Totalni su hit u Hrvatskoj!

Nepobjedivi stroj zaludio i dvije apsolutne legende! Melju sve, a treniraju u nemogućim uvjetima: 'Zimi u dvorani bude hladnije nego vani!'


Dejan Šmehil
18.06.2019.19:00
Nepobjedivi stroj zaludio i dvije apsolutne legende! Melju sve, a treniraju u nemogućim uvjetima: 'Zimi u dvorani bude hladnije nego vani!'
privatna arhiva

sažeto

Mladi rukometaši s Korčule koje odmilja zovu "Janjina dica" pokorili su Dalmaciju sa savršenih 27 pobjeda u isto toliko nastupa!


Dejan Šmehil
18.06.2019.19:00

Lovro Jurjević, Mate Ojdanić, Roko Lešaja, Toni Bonifačić, Lucian Ilišković, Nino Fider, Niko Krkeljaš, Niko Matić, Ivano Kapor, Ante Sardelić, Jakov Granić i Duje Depolo. Ili, kako ih bolje znaju u Dalmaciji – Janjina dica. Sjajni rukometaši. Dečki koji su, gdje god da su došli, pomeli konkurenciju. Oni su 2010. godište i u 55 utakmica ove sezone, upisali su 54 pobjede!

Na koji god veliki turnir su došli, bili su prvaci. Ne računamo li jedan manje važan prije nekih pola godine. Ostalih devet – zlato. Uključujući i neslužbeno prvenstvo Hrvatske u Karlovcu, kao i svih pet turnira Erste lige Dalmacije uz učinak od 27 pobjeda u 27 nastupa!

Popričali smo s njihovom trenericom, Janjom Lozicom, ženom koja je stvorila ovaj moćan stroj.

privatna arhiva

"Stvarno moram reći da su dečki u manje-više svim utakmicama dominirali. Možda svega 2-3 puta u cijeloj sezoni dogodilo se da su im neke finalne utakmice bile, kako bi se reklo "napete". Gotovo sve ostale – bile su pobjede od 15-20 razlike. Nije ni čudo što svi pričaju o njima", ponosna je trenerica RK Korčule.

Vi i vaša momčad apsolutni ste hit u Dalmaciji pa i šire, u čemu je tajna vašeg uspjeha?

"Ovi dječaci počeli su trenirati prije točno dvije i po godine kao predškolci. Prošle godine njihova kategorija u mini rukometu službeno još nije postojala, ali ja sam ih bez obzira na to odlučila voditi na manje-više sve turnire kako bi stekli dovoljno iskustva da ovu godinu mogu početi postizati neke ozbiljnije rezultate. Što se naposljetku i dogodilo. Koja je tajna uspjeha? Mora se, naravno, poklopiti i talentirana generacija, ali ja držim da je ključ uspjeha prvenstveno njihova volja i želja za radom te redovitost na treninzima. Imamo treninge četiri puta tjedno i svaki od tih dječaka ima 95 posto dolazaka. Tako da, iako su još jako mladi, već sad se međusobno osjećaju i razumiju na terenu, a to je jako bitno u momčadskim sportovima."

Korčula baš i nije poznata po rukometu, ne znam je li ijedan poznatiji igrač s vašeg otoka, otkud sad taj boom?

privatna arhiva

"Rukometni klub Korčula postoji već 65 godina i bilo je jako dobrih igrača kao npr. Ivan Tarle, Zlatko Todorović, Ante Bojić, Jadran Jeričević, Klaudio Bojić... No svi su se u nekom trenutku ostavili rukometa. Evo baš od ove sezone naš junior Borna Mažurana počeo je igrati za RK Spačvu i za sada mu jako dobro ide. Inače, ja sam s djecom u RK Korčuli počela raditi koncem 2013. kada sam se nakon desetak godina odlučila vratiti iz Zagreba gdje sam studirala i radila. U početku je ideja uprave kluba bila da pokušam okupiti malo djece (i dječake i djevojčice) koji bi polako kroz igru naučili osnove rukometne igre kako bi eventualno jednog dana mogli početi ozbiljnije trenirati rukomet. No, već tu prvu godinu broj djece je neprestano rastao, te sam ih odlučila početi voditi na turnire u mini rukometu. Pokazalo se da ta djeca imaju velikog potencijala. Već šest godina u Školi rukometa koja djeluje u sklopu RK Korčule imam 70-ak djece."

Dječaci 2010. godište osvojili su nedavno Erste rukometnu ligu Dalmacije, ali prije njih led su probile cure 2007. godište.

"Prije dvije godine bile su državne prvakinje u svojoj kategoriji, a prošle godine osvojile Erste rukometnu lige Dalmacije", prisnažila je Lozica.

Ima li među tim vašim klincima perspektive za nešto ozbiljnije u rukometu? Odgajate li buduće Duvnjake, Cindriće?

"Iskreno, ako ova generacija dječaka nastavi raditi kao do sada, uopće ne sumnjam u to da bi s vremenom mogli dobiti nekog novog Cindrića, pa možda čak i Balića i Metličića! Perspektive definitivno ima, želje i volje za radom nimalo ne nedostaje, pa ako se tako i nastavi, mislim da ih čeka odlična rukometna budućnost!"

privatna arhiva

Igrate ligu pod pokroviteljstvom Balića i Metličića, jesu li vam oni rekli što, neku pohvalu, dali možda kakav savjet?

"Već na prvom turniru u sklopu Erste rukometne lige Dalmacije, dječaci su "upali u oko" organizatorima lige. Bili su oduševljeni njima, baš su bili atrakcija! Čak i ako stavimo na stranu to da su tijekom cijele lige bili jedina neporažena momčad u svim kategorijama, sam način igre je svima jako fascinantan. Također, uz podršku uprave, na svakom turniru imamo i ogromnu podršku svih roditelja naših malih igrača koji svugdje putuju s nama. Čak su prošle i ove godine u velikom finalu Erste lige proglašeni najboljom navijačkom skupinom!"

Rekli ste da imate 70-ak djece u klubu, s koliko kategorija vi radite?

"Jednu mušku i jednu žensku mini rukometnu ekipu, zatim jednu ekipu najmlađih koji će se iduće godine početi natjecati, te dvije ekipe dječaka i djevojčica koji od ove godine igraju isključivo veliki rukomet. S nekima od njih imam treninge pet puta tjedno, s nekima četiri puta, a s najmlađima triput tjedno."

Kakvi su uvjeti rada? Ima li problema s dvoranom, opremom?

"Iskreno, uvjeti rada nisu dobri, ali nisu ni toliko loši da se ne možemo snaći. Mini rukomet treniramo u školskoj dvorani gdje uvijek nedostaje termina pa se snalazimo, ali je najveći problem što tijekom praznika ne možemo koristiti dvoranu. A veliki rukomet treniramo "Pod balonom" koji nam je na raspolaganju tijekom zime, ali od svibnja do rujna ga koriste ruske gimnastičarke tako da, nažalost, ni tu nemamo rješenje za vrijeme praznika,a i zimi tamo nemamo grijanja pa nekad treniramo i kad je temperatura oko nule jer u tom Balonu bude hladnije nego vani! Postoji nada da će grad Korčula u skoroj budućnosti dobiti jednu dvoranu, ne samo zbog rukometa nego i zbog ostalih sportova", prepričava trenerica Lozo probleme na koje nailazi u radu.

privatna arhiva

Nastavljate s radom i sad preko ljeta ili djeca idu na zasluženi odmor?

"Prisiljeni smo pauzirati cijela dva i po mjeseca, dok ne krene škola, a i preko zimskih praznika moramo pauzirati jer isto ne možemo biti u dvorani. Tako da se ja iskreno nadam da će se ta priča o dvorani uskoro i realizirati jer s ovakvim rezultatima djeca to zaslužuju, pogotovo kada imaju volje trenirati tijekom cijele godine!"

Čime se vi bavite u životu, pretpostavljam da vam je rukomet svojevrsni hobi, uživancija?

"Ja sam, dok sam još bila u školi, trenirala rukomet. Međutim, kada sam otišla u Zagreb na fakultet, a po struci sam profesorica kineziologije, jedno vrijeme sam bila skroz izvan rukometa! Kada sam se vratila u Korčulu poklopilo se da su u klubu tražili nekog za rad s djecom. I eto, malo po malo, došlo je do sjajnih rezultata, a ja sam našla posao u kojem stvarno uživam. A kako djece ima stvarno jako puno, a ja sama radim sa svima njima, shvatila sam da ako želim kvalitetno raditi s njima nemam vremena za još neki posao tako da sam se prije nekoliko godina odlučila posvetiti isključivo rukometu i radu s djecom i jako sam zadovoljna tom odlukom. Kad čovjek svaki dan jedva čeka kada će ići na posao, to je najbolji dokaz da se našao u onome što ga istinski veseli", kaže ova zaljubljenica u rukomet i dodaje:

privatna arhiva

"U cijelom mom radu moram još jednom reći da imam jako veliku podršku cijele uprave kluba, Grada Korčule i roditelja djece koju treniram i koji su sami tu djecu prozvali "Janjina dica", a to me posebno veseli jer mi je to dokaz da su zadovoljni mojim radom s njihovom djecom."

Kakvi su planovi za sljedeću sezonu?

"Planovi su da, ako uspijemo, što prije nastavimo s treninzima, da odradimo barem ovoliko turnira koliko i ove sezone, da "izbacim" još jednu novu generaciju mini rukometaša koji su počeli trenirati prije godinu dana. Naravno, bilo bi super da nam i sljedeća sezona bude uspješna kao i ova. Ja vjerujem da moja djeca to mogu, ali svjesna sam da je jako teško ponoviti baš ovako dobre rezultate. Ako bude i malo lošije nego ove godine, bit ću jako zadovoljna", iskrena je Janja.

Ona je u nepunih pet godina strašno digla omladinski pogon RK Korčule. Njeni štićenici su osvojili gotovo sve turnire na kojima su sudjelovali, a u razmaku od samo godinu dana, dobili su državne prvakinje, a onda prije koji dan i državne prvake. A najbolje u cijeloj priči...

privatna arhiva

"Broj djece stalno raste! Glavni su razlog, osim odličnih rezultata, doživljaji djece s putovanja. I čim se vrate s turnira pričaju prijateljima kako im je bilo lijepo pa to uvijek privuče još neko novo dijete. Meni je najvažnije što ta djeca, igrajući rukomet, stječu nova prijateljstva i sretni su. Kako oni, tako i roditelji", zaključuje Janja Lozica.

100posto sport izdvojeno

rukomet

RK Korčula

Janjina dica

Janja Lozica

Erste liga Dalmacije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter