Neobični junak je najjači Hrvat

Nitko se ne usudi izazvati ovog 'klinca': 'Volio bih izazvati Mirka Filipovića, znam da on ne bi imao nikakve šanse, ali bila bi mi čast!'


Vjekoslav Paun
14.03.2019.08:00
Nitko se ne usudi izazvati ovog 'klinca': 'Volio bih izazvati Mirka Filipovića, znam da on ne bi imao nikakve šanse, ali bila bi mi čast!'
Andrija Simic

sažeto

Andrija Šimić prvak je Hrvatske u obaranju rukom i sad se priprema za Europsko prvenstvo gdje ima visoke ambicije...


Vjekoslav Paun
14.03.2019.08:00

Jedno neobično prvenstvo, za koje slabo zna šira javnost, održalo se proteklog vikenda u Sinju, bio je, kao i svake godine, pričaju svjedoci, spektakl koji lokalci jednostavno - ne propuštaju.

A apsolutna zvijezda tog događaja bio je Andrija Šimić, prvak Hrvatske i pobjednik najelitnije - apsolutne kategorije. U obaranju rukom. Ličanin je pobjednik, kako drugačije, ipak je ta regija iznjedrila jako poznate jake ljude, pa i jednog legendarnog Marijana Matijevića čija se slava i danas prepričava na američkom kontinentu.

Taj 23-godišnjak uspješno je pobrao medalje, a već dan kasnije bio na svom radnom mjestu, u Elektri u Zadru...

Andrija Šimić

"Što kažu kolege? Pa već standardna dobacivanja, haha. Svaki dan dečki izazivaju! Stalno me netko izaziva, "kad ćemo, prvače?", "je si li spreman danas izgubiti svoj tron?". Zabavno je veselo, posebice kad se vratim s nekog od natjecanja", otkrio nam je.

Pobijedio je u kategoriji do 105 kilograma (lijevom i desnom), a onda je u spektaklu svih spektakala, slavio i u apsolutnoj, open kategoriji, gdje se "sukobljavaju" prvaci svih kategorija.

"Da, to je apsolutno najbolja stvar za gledatelje. Ma bilo je sjajno, svake godine sve više natjecatelja, višestruki prvaci, jaka konkurencija. Svi dolazimo s istim ciljem, biti najbolji, eto, ja sam uspio i otišao sam najsretniji s tog natjecanja"., rekao je Šimić.

A kako je sve to počelo?

"Pa kao dječak, kao i svi, u školskim klupama! Gledali smo tko je jači, odmjeravali se i tu sam od starta odskakao. Srećom skužio sam da imam i klub tu u svom gradu u Gospiću, gdje sam se učlanio od 2011. godine. Bio je to pomalo seljački sport, ali me je jako privlačio i bio je to pun pogodak. Drago mi je da sam se odlučio na sve ovo", rekao je.

Prijatelji, rodbina?

Andrija Šimić

"Obično mi kažu da budem nježan s njima! Tijekom tih tapšanja po ramenu ne osjećaju se baš ugodno, haha. Svi su sretni zbog mene i mene je drago da imam njihovu podršku", kaže Andrija.

Kad su ambicije u pitanje, ne nedostaje ih u slučaju 23-godišnjeg Ličanina...

"Nakon ovog prvenstva, početnog turnira sezone, jasno je tko je u kakvoj formi, tu se vidi tko ulazi u reprezentaciju, odavde sve počinje. Europsko prvenstvo je u Grčkoj u svibnju i jako mu se veselim.", rekao je Šimić.

Bio je četvrti jednom na EP-u u Bugarskoj, isti plasman pamti i sa Svjetskog prvenstva...

"Ja i tadašnji svjetski prvak našli smo se za istim stolom, to je bila dobra borba. Pamtim takve stvari, kako ne", kaže.

Andrija Šimić

Kako izgledaju pripreme za jedno takvo natjecanje?

"Volim svoj mir, oazu u koju odlutam. Malo muzike, koncentracija i rad na fizičkoj snazi. Izvlačim iz svih sportova po malo. Teretana, bučice, sajle, gume, stezanja, repliciranja raznih sportova. I posebice rad za stolom. Ima tu dosta detalja, rada na sitnim mišićima, sitnih rotatora u šakama, podlaktici i to se ne smije zanemariti. Ti sitni detalji možda i više dolaze do izražaja u ovom sportu nego u nekim drugim", rekao nam je.

Kad su u pitanju izazovi, dobiva ih svakodnevno, no da je on u prilici nekoga pozvati "za stol", ne dvoji tko bi to bio...

"Pa izazvao bih našu legendu koja se nedavno umirovila, Mirka Filipovića, tu nema nikakve dvojbe!", nasmijao se.

A kako bi prošao?

Andrija Šimić

"Ha, pa obaranje je obaranje. Svatko je u svojoj profesiji glavni, moram biti brutalno iskren, svatko je glavni u svom dvorištu. Ne vjerujem da bi imao neke šanse protiv mene. Šanse su za njega jako male, ali bila bi mi ogromna čast biti s njim za stolom!"

Na europskom tlu možda i nismo takvi majstori, ali u SAD-u i ovakvi sportovi imaju prolaz, možda da se okuša i tamo?

"Više unovčiti, pa zašto ne? Ovaj naš sport raste, promidžba raste. Amerikanci to jako dobro rade. Iz svega rade nešto više, profesionalnije. Treba sve probati, ne mogu prekrižiti eventualno tu opciju, jednom..."

Slava kod djevojaka, dobacivanja...

"Uvijek ima dobacivanja, to je standardno! U ranijoj dobi u svom gradu Gospiću, preciznije u svom mjestu Lički Osik, znao sam napraviti pomutnju u kafiću. Ti stariji dečki, redom sportaši, prvaci u bodibildingu, nisu mogli vjerovati da je prvak Hrvatske klinac od 16, 17 godina. Starijima je to bilo sumnjivo pa su me izazivali, bilo je zanimljivo dok se glas nije pročuo. Pa sam eto bio miran u svom gradu", rekao je i dodaje:

"Oklade? Pa sve za ekipu! A znao sam nekim nabrijanima uzeti i nešto više iz džepova, ali samo na par sekundi, poslije bih im sve to vratio, haha. Nisam nikog htio oštetiti, samo sam im htio dokazati da ih klinac može pobijediti", zaključio je.

Andrija živi svoj san, jako mu dobro ide, a možda nakon svibnja uspije i u usponu na europski tron. Čini se da je u dobroj formi...

100posto sport izdvojeno

Andrija Šimić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter