Stvorio nepobjediv stroj koji melje sve redom

'Nije lako stalno pobjeđivati, cilj je postati faktor u Ligi prvaka, od nas će dugoročno profitirati i reprezentacija!'


Dejan Šmehil
09.05.2019.19:00
'Nije lako stalno pobjeđivati, cilj je postati faktor u Ligi prvaka, od nas će dugoročno profitirati i reprezentacija!'
HAOK Mladost

sažeto

Saša Ivanišević trener je ženske odbojkaške ekipe Mladosti koja je osvojila dvostruku krunu i to bez poraza cijele sezone


Dejan Šmehil
09.05.2019.19:00

Odbojkašice Mladosti osvojile su naslov hrvatskih prvakinja drugu godinu zaredom. Zapravo, da budemo precizniji, bila je to druga uzastopna sezona s dvostrukom krunom. Dominacija kakvu su zagrebačke odbojkašice imale nekad, sredinom 90-ih i u prvoj polovici 2000-ih.

Prošle sezone dvostruka kruna osvojena je uz jedan poraz, ove su protutnjale ligom bez poraza. Sve to pod budnom paskom trenera Saše Ivaniševića.

"Ponovili smo uspjeh od prošle sezone, pritom uspjeli afirmirati mlađe igračice. Bolje nije moglo", ističe trener Mladosti.

Pitanje se nametalo samo od sebe. Jeste li vi jaki ili je konkurencija slaba?

HAOK Mladost

"Mislim da smo mi dosta kvalitetni. Imamo za razliku od prošle sezone veću širinu pa dolaze do izražaja djevojke iz mlađih dobnih kategorija. A širina je ta koja čini razliku. Znate, liga uopće nije loša, ali u ključnim utakmicama naša širina je presudila. Uvjerljivo smo bili prvi, ali treba ipak čestitati curama. Treba stalno pobjeđivati, nije to lako. Treba imati mentalnu snagu za takve stvari i nastaviti dobivati i imati pravi pristup iz kola u kolo. U svakom slučaju, cure su pristupom opravdale osvojeni naslov", objasnio je Ivanišević.

U čemu je tajna uspjeha? Osim spomenute širine.

"Kvaliteta je uvijek tajna uspjeha, kao i u svakom drugom sportu. Bez kvalitete teško možete nešto očekivati. Mi imamo veliku kvalitetu, puno cura je i u reprezentaciji. Interes za njima je sve veći, puno klubova se raspituje. Osim širine i kvalitete tu je i dosta veliki obujam rada, puno treninga. To je najvažnije. A kod nas se sve fino poklopilo", tvrdi mladi stručnjak.

Spominjete sve veći interes, znači li to da postoji šansa da se ekipa osipa? Bojite li se toga?

HAOK Mladost

"Ne bojimo se, mi sve radimo dugoročno i planski. Imamo rješenja u slučaju da neka od igračica ode. Jednostavno ćemo iz omladinskog pogona nekoga povući. Tako da, ne brinemo, veliki dio cura je i pod ugovorom, kao što sam rekao, ovo je dugoročni projekt. Sjest ćemo za stol sad kad je završilo juniorsko prvenstvo Hrvatske i polako slagati ideje i ciljeve za sljedeću sezonu", dodaje Ivanišević.

Ekipa je na papiru dosta mlada, to je planski tako ili silom prilika?

"Kombinacija, ali prije tri godine kad sam došao, bila je vizija da počnemo razvijati mlade kako bismo kroz 3-4 godine s 2-3 pojačanja pokušali napraviti nešto više u Europi jer moramo biti svjesni da su svi ti klubovi ekipe sa 6-8 strankinja. Teško im je parirati, ali to na kraju krajeva i nije cilj. Cilj je razvijati našu djecu. Od toga će dugoročno profitirati i reprezentacija, jer jaka Mladost znači i jaku reprezentaciju. Zasad ovakav pristup donosi rezultate", ističe naš sugovornik.

HAOK Mladost

Kako to da ste vi završili u ženskoj odbojci? I je li lakše raditi s curama ili dečkima?

"Iz muške odbojke došao sam kao igrač, ali nikad nisam trenirao muške momčadi. Nekako mi je ženska odbojka, još tamo u sveučilišnim vremenima, više odgovarala. Našao sam se u tome, krenuo s mlađim kategorijama i evo me sad u Mladosti. Meni je barem puno lakše raditi s curama, puno više igračica ima, lakše je napraviti selekciju. U muškoj odbojci manji je odaziv igrača, ovdje je širina veća i onda je lakše raditi. Ali i očekivanja su puno veća", dodaje Saša.

Ova sezona je gotova, gledate sigurno već polako i prema sljedećoj. Kakve su ambicije?

"Za Mladost su kup i prvenstvo uvijek cilj. Konkretne ciljeve još nismo definirali, čekali smo da prođe juniorsko prvenstvo. Uzet ćemo malu stanku, iako tu zapravo nema previše slobodnog, jer slijedi individualni rad. No, imat ćemo i 30 dana stanke pa nakon toga slijede pripreme za sljedeću sezonu. Moramo još sjesti i vidjeti ciljeve, a bit ćemo pametniji kad budemo vidjeli format lige."

Može li Mladost danas-sutra opet biti faktor i na europskoj odbojkaškoj karti?

HAOK Mladost

"U srednjoeuropskoj ligi smo vidjeli da je jako teško biti konkurentan, ali zadnje tri godine smo otišli na Final four. Dakle, teško je, ali može se. Liga prvaka je teška misija, već u pretkolima vas mogu dopasti prvaci neke ozbiljne lige, pa tako u drugom ili trećem pretkolu možete dobiti četvrtu ekipu turskog prvenstva, a to je jako teško proći... No uvijek treba postaviti najviše moguće ciljeve. Radimo na tome da Mladost jednog dana izbori LP pa da bude što bolja u tom natjecanju, to su neki  dugoročni planovi", ističe Ivanišević koji je po struci profesor tjelesnog.

I nije je zapostavio. Uz posao trenera Mladosti radi i kao profesor u sportskoj gimnaziji.

"Jedno i drugo uspijevam odrađivati uspješno. U školi mi izlaze maksimalno u susret. Može se sve to, ali trebate biti 100 posto u tome", zaključuje trener hrvatskih prvakinja.

100posto sport izdvojeno

odbojka

Saša Ivanišević

HAOK Mladost

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter