kupa 1956., u godini kad je ujedno izabran za najboljeg igrača od strane novinara.

Getty

On je u toj utakmici s Birmingham Cityjem pretrpio strašnu ozljedu 17 minuta do kraja, ali iako je bio vidno ozlijeđen, nastavio je braniti i s nekoliko fantastičnih intervencija pomogao momčadi da sačuva vodstvo 3:1. Tri dana nakon utakmice rendgen je pokazao da je Trautmann branio sa slomljenim vratom!

A još jedna nevjerojatna zanimljivost vezana uz Berta, kako su Englezi zvali Bernda – na gol je stao sasvim slučajno. U jednoj utakmici u zatvoru, ozlijedio se kao stoper i zamijenio pozicije s vratarom Lührom. Nakon toga se više nije micao s vrata!

nogomet

Manchester City

Bernd Trautmann

zarobljenik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter