VIDEO: Apsolutni kraljevi dopinga

Ova je zemlja u samo četiri godine broj osvojenih medalja poduplala s 20 na 40: 'Djevojko draga, samo ti popij ove vitamine!'


Vjekoslav Paun
29.05.2019.11:00
Ova je zemlja u samo četiri godine broj osvojenih medalja poduplala s 20 na 40: 'Djevojko draga, samo ti popij ove vitamine!'
Getty Images

sažeto

Doping sustav Istočne Njemačke (bivši DDR) tema je današnjeg feljtona o najvećim sportskim skandalima svih vremena...


Vjekoslav Paun
29.05.2019.11:00

Pritisak je tad, nedvojbeno, bio golem. Kako, na koji način, uhvatiti vlak za - "elitama". Na kraju to nije bilo pitanje samo nadležnih, sportskih institucija, već i cijelog - državnog vrha. Naredba je stigla s vrha, trebalo je samo u jednom olimpijskom ciklusu udvostručiti broj osvojenih medalja, zlata. I utrka je počela, "kontroverzna" utakmica o kojoj se i danas govori...

Na svjetsku kartu najuspješnijih država svijeta Istočna Njemačka uspinje se u sedamdesetima, a pravi vrhunac doživjet će u 80-ima kad su velike bitke vodili sa SAD-om i Sovjetskim Savezom iako su imali samo 17 milijuna stanovnika.

"Vlastodršci Istočne Njemačke bili su toliko odlučni u naumu da ostatku svijeta pokažu vlastitu atletsku superiornost da su potajno davali svojim sportašima steroide, a sve pod krinkom vitamina.", otkriveno je u spisima nakon pada Berlinskog zida.

Ideja nije originalna, zapravo uzori im je bila nogometna reprezentacija iz doba fašističke Italije pod režimom Benita Mussolinija, kao i kompletna njemačka reprezentacija u doba Adolfa Hitlera i pripreme za Olimpijske igre 1936. godine. Navodno nije nedostajalo nedozvoljenih sredstava, dapače, gozba...

Naravno u tom razdoblju medalja i trofeja nije nedostajalo. Ali s vremenom su njemački sportaši i sportašice obolijevali od raka jetre, oštećenja unutarnjih organa, hormonalnih poremećaja, ali i psihičkih problema...

"Moja specijalnost bila je utrka s preponama. Morali smo potpisati zakletvu da o metodama treninga ne smijemo pričati čak niti s roditeljima. Snimali su nas tijekom treninga, a morali smo ispunjavati upitnike gdje idemo nakon treninga i kada se vraćamo", otkrila je u jednom intervjuu Renate Neufeld, atletičarka koja se pripremala za nastup na OI u Moskvi 1980. godine.

"Jednog dana moj trener Günter Clam dao mi je navodne vitamine koji će mi pomoći da trčim još bolje i brže. No nakon što sam osjetila grčeve u nogama i nakon što sam ostala bez glasa, a i moj fizički izgled počeo je više sličiti atletičaru nego atletičarki, tad sam odlučila da moram nešto poduzeti. Rekla sam treneru da to više ne želim piti. Sljedećeg dana u 7 ujutro se pojavila policija u mojoj kući i odveli su me na ispitivanje. Ubrzo sam počela planirati bijeg!".

I uspjela je. Zajedno sa zaručnikom je prebjegla na Zapad.

Getty Images

Njemačka vlada izdvojila je dio proračuna kojim se pomagali sportašima i sportašicama koji su oboljeli uslijed uzimanja dopinga. Do krajnjeg roka 2003. godine, ipak, tek se njih 197 prijavilo što je bio izuzetno malen broj. Ipak, oni koji su se prijavili dobili su 10.000 eura. Sasvim malen iznos u odnosu na godine i godine trovanja organizma svim mogućim vrstama droga.

A što se povijesti tiče, povijesti rekorda, čini se da neki od njih nikad neće biti izbrisani. Čak 21 rekord njemačkih sportaša u atletici još uvijek drže atletičari iz bivše Istočne Njemačke.

Tamošnji Savez pokušao je 1999. godine pobrisati "grijehe DDR-a" na način da IAAF obriše te rekorde (pokušali su progurati da se s početkom novog milenija uvedu nove liste svjetskih rekorda), ali nije prošlo:

"Međunarodni savezi su imali problem s tim, jer su pogođeni atletičari prijetili tužbama", otkrio je Günther Lohre, bivši dopredsjednik Njemačkog atletskog saveza.

Getty Images

Jedna od onih koja još uvijek drži svoj svjetski rekord je i Marita Koch. Njezinih 47.60 na 400 metara ostvaren je još u listopadu 1985. godine!

"Još uvijek sam ponosna na ostvareno!", reći će umirovljena atletičarka.

Njezin rekord i dalje stoji, no ima onih koji su se sami dali "izbrisati" s liste rekordera.

"Za brisanje rekorda, međutim, trebamo ključni dokaz da je prilikom njegovog postizanja u igri bio doping", objašnjava Clemens Prokop, bivši predsjednik Njemačkog atletskog saveza.

Marita Koch i dan danas opovrgava da je ikad uzimala doping sredstva.

"Naša sezonska organizacija je tada bila potpuno drukčija. Ciljano smo se pripremali na manje godišnjih natjecanja", navodi Koch koja je i dalje vjerna izjavi koju je potpisala.

Getty Images

doping

feljton

najveći sportski skandali

DDR

Istočna Njemačka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter