Iz Bundeslige u HNL

Nova zvijezda splitskog sastava stigla je iz Bayer Leverkusena i odmah oduševila: 'Da HNS više ulaže u nogomet bilo bi nam puno bolje, a vjerujem da ćemo i mi ponoviti uspjeh Vatrenih'


Slaven Knežević
04.12.2018.11:00
Nova zvijezda splitskog sastava stigla je iz Bayer Leverkusena i odmah oduševila: 'Da HNS više ulaže u nogomet bilo bi nam puno bolje, a vjerujem da ćemo i mi ponoviti uspjeh Vatrenih'
Getty Images

sažeto

Matea Bošnjak jedna je od najvećih pojačanja ŽNK Splita, a sve je oduševila sjajnim golom s centra u derbiju s Osijekom


Slaven Knežević
04.12.2018.11:00

Matea Bošnjak jedna je od najboljih mladih nogometašica u Hrvatskoj. 20-godišnja veznjakinja rođena je u Njemačkoj, a ove je sezone jednu od najboljih liga na svijetu i dres velikog Bayer Leverkusena zamijenila dresom Splita. U premijernoj sezoni u redovima Splićanki pomogla je svojoj novoj ekipi da s trona sruši Osijek. U Splitu je domaćin slavio s 2-0, a prvi gol zabila je upravo Bošnjak i to skoro s centra. Mateu smo pitali kako je došlo do njenog transfera u Split i kako se uopće počela baviti nogometom.

Matea Bošnjak

"Rođena sam u Laichingenu u Njemačkoj i nogometom sam se počela baviti već s četiri godine. Moj ujak je napravio jedan klub u kojem su bili dečki, ali pitao je i mene želim li igrati s njima. Tako je sve počelo i evo do danas sam ostala u nogometu", kaže Matea pa nastavlja:

"Prošle sezone, dok sam igrala u Bayeru, sam slomila nogu. Nakon toga nisam htjela više produžiti ugovor s njima, a kako sam preko reprezentacije poznavala donedavnog trenera Splita Krešu Jaklina i sportskog direktora Splita Allena Moharića s njima sam uspjela dogovoriti dobre uvjete i pristala sam na dolazak u Split."

Getty Images

Njemačka je jedna od najboljih liga na svijetu. Može li se uopće usporediti s HNL-om?

"Njemačka je sami vrh i znamo da situacija u ženskom nogometu u Hrvatskoj nije idealna, ali vidim da sve to napreduje velikim koracima. Nadam se da će za par godina i Hrvatska doći na tu razinu. Ono po čemu Hrvatska ne zaostaje za Njemačkom je talent. Njega nam ne fali", kaže Matea pa dodaje:

"Mislim da je razvoj većinom u rukama Saveza. Trebalo bi puno više ulagati u ženski nogomet. U Njemačkoj Savez puno više pomaže pa i klubovi u nižim ligama imaju uvjete koji su bolji od onih koje imaju hrvatski prvoligaši."

Matea Bošnjak

U Splitu se ipak, kako kaže, bolje živi nego u Njemačkoj. Socijalni aspekt je puno razvijeniji u Hrvatskoj.

"Navikla sam na život i u Hrvatskoj i u Njemačkoj, ali ovdje je to puno bolje kada govorimo o druženju. Primjerice, u Njemačkoj nisam nikada išla sa suigračicama na kavu. Nismo se uopće družile van terena. Tamo je svatko za sebe. Ovdje je puno drugačije. Cure se druže i izvan terena. U Njemačkoj toga nikada nije bilo, niti će ikada i biti", kaže Bošnjak pa dodaje:

"U ŽNK Splitu nema baš nikakvih problema. Svaka cura je uvijek tu za drugu ako nešto treba, i na utakmici i van terena. Nismo mi ekipa, nego smo više kao obitelj. Ne samo cure, nego i predsjednica i svi drugi u klubu. Prihvatili su me kao da sam u klubu od malih nogu."

Matea Bošnjak

U veliko derbiju s Osijekom Split je slavio s 2-0, a Vi ste zabilo gol gotovo s centra. Kako ste došli na ideju da pucate s tolike udaljenosti?

"Iskreno, to nije bila moja ideja. Ideju da pucam je dobio trener Božidar Miletić koji me zna još iz reprezentacije i uvijek mi je govorio da imam dobru dijagonalu i dobar šut. Uoči utakmice nam je rekao da moramo iskoristiti svaku priliku za udarac, bez obzira odakle pucamo. Prije izvođenja slobodnog udarca sam ga pitala: 'Treneru, da stvarno pucam?'. Rekao mi je da pucam i evo, ušlo je u gol", kaže Matea pa dodaje:

"Mislim da smo se jako približili Osijeku, a sada je to još izraženije nakon pobjede. Čak bih rekla da smo sada i bolji od Osijeka. Spremnije smo, a i ova pobjeda je njima donijela pritisak za nastavak natjecanja. Vjerujem da, ako ovako nastavimo igrali kako smo igrali protiv Osijeka u ovoj utakmici, ćemo osvojiti i prvenstvo i Kup."

Matea Bošnjak

Za kraj, poput Nike i Roberta Kovača, iako ste mogli igrati za Njemačku, odabrali ste hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Kako ste odlučili igrati za Vatrene?

"Uvijek me srce vuklo da igram za Hrvatsku. Rođena sam u Njemačkoj u kojoj sam i odrasla, ali nikada me nije privlačilo igranje za tu zemlju. Poseban je osjećaj obući dres Hrvatske. Ponosan si da smiješ obući dres s tim grbom. Borimo se za svoju zemlju i nadam se da ćemo i mi kao i naši muški kolege jednoga dana u Hrvatsku donijeti medalju", zaključila je Bošnjak.

nogomet

ženski nogomet

ŽNK Split

Bayer Leverkusen

Matea Bošnjak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter