NAJVEĆI GRČKI SPORTSKI SKANDALI

Od kopanja očiju na antičkim Olimpijskim igrama do nogometnoga kolapsa koji prijeti i Hrvatskoj


Toni Horvat
08.11.2017.08:00
Od kopanja očiju na antičkim Olimpijskim igrama do nogometnoga kolapsa koji prijeti i Hrvatskoj
Reuters

sažeto

Otkad je sporta, postoji i varanje, za što su najbolji dokaz antičke Olimpijske igre, ali stare navike ostale su i do danas...


Toni Horvat
08.11.2017.08:00

Mi u Hrvatskoj često se volimo uspoređivati s boljim, uspješnijim zemljama, lagodnijima za život, a zaboravljamo da smo sasvim blizu zemljama koje se ugledaju na nas jer kod njih vlada još puno veći kaos. Ne treba gledati dalje od našeg dobrog, starog Balkana i lako je vidjeti da Hrvati zapravo žive u idili, ako samo malo razmisle kakvo je stanje u obližnjim zemljama.

Poput Grčke, s čijom reprezentacijom Hrvatska u četvrtak (20.45 sati) igra prvu od dvije utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Njihov je sport, kao i ostatak društva prožet skandalima kakvih nema ni kod nas. Uoči "utakmica istine" protiv Grka, donosimo vam pet najvećih skandala u grčkom sportu.

Namještanje nogometnih utakmica

Globalna ekonomska kriza, čija je jedna od najvećih žrtava bila Grčka, samo je pospješila industriju namještanja nogometnih utakmica, koja se rasprostranila baš u to vrijeme, u sezoni 2008./09. U naredne tri sezone prikupljeno je 130 stranica transkripata inkriminirajućih telefonskih razgovora, optuženo je 85 ljudi, što nogometaša, što sudaca, agenata, vlasnika klubova i drugih dužnosnika iz najmanje 26 klubova.

Dominacija Olympiacosa, usporediva s Dinamovom u Hrvatskoj (19 naslova prvaka u 21 godinu) poprilično je umanjila interes publike, ali i sponzora za grčki nogomet, pa su ljudi do zarade počeli dolaziti kako znaju.

Jedan od glavnih optuženika bio je Evangelos Marinakis, brodovlasnik i član pirejskoga Gradskog vijeća te vlasnik Olympiacosa, ali protiv njega su 2015. odbačene sve optužbe. Ova situacija nekako nam je poznata, kao da se nešto slično sad događa u Hrvatskoj...

Reuters

Zbog dopinga iscenirali prometnu nesreću

Kostas Kenteris i Ekaterini Thanou bili su apsolutni hitovi Olimpijskih igara u Sydneyu 2000. Kenteris je senzacionalno osvojio atletsko zlato na 200 metara, a Thanou je bila srebrna na "stotki" iza nenadmašne Marion Jones.

Četiri godine kasnije, na Igrama u svojoj Ateni, bili su velike grčke nade u nove medalje, no nisu se pojavili na obveznom antidopinškom testu prije natjecanja. Kako bi se opravdali za nedolazak, javili su da su ozlijeđeni na motociklu dok su jurili na testiranje. Kasnije se ispostavilo da su nesreću iscenirali te su se oboje povukli s Igara.

Kad se otkrilo da je Marion Jones tijekom karijere koristila nedopuštena sredstva i kad su joj oduzete sve medalje, Thanou je trebala dobiti njeno zlato iz Sydneyja, no zbog skandala iz Atene napravljen je presedan pa će se u povijesti ženska "stotka" iz 2000. pamtiti kao utrka bez pobjednice, u kojoj su dodijeljene dvije srebrne i jedna brončana medalja.

Olimpijski kompleks kao kvart duhova

Lanjske Olimpijske igre u Riju aktualizirale su problematiku zapuštenih borilišta, koja su izgrađena za potrebe Igara, a nakon njih su pala u zaborav jer su preskupa za održavanje, a koristi ih se malo ili nimalo.

No još 12 godina ranije isti je problem imala Atena, u čijem je kompleksu OAKA u Maroussiju smješten stadion te četiri dvorane. Oni se donekle i dalje koriste, nogometaši AEK-a igraju na Spirosu Louisu, košarkašku dvoranu koristi Panathinaikos, a za prigodne događaje ponekad se koriste bazeni, dvorana za biciklizam i teniski centar. Ali centar je obrastao korovom, nekad prekrasni lukovi su istrunuli i zahrđali, a cijelo pordučje grada je praktički mrtvo osim kad se nešto igra.

U još lošijem stanju su druga borilišta, poput stadiona za softball ili veslačkog centra. Većina ih zanemarena odmah nakon Igara, puno prije recesije, koja definitivno nije pomogla ulaganju u uređivanje, održavanje ili prenamjenu dotičnih objekata, koji su danas samo veliko gradsko ruglo.

Prvih 18 godina života bez državljanstva

Giannis Antetokounmpo nova je mlada košarkaška superzvijezda i trenutačno najbolji strijelac NBA lige. Roditelji su mu nigerijski imigranti, a on je rođen u Ateni, ali time nije automatski dobio grčko državljanstvo. Prvih 18 godina života nije bio "ničiji", nije imao ni nigerijske ni grčke dokumente.

Košarkaški savez mu je na sve načine pokušavao omogućiti da dobije državljanstvo, ali to vlastima nije bilo u interesu jer je njegov zahtjev bio jedan od tisuća i tisuća koji su čekali u ladici, ali rješavanje jednog problema preko veze pokrenulo bi burne reakcije, a možda i pokrenulo izvanredne izbore.

Naposljetku, grčku putovnicu dobio je 2013., neposredno prije NBA drafta na koji bez nje, dakako, ne bi mogao otputovati.

Malverzacija je bilo i u antičkoj Grčkoj

I na antičkim Olimpijskim igrama bilo je varanja, i to puno kreativnijeg nego danas, kad je doping praktički rješenje za sve. Neki su pokušavali ukleti protivnike, a popularne metode bile su postavljanje "začaranih" komadića olova na ključne dijelove borilišta.

Bilo je i primjera korupcije, a najpoznatiji je, prema bilješkama ondašnjeg putnika i kroničara Pausaniasa, slučaj navodnoga utemeljitelja Igara Pelopsa, koji je potkupio kočijaša kralja Oinomaosa i tako ga pobijedio na olimpijskoj utrci.

Bilo je i ekstremno nesportskih poteza, a jedan je ovjekovječen u unutrašnjosti šalice iz 490. godine p.n.e., koja prikazuje borbu dvojice hrvača, a jedan od njih istovremeno grize protivnika i pokušava mu iskopati oči.

Jednog su trkača podmitili da trči za drugi grad, a kad je prevara otkrivena, zaplijenili su mu kuću i pretvorili je u javni zatvor. Ako su sportaši bili kreativni u varanju, institucije su bile jednako kreativne u kažnjavanju...

Grčka

Olimpijske igre

skandali

Olympiacos

Giannis Antetokounmpo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter