Bivši igrač Rijeke trenira esportaše

Nogometnu karijeru je prekinuo zbog fakulteta, a danas je uspješan trener čiji klijenti dolaze i iz esporta


Slaven Knežević
07.12.2018.17:00
Nogometnu karijeru je prekinuo zbog fakulteta, a danas je uspješan trener čiji klijenti dolaze i iz esporta
Marin Vidović

sažeto

S Marinom Vidovićem smo popričali o treninzima Team Ancestrala koji im pomažu da ostanu u formi tijekom naporne sezone


Slaven Knežević
07.12.2018.17:00

Team Ancestral je ove godine potpisao suradnju s fitness centrom Orlando Fit i tako su gejmeri krenuli u teretanu. Sjedilački način života koji vode, baš kao i velika većina ljudi danas, mora ostaviti posljedice na zdravlju i zato su se u Team Ancestralu odlučili obratiti stručnjacima u Orlando Fitu. Marin Vidović zadužen je za njihovu formu pa smo s njim odlučili popričati o tome kakav trening dečki imaju i koliko su revni u svojim novim obavezama. Zanimljivo, Marin je nekada igrao nogomet i pred njim je bila blistava karijera.

"Istina, jedno vrijeme sam igrao profesionalno nogomet, ali kada sam krenuo na fakultet sam nogomet ostavio po strani. Krenuo sam iz Viteza u BiH. Tamo sam igrao do 15, 16 godine, a onda sam se prebacio u Šibenik. U Šibeniku sam dvije godine igrao za kadete i juniore, a onda otišao u Rijeku. Tamo sam igrao godinu dana. Imao sam stipendijski ugovor i igrao uglavnom za juniore, a nekoliko nastupa sam upisao i za prvu ekipu Rijeke. Kada mi je istekao juniorski staž, u dogovoru s menadžerom sam otišao u Kanadu. Tamo sam ostao godinu dana i vratio se u Hrvatsku i upisao fakultet. Završio sam kineziologiju u Splitu i preselio se u Zagreb", kaže nam Vidović.

Marin Vidović

Zašto ste odustali od nogometa? Karijera nije bila loša, a nije bilo ni neke veće ozljede...

"Na sreću stvarno nisam imao problema s ozljedama. Vjerujte mi da ni sebi danas ne znam objasniti zašto sam prekinuo karijeru. Vratio sam se iz Kanade u kojoj sam mogao biti godinu dana zbog vize i kada sam se vratio sam odlučio upisati fakultet. Mislio sam naći neki klub da igram dok studiram, ali zavolio sam kineziologiju i jednostavno se tome više posvetio. Već nakon prve godine sam krenuo i raditi. Nemam zapravo konkretan razlog za prestanak nogometne karijere. Jednostavno sam odustao kada sam se počeo baviti fakultetom i ne žalim za tim. Radim kao asistent na fakultetu, a u Orlandu sam voditelj trenera i imam svoje treninge i grupe", kaže Marin.

Jedna od tih grupa su i dečki iz Team Ancestrala. Kolika je razlika u treniranju esportaša i sportaša?

"Oni fizički nisu aktivni. Njihovo tijelo treba neku fizičku rekreaciju jer što ste više fizički aktivni, to ste produktivniji. S obzirom na to da oni dosta vremena provedu sjedeći u nezgodnom položaju za leđa, iznimno je važno da se nečime bave. Nisu to neki specijalni treninzi prejakog intenziteta. Trening je koncipiran tako da se malo razgibaju i da im ne atrofiraju mišići. Nije zdravo toliko puno sjediti. Kažu mi da znaju sjediti i po pet, šest ili 10 sati za kompjuterom i zato je njima trening jako, jako bitan. Nisu to neki posebni treninzi, već više kružni treninzi koji aktiviraju cijelo tijelo. Dva do tri puta tjedno po sat vremena je njima sasvim dovoljno. To vrijedi za sve ljude koji puno sjede. Trening od dva do tri puta tjedno će vam pomoći da za 20 godina nemate nekih problema sa zdravljem."

Marin Vidović

Postoje li neke vježbe koje se mogu odraditi u pauzi od primjerice esport turnira ili treninga, a koje bi mogle povećati produktivnost?

"Ima dosta tih vježbi koje se mogu napraviti bez nekog vanjskog opterećenja i dodatnih rekvizita. To su vježbe s vlastitim tijelom. Treba vam jedan metar da napravite neki sklek, čučanj, trbušnjake i slično. Primjerice, nakon dva sata igranja, mogu stati i napraviti 10 čučnjeva, pet sklekova i poneku vježbu za trbuh i onda nastaviti. Ili ako imaju veću pauzu, mogu napraviti i cijeli trening. Ne mora to biti sat vremena uvijek. Može se napraviti i mali kružni trening od 20-ak minuta. Jako ja važan kontinuitet. Ako napravite jedan trening od dva sata intenzivno pa cijeli tjedan ništa, to nije dobro. Bolje je napraviti tri treninga od 45 minuta u tjednu."

Marin kaže kako za ekipu iz Team Ancestrala ima samo riječi hvale.

"Vrlo je važna stvar što su nam ovdje došli jako motivirani. Svjesni su kakvim se poslom bave i da im je to jako važno. Uopće im nije problem dolaziti i napravili su sve što smo za njih pripremili. Stvarno imaju volje. Sigurno da nije isto trenirati dečke koji su cijeli život u sportu i njih od kojih se neki nikada prije nisu ni bavili sportom."

Marin Vidović

Koliki je to izazov za Vas kao trenera?

"Izazov je. Prihvatio sam to stvarno objeručke, ali u početku je bilo malo neobično zato što sam ih morao učiti neke stvari koje su osnove osnova. Malo je čudno kada vidite nekoga tko nije bio fizički aktivan godinama. Oni nekada i sami sebe iznenade kada vide neke stvari koje mogu napraviti, ali i obrnuto, kada vide što ne mogu. Ali važno je to da su svjesni svega toga pa je onda lako s njima raditi."

Za kraj, koliko su oni Vas zarazili esportom?

"Da znate da jesu. Kako često dobivaju kodove neke za online igrice, onda ih zovem da i meni proslijede. Normalno je to. Postali smo i prijatelji. Znamo popiti i kavu prije ili nakon treninga, a počeo sam ih pratiti i na društvenim mrežama. Zanima me to čime se bave. Interesiralo me koliko traju turniri, kolike su nagrade na turnirima, koliko su najduže igrali bez odvajanje od kompjutera, zanimalo me sve to i pitao sam ih. Sada sam dosta upoznao taj esport. Baš je zanimljivo to čime se bave", zaključio je Vidović.

esport

fitness

Team Ancestral

Marin Vidović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter