Šok u Francuskoj

Nova smrt potresla nogometni svijet: Samo pet dana nakon Astorija preminuo 18-godišnji nogometaš


Slaven Knežević
09.03.2018.17:15
Nova smrt potresla nogometni svijet: Samo pet dana nakon Astorija preminuo 18-godišnji nogometaš
Twitter

sažeto

Nogometaš francuskog drugoligaša Toursa Thomas Rodriguez preminuo je u snu samo pet dana nakon što je na isti način preminuo i kapetan Fiorentine Davide Astori


Slaven Knežević
09.03.2018.17:15

Iznenadna smrt kapetana Fiorentine Davidea Astorija potresla je svijet. 31-godišnjem nogometašu je u snu zakazalo srce, a liječnik talijanske reprezentacije rekao je kako se takav slučaj dogodi jednom među 100.000 ljudi. Ipak, samo pet dana nakon Astorijeve smrti, na identičan način tragično je preminuo 18-godišnji nogometaš francuskog drugoligaša Toursa Thomas Rodriguez. Francuski mediji javljaju kako je Rodriguez preminuo na isti način kao i kapetan Fiorentine. Zbog njegove smrti odgođena je utakmica Toursa i Valenciennesa, dok će ostale utakmice u Francuskoj početi minutom šutnje.

Nova smrt u nogometu podsjetila je na još neke tragične događaje u nogometu, ali i otvorila pitanje što se to događa sa sportašima da uzrokuje zastoj srca.

Kamerunski reprezentativac Marc Vivien Foe srušio se na centru igrališta na utakmici protiv Kolumbije u Kupu konfederacija u lipnju 2003. godine. Iako su liječnici brzo intervenirali, preminuo je na putu do bolnice. Uzrok smrti bio je također zastoj srca.

Pola godine kasnije u utakmici Benfice i Viktorije u portugalskom prvenstvu sudac je Miklošu Feheru pokazao žuti karton, a ovaj se samo nasmijao i srušio na teren. Tomo Šokota pritrčao mu je u pomoć, a hitna je stigla u roku od nekoliko minuta, ali sve to je bilo uzalud.

Od zastoja srca preminuo je i nogometaš petoligaša Mladosti iz Vođinaca Goran Tunjić. 32-godišnjak je u lipnju 2013. godine u utakmici protiv Hrvatskog sokola izgubio život unatoč brzoj intervenciji hitne pomoći. Liječnici u vinkovačkoj bolnici mogli su samo potvrditi smrt mladog nogometaša.

Hrvatsku je potresla i smrt Alena Pamića 2013. godine. Pamić se prvi puta srušio 2010. godine kada je igrao za Standard iz Liegea, a liječnici su ga uspjeli spasiti. Nakon toga ponovno se srušio na treningu u Žminju, a koban je bio treći puta te 2013. godine kada je preminuo na terenu dok je s prijateljima igrao mali nogomet.

Posljednji takav tragični slučaj dogodio se u Hrvatskoj krajem prošle godine kada je iznenada preminuo 42-godišnji Mate Čuljak. Osnivač Futsal Dinama i apsolutna legenda hrvatskog futsala srušio se na utakmici u Varaždinu i usprkos tome što je odmah prevezen u bolnicu u Varaždinu, liječnici ga nisu uspjeli oživjeti.

Ovo su tek neki od poznatijih sportaša koji su život izgubili zbog zatajenja srca, a liječnici još uvijek nemaju odgovor na to kako se takve stvari događaju ljudima koji se bave sportom i kako spriječiti ovakve tragedije.

nogomet

Davide Astori

srce

Thomas Rodriguez

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter