ANKETA: ŠTO JE BESMISLENIJE OD LIGE NACIJA?

Od hrvatske rukometne lige do 'ličkog rukovanja': Klopp je poderao Uefinu izmišljotinu, ali i drugi sportovi imaju 'konja za utrku'


Toni Horvat
11.10.2018.19:00
Od hrvatske rukometne lige do 'ličkog rukovanja': Klopp je poderao Uefinu izmišljotinu, ali i drugi sportovi imaju 'konja za utrku'
Getty Images

sažeto

Jürgen Klopp Ligu naciju smatra najbesmislenijim natjecanjem u nogometu, a mi vas pitamo je li besmislenije od ostalih ponuđenih opcija


Toni Horvat
11.10.2018.19:00

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u petak čeka druga utakmica u Ligi nacija, protiv Engleske na praznoj Rujevici. Koliko je našim igračima stalo do najnovije Uefine izmišljotine dovoljno je pokazao poraz od Španjolske 6-0, makar bi vrlo vjerojatno bili puno motiviraniji da samo dva mjeseca ranije nisu igrali finale nešto ozbiljnijeg natjecanja poput Svjetskog prvenstva.

Ovih je dana Jürgen Klopp samo javno kazao ono što mnogi misle, da je Liga nacija potpuno besmisleno natjecanje.

"Igrači sad moraju otići igrati utakmice Lige nacija, najbesmislenijem natjecanju u svijetu nogometa. A mi se nadamo da će se vratiti zdravi i igrati ova lagana natjecanja poput Premier lige ili Lige prvaka", ironično je rekao Klopp.

"Nazovem izbornika bilo koje reprezentacije i zamolim ga da izostavi jednog ili dva igrača, a on mi kaže da je i on pod pritiskom jer se sad igra Liga nacija", objasnio je menadžer Liverpoola.

Uefa je ovim natjecanjem samo željela pokrpati rupe u vlastitim zakonima, koje su neke reprezentacije, poput Poljske, koristile za napumpavanje koeficijenta pobjedama protiv nedoraslih protivnika u prijateljskim utakmicama. Slažemo se s Kloppom, natjecanje je potpuno besmisleno i Uefa je trebala pronaći drugi način da stane na kraj vlastitim problemima.

Je li Liga nacija zaista najbesmislenije natjecanje u svijetu nogometa? Svakako. Je li najbesmislenije u svijetu sporta uopće? E, to je već druga priča. Na svijetu postoji toliko sportova, disciplina i natjecanja da su neka od njih zasigurno viša, iz ovog ili onog razloga.

Recimo, sličnu novotariju izmislili su i u tenisu. Prije godinu dana u Pragu je održan prvi Laver Cup, momčadski okršaj Europe protiv Svijeta, zamišljen kao teniski pandan Ryder Cupa u golfu. Za nastupanje i pobjede ne osvajaju se bodovi, nego samo novac. U doba kad se potpuno mijenja format Davis Cupa jer su se igrači žalili da im je sezona prenaporna, ovo natjecanje zaista nema nikakvog smisla.

Julian Finney/Getty Images

Uoči Olimpijskih igara u Riju napravljeno je istraživanje na temu zanimljivosti pojedinih sportova i disciplina. Od 111 ponuđenih disciplina, šest ih je bilo iz konjičkog sporta, a samo je individualno preponsko jahanje ušlo među prvih 100. Posljednja dva mjesta, kao najnezanimljivije olimpijske discipline, zauzele su individualna i timska dresura. A i s onim gospodskim klobucima ni natjecatelji baš nisu oličenje onoga kako zamišljamo da bi sportaš trebao izgledati.

Ispast će da hejtamo konje, jer smo u ovu priču uvrstili još jedan sport čiji je dio jahanje. Moderni petoboj je i dalje olimpijski sport, a sastoji se od mačevanja, plivanja 200 m slobodno, preponsko jahanje na nasumično odabranom konju, te streljaštva i cross-countryja, koji su prije nekoliko godina spojeni u jednu disciplinu sličnu biatlonu, a prije koje se svi rezultati iz prethodnih disciplina pretvaraju u minute i sekunde. Vrlo komplicirano natjecanje koje iziskuje brdo novca za trening i mnoštvo različitih, nespojivih vještina. A financijski nije isplativo ni izbliza peterostruko kao svaki od navedenih sportova pojedinačno.

Nismo fanovi ni klasičnog hrvanja, jer ono što se diljem svijeta karakterizira seksualnim zločinom, a u Hrvatskoj "ličkim rukovanjem", u tom je sportu sasvim normalan dio taktike. Štoviše, sve je više pribjegavanja guranju prsta u protivnikov anus i u MMA-u. Ali pustimo sad taj tip hrvanja, još je problematičniji onaj američki. "Kečeri" su i kod nas bili strašno popularni 80-ih godina, kad su se razmjenjivale videokazete s WWE borbama, baš kao i s utakmicama NBA lige. I možda je takav tip "sporta" zanimljiv djeci, ali niti jedan odrastao čovjek ne bi si smio dopustiti pozitivne osjećaje prema ovoj smijuriji. Sve se svodi na glumu, bizarne kostime, fingiranje udaraca i umjetno napumpavanje atmosfere pozadinskim pričama i netrpeljivošću između boraca. Sve je samo šou, iako financijski vrlo isplativ, jer su se i neki poznati borci poput Brocka Lesnara priključili kečerima.

Za kraj smo ostavili jedno natjecanje u Hrvatskoj. Od osamostaljenja Lijepe rukometaši Zagreba promijenili su mnoge kratice u imenu, ali od 1992. do danas ima kontinuitet osvajnja naslova prvaka. Doduše, kup im je dvaput "sramotno" izmaknuo, pa njega nećemo dirati, ali realno, koja je poanta natjecanja u kojem se prvak već unaprijed zna? Mogli bismo istu priču zavrtjeti i u košarci, ali Cedevitina dominacija traje samo pet godina, makar nema baš nikakvih naznaka da bi se to moglo promijeniti.

Marko Todorov / CROPIX

Dakle, ako je Liga nacija najbesmislenije natjecanje u nogometu, recite nam u anketi što mislite koje je najbesmislenije u svijetu sporta uopće. I dakako, ako smatrate da bi neko drugo trebalo naći mjesta u ovoj temi, svakako ga istaknite u komentarima.

Jürgen Klopp

PPD Zagreb

Liga nacija

jahanje

kečeri

Laver Cup

moderni petoboj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter