FOTO: Momčad migranata 'napada'

Pravi su hit na najjačem nogometnom turniru: 'Mi imamo samo pozitivna iskustva u Hrvatskoj i želimo igrati i u futsal ligi s Dinamom!'


Vjekoslav Paun
16.11.2018.08:00
Pravi su hit na najjačem nogometnom turniru: 'Mi imamo samo pozitivna iskustva u Hrvatskoj i želimo igrati i u futsal ligi s Dinamom!'
Kutija Šibica

sažeto

Croatian Red Cross All Star naziv je momčadi koja će i ove godine nastupiti na popularnoj Kutiji šibica


Vjekoslav Paun
16.11.2018.08:00

"Tu smo i ove godine!"

Migranti napadaju. Za one slabijeg srca (i radikalnije naravi) pojašnjenje, isključivo na - nogometnom turniru. I ove godine sudjelovat će na Kutiji šibica, između njih 30-ak sa šireg popisa stvorit će se momčad koja će se boriti protiv asova hrvatskog nogometa...

"Migranti provalili", "Migranti silovali", "Na stotine tisuća migranata prelazi državne granice", "Napadaju lokalno stanovništvo", "Uvoze oružje", "Među migrantima su samo muškarci bez žena i djece"..., sve su to naslovi koji posljednjih dana dominiraju hrvatskim medijima, presjek je to lažnih vijesti kojim se pokušava širiti panika, na žalost, efekt je već ostvaren.

I zato su, nakon sjajnih prošlogodišnjih vijesti s Kutije, odlučili u Hrvatskom crvenom križu ponoviti akciju, te još jednom dati priliku onima, koje je tužna sudbina dovela na ove prostore.

I ove godine uključili su se u popularni turnir, dapače, nije bilo drugog izbora nakon što su prošle godine bili senzacija...

Kutija Šibica

"Pa rezultatska senzacija nismo bili, ali smo zato dobili sjajnu pozornost, sve nas je to jako ugodno iznenadilo. Dobili smo tad jako puno poziva za brojne turnire da sudjelujemo i stvorena je jedna maksimalno pozitivna atmosfera", rekao je Tomislav Marjanović iz Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa.

Ta sjajna premijera na prošlogodišnjem izdanju, iako su ispali odmah u 1. kolu, rezultirala je velikim interesom za ovu godinu, pa ih je danas oko 30-ak na "širem popisu".

"Članovi momčadi su iz Afganistana, Iraka, Irana, Sirije, Alžira, Nigerije. Dečki petkom treniraju sat i pol vremena i maksimalno se spremaju za nastup. Svi su jako motivirani", naglasit će Tomislav i dodati:

"Ali osim nogometne momčadi, imamo mi i popularni bend koji također sačinjavaju migranti, a tu je i sekcija likovnih umjetnika".

U odnosu na prošlu godinu, Europa, pa i Hrvatska, kao da odbacuju "ideju dobrodošlice" prema migrantima, odnosno, situacija se dosta radikalno promijenila?

"Pa istina je da se primijete promjene u društvu, rekao bih da se nesklonost prema njima povećava. Naš cilj je da ih maksimalno integriramo u naše društvo, a jedan od oblika je i ovaj poznati malonogometni turnir.", rekao je Tomislav.

Kutija sibica

Kakvo je stanje s dresovima, hoće li biti nekakve donacije?

"Pa dresovi i tenisice su osigurani za sve koji sudjeluju u turniru, tako da su dečki na miru po tom pitanju.", otkrio je predstavnik Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa.

Kotizacija?

"Nema je za nas. Kao i svagdje gdje smo igrali, organizatori su nas počastili besplatnim sudjelovanjem. I zahvalili bi se ovim putem domaćinima turnira koji su prepoznali našu ideju", rekao je Tomislav.

Možda je netko iz tog kontingenta igrača već registriran negdje kao nogometaš u Hrvatskoj?

"Ne, ti dečki, dok su tražitelji azila, oni ne mogu nigdje sudjelovati pa čak niti poluprofesionalno. Zato primjerice ne možemo osnovati futsal momčad, što nam je bio cilj.", rekao je Marjanović i dodao: "Bilo bi sjajno kad bi mogli igrati s najjačima, Dinamom".

Ronald Gorsic / CROPIX

Svaki od tih dečkiju svakako je posebna, filmska priča. Izdvojit će samo jednog, iako on nije ništa poseban u odnosu na druge...

"Afganistanac Mustafa Safi nastupa je i prošle godine, tad je bio tražitelj azila, a danas je tu kao jedan od onih koji je dobio azil i koji se uspješno integrira u naše društvo. Ovdje se školuje i nastavlja svoj život", zaključio je Tomislav Marjanović.

„Ja sam igrao nogomet i u svojoj domovini. Na turnir se prijavljujemo kako bismo razbili predrasude o nama. Nadamo se što boljem rezultatu“, poručuje Mustafa u ime svojih suigrača.

E pa sretno im...

Kutija Šibica

nogomet

mali nogomet

Kutija šibica

Croatian Red Cross All Star

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter