VIDEO: GAĐALI TRENERA GLAVOM KUPUSA

Od igračaka za seks do Vespe: Popis najneobičnijih 'projektila' s nogometnih tribina ne može proći bez Torcide


Toni Horvat
03.10.2018.14:00
Od igračaka za seks do Vespe: Popis najneobičnijih 'projektila' s nogometnih tribina ne može proći bez Torcide
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

sažeto

Nakon remija s Prestonom pokraj menadžera Astoni Ville pala je glava kupusa, a Torcida je svojedobno tjerala predsjednika bacanjem krafni na tartan


Toni Horvat
03.10.2018.14:00

Među nogometnim navijačima uvijek se nađe izuzetno kreativnih pojedinaca, koji uvijek smišljaju nove načine da se izraze. A novi način izražavanja nezadovoljstva jedan je navijač Aston Ville pokazao gađajući menadžera Stevea Brucea - glavom kupusa.

Europski prvak iz 1982. danas se natječe u Championshipu, drugom razredu engleskog nogometa, te drži skromno 12. mjesto. Zato navijačima nije dobro legao remi s Prestonom 3-3, u kojem je klub iz Birminghama prokockao vodstvo 2-0 i promašio penal za pobjedu u sudačkoj nadoknadi.

Nakon toga na travnjak je doletio kupus, koji je zaštitarska služba očito propustila zaplijeniti na ulazu, ili nije smatrala spornim njegovo unošenje na stadion, jer, hej, to je povrće puno vitamina i sigurno je zdravija grickalica od kokica ili čipsa.

Ipak, kupusova glava nije ni izbliza najbizarniji predmet koji su navijači ubacili na teren. Štoviše, bilo je tu i životinjskih glava, poput one slavne svinjske koja je poletjela put Luisa Figa nakon što je iz Barcelone prešao u Real Madrid.

Manje je poznat slučaj iz Dresdena, kad su navijači Dynama na derbiju protiv RB Leipziga, brojnim kovanicama pridodali i glavu bika, simbola protivničkoga kluba. Taj je potez klub iz Dresdena platio 60.000 eura.

Svinje su letjeli na teren i u Engleskoj, makar ne prave, nego plastične. Navijači Coventryja i Charltona ujedinili su se i odgodili početak utakmice prije dvije sezone, jer su u protestu protiv svojih uprava zatrpali travnjak igračkama.

Prošle godine, baš negdje u ovo doba, Hansa je u njemačkoj trećoj ligi dočekala Carl Zeiss Jenu, a domaći su navijači gostujuće počastili ribom. Doduše, nisu ih poveli na večeru, nego su sa svojeg dijela tribine njihov zasuli mrtvim ribama. Gosti se nisu naljutili jer nitko nije ozlijeđen, a i bili su svjesni da autorima spačke to nije ni bila namjera.

U Južnoj Americi navijači su posebno temperamentni, pa se u jednom obračunu između Americe i Sao Caetana u huliganskom okršaju našla i kolica (kariola, tačke), u Čileu je uoči prijateljske utakmice s Novim Zelandom netko na teren donio automobilska vrata. Navodno od Fiata.

Talijani su otišli još korak dalje. Navijači Intera jednom su fanu Atalante ukrali Vespu, unijeli je na stadion, pa bacili na tribinu ispod svoje. Nasreću, nitko nije stradao.

Popularni "projektili" su i igračke za seks. Jedna je takva doletjela pokraj Garyja McAllistera dok se pripremao izvesti korner na finalu Kupa Uefe između Liverpoola i Alavesa, a ovog je travnja jedan veliki, crni dildo završio u Chelseajevoj mreži zahvaljujući navijačima West Hama. U Francuskoj je pak Mathieu Valbuena morao prije izvođenja kornera skloniti lutku Betty Boop na napuhavanje, kojom su navijači Sochauxa počastili ondašnjeg Marseilleva veznjaka.

Konačno, na popis kreativnih navijača morala je dospjeti i Torcida. U eri Joška Svaguše, koji je na mjesto predsjednika Hajduka stigao iz pekarske industrije, Splićani su tartan-stazu zasuli krafnama poručujući mu da ode iz kluba.

Josko Ponos / CROPIX

Za kraj smo ostavili najmanje bizaran predmet bačen s tribine, ali jedini koji je imao utjecaja na rezultat. Na utakmici Sunderlanda i Liverpoola netko je na teren bacio loptu za plažu, taman dok su domaćini napadali. Darren Bent je pucao i pogodio spornu loptu, a sve je rezultiralo urnebesnom reakcijom Pepea Reine i golom za Sunderland.

navijači

Torcida

krafne

kupus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter