RUŠILI DIVOVE U PRVOJ LIGI

Šokirali su i ponizili moćni Dinamo usred Maksimira, a onda su doživjeli dva potpuna sloma: 'Klub nam je bio ponos, tko bi mislio da će doći bankrot i propast!'


Dejan Šmehil
05.04.2019.21:00
Šokirali su i ponizili moćni Dinamo usred Maksimira, a onda su doživjeli dva potpuna sloma: 'Klub nam je bio ponos, tko bi mislio da će doći bankrot i propast!'
Vlado Kos/Cropix

sažeto

Donosimo vam veliku reportažu o NK Suhopolju, klubu koji je nastao na zgarištu Mladosti 127, nekadašnje crne mačke HNL velikana


Dejan Šmehil
05.04.2019.21:00

Grof Antun Janković ostavio je Slavoniji u nasljeđe prekrasan ljetnikovac i park šumu na Papuku, nekoliko dvoraca (poput onog u Daruvaru) od kojih zastaje dah, a dijelom njegove ostavštine ponosi se i slavonski gradić Suhopolje. Na otprilike kilometar od ulaska u to mjesto iz smjera Osijeka, s lijeve strane podravske magistrale, nalaze se šumica-perivoj te grofov dvorac.

Ali šuma skriva još jednu "tajnu". Kroz stoljetna stabla razabiru se neke sjedalice. A autoru ovog teksta srce svaki put poskoči kad ga put nanese pored te "tajne" jer ga sjećanja odmah vraćaju u djetinjstvo i prosinac 1997. godine, prvo gostovanje i gledanje uživo voljenog kluba.

Facebook, arhiva icv.hr

Suparnik koji je tada dočekao moj klub, više ne postoji. Pridružio se odavno plejadi ugašenih HNL avanturista, ali na pepelu Mladosti 127 nastalo je današnje NK Suhopolje koje se natječe u 1. županijskoj ligi Virovitičko-podravskoj.

Nakon što smo uz manje probleme našli ulaz do stadiona, vozeći se kratko kroz grofov perivoj, širokog osmijeha (a pokazalo se kroz razgovor, jednako takvog srca) dočekao nas je predsjednik NK Suhopolja, Ivan Kelečić. Iznenadio nas je u prvi tren, ali pokušali smo sakriti to iznenađenje. Jer, ne viđa se svaki dan da prvi čovjek nekog kolektiva bude 34-godišnjak.

Vlado Kos/Cropix

Spremno nas je poveo u obilazak stadiona Park, a kad je otvorio vrata jedne posebne sobice, zapahnuo nas je miris bogate povijesti. U toj malenoj prostoriji kao da je stalo vrijeme, sa zidova nas gledaju ikone HNL-a Mrzlečki, Zgrablić, Regvar, Popescu... A Ivan s ponosom pokazuje i najsvjetliji trenutak Mladosti 127 – 3:2 pobjedu nad tada moćnom Croatijom u Maksimiru.

Vlado Kos/Cropix

Ovjekovječeno je to ogromnom fotografijom/skenom iz tadašnjih Sportskih novosti koja kao da viče sa zida – nekad je ovdje živio patuljak koji je rušio divove.

Vlado Kos/Cropix

"Ovdje u ovoj sobi su sažeti svi naši veliki uspjesi. Ovdje čuvamo povijest", govori nam s ponosom predsjednik kluba i pokazuje fotografije ispunjenih tribina na stadionu Park s jedne drugoligaške utakmice!

Mladost je u sezoni kad je Croatia bila na vrhuncu i izgubila samo devet bodova u cijelom prvenstvu, otkinula zagrebačkom klubu pet od tih devet. A u četiri sezone u HNL-u, u 46 ostvarenih pobjeda ima, uz Croatijin, i skalpove Rijeke, Osijeka, Varteksa, Zagreba...

Nakon te kratke, ali slatke povijesne lekcije, sjedamo s Ivanom u sobu gdje nova uprava na čelu s njim kuje planove za budućnost NK Suhopolja. Čovjek osjeti strahopoštovanje prema nebrojenim trofejima koji su zauzeli dva zida sobe.
Naravno, krenuli smo s pričom o Mladosti i njenom (neslavnom) kraju.

Vlado Kos/Cropix

"Pravno gledano, ovaj današnji klub nema veze s nekadašnjim prvoligašem. Mladost je proglasila stečaj i bankrot te je 2000. ugašena, a sljedeće je godine osnovan novi klub – HNK Suhopolje", kaže Ivan te nastavlja:

"No i taj je klub doživio sličnu sudbinu pa je 2011. zbog bankrota ugašen. Bili su tada u drugoj ligi i opet je klub prestao funkcionirati. Također su, kao i s Mladosti, problem bile financije. Dok je privreda to držala, to je funkcioniralo. Četiri godine u trećoj ligi, četiri godine u drugoj i na kraju opet isto..."

I onda te 2011. godine biva osnovano današnje NK Suhopolje kao udruga. Dvaput se suhopoljski nogometni kolektiv gasio, dvaput se izdizao poput feniksa iz pepela, ali ako pitate Ivana i tajnika Dina Dobretu, nemaju za čime žaliti. Mladost im je, njima tada kao dječacima od 10-ak godina, ali i svim ostalim stanovnicima toga kraja, priuštila neopisive trenutke radosti.

Facebook, arhiva icv.hr

"Mi smo tu kao klinci taman počinjali trenirati. Svi smo igrali za Mladost 127, pohodili sve te utakmice... Kako je to izgledalo? Suhopolje je tada imalo možda 5500, 6000 stanovnika, a nema obližnje ulice koja nije bila zakrčena automobilima navijača. Ja sam počeo trenirati 1995., tad je Mladost 127. taman ušla u prvu ligu i igrala onu Prvu B (elitni je rang bio podijeljen u dvije lige – 1A i 1B). Slike u glavi su i dalje svježe. Nama djeci je to tada bio praznik. Na domaće se utakmice išlo sat i pol ranije da se zauzme mjesto, 'borili' smo se da dobijemo marker, da budeš među dodavačima lopti uz teren", prisjeća se naš sugovornik uz sjetu u glasu za tim zlatnim vremenima.

"A kad bi došle gostujuće utakmice, nije bilo prijenosa, nije bilo ničega. Slušali smo prijenose na radiju, nema šanse da se propusti koja utakmica! Ljeta smo provodili gledajući treninge prve momčadi Mladosti. Dođeš ujutro, odgledaš trening, pa onda opet popodne", otkriva nam Ivan.

Facebook, arhiva icv.hr

I dodaje kako u tim trenucima nitko nije razmišljao što će biti sutra.

"Tada nam je Mladost bila svima ponos i slava, tko je uopće pomišljao da bi mogao doći kraj. Iako je sad iz ove perspektive jasno da je kad-tad morao doći dan kad će bajka završiti. Naravno, zbog financija. Ali u to vrijeme se nije o tome razmišljalo, nitko nije propitkivao. Jednostavno, svaki stanovnik Suhopolja, Virovitice, Virovitičko-podravske županije je živio za Mladost 127", ističe Ivan.

General Đuro Dečak je vukao cijeli taj projekt u to vrijeme, ali danas je on na čelu Hrvatskog lovačkog saveza. Klub više nema nikakve veze s njim, on ne dolazi na utakmice. Priuštio je Suhopolju veliku euforiju, ali obje su strane zatvorile to poglavlje svojih života. Nema u NK Suhopolju trenutačno nikoga iz tih slavnih dana, ni bivših djelatnika ni bivših igrača. U HNK Suhopolju je bilo njih nekoliko u svojstvu trenera/članova uprave, ali u ovom novom klubu ne. NK Suhopolje su od prošlog ljeta preuzele mlade snage, čuju se s nekima od igrača koji su oblačili zeleno-žuti dres, ali na tome i staje sve.

Facebook, arhiva icv.hr

"Svi oni kažu da im je to bilo najljepše doba, najljepše vrijeme karijere. Ne tražimo ništa od njih u smislu nekakvih donacija, nama bi samo bilo drago da dođu na jednu utakmicu, da obiđu stadion. To su ipak bili naši idoli! Kupovao sam prazne VHS kazete i snimao njihove utakmice, nama je to tada puno značilo", prisjeća se Kelečić i poziva bivše mladostaše da ih posjete.

Polako smo se prebacivali na sadašnjost. Kažu da tko se opeče na mlijeko, puše i na jogurt. Tako otprilike to funkcionira i u NK Suhopolju. Poučeni iskustvima i problemima svojih prethodnika, ne zalijeću se u nekakve megalomanske projekte. Dvaput preokrenu svaku kunu prije nego je potroše. A kao ključna riječ u razgovoru nametnula se – stabilnost.

Vlado Kos/Cropix

Već smo spomenuli da su ljetos reorganizirali klub, a već po dva glavna cilja vidljiv je njihov smjer. Te su ciljeve istaknuli odmah po dolasku – ustroj škole nogometa i vraćanje mladih Suhopoljaca u klub iz okolnih mjesta.

"Pokušali smo sve to skupa staviti u nekakve realne financijske i kadrovske okvire. Balansiramo u tome svemu, a cilj nam je četvrta liga", ističe Ivan.

Zanimljivo je to čuti jer je Suhopolje prethodne tri sezone bilo prvak, ali nije željelo u viši rang. No, opet dolazimo do onoga da nisu željeli preskakivati stepenice.

"Nismo se osjećali spremni za taj korak više. Smatrali smo da je potrebno prvo stvoriti dobar temelj i ne brzati s ulaskom u veći rang", kaže Ivan.

Vlado Kos/Cropix

Suhopolje je i ove sezone prvo i po svemu sudeći osvojit će naslov. Je li sazrelo vrijeme za iskorak?

"Kad dođete za predsjednika, morate imati jako širok pogled na stvari. Nije tu samo bitan rezultat, bitno je logistički biti pokriven, a isto tako i imati veći fond mladih igrača. Tu smo od zime pokušali nešto napraviti. Imamo 4-5 perspektivnih juniora koje smo priključili prvom sastavu da stasaju. Klub sad ima sve selekcije, počevši od U9, preko U11, U13, U15, juniora pa sve do seniora. A imamo i veterane. To je nekakvih 120-130 igrača. Djece ima 80-90 u mlađim kategorijama. Financiramo se isključivo iz proračunskih sredstava, odgovorni smo prema novcu koji dobivamo, ali mi jednostavno moramo početi stremiti prema višim ciljevima jer nam prijeti upadanje u kolotečinu i letargiju. Moramo preuzeti taj određeni rizik", ističe čelnik čovjek suhopoljskog županijskog ligaša.

Kao veliku sreću ističe razumijevanje od strane općinskih vlasti. Stadion je prvoligaški, klub sam ne bi mogao podnijeti njegovo održavanje pa je uskočila općina. Zaposlila čovjeka koji brine o suhopoljskom dragulju. I zaista, kad ste tamo na tom stadionu, shvatite da bi bilo šteta da ovako nešto propadne. A čini se da su to shvatili i čelni ljudi HNS-a!

Vlado Kos/Cropix

"Imali smo određene razgovore s HNS-om, oni su iskazali zanimanje za nastupe mlađih selekcija u Suhopolju. Riječ je o raznim prijateljskim utakmicama, ali nama bi i to puno značilo!", kaže Ivan iz čijih riječi se može opipati sreća zbog takvih stvari.

On to vidi kao naplatu cijelog truda koji ulažu u klub, stadion, odgoj i razvoj djece.

"Tribine su obnovljene, fitness centar bi trebao svaki čas krenuti s radom, oličene su tribine, oličena je ograda. Imamo nešto predivno na ovoj relaciji od Zagreba do Osijeka. Biser što se tiče uvjeta. Ali koliko je to divno, toliko je i teško za održavati. No, u općini su svjesni da ako želimo imati nešto, da to nešto i košta", priča Ivan koji nam je pokazao i radove u svlačionicama.

Radi se punom parom, mijenjaju se instalacije, pokušava se još malo podići razina cijelog kompleksa koji sadrži i tri pomoćna terena. I oni se navodnjavaju i održavaju.

Vlado Kos/Cropix

"Sve je to zbog ove djece, ona su zalog, ona su budućnost, ona su potvrda da radimo nešto, da će nešto iza nas ostati. I iskreno, radije bih kupio svoj djeci u klubu novu opremu i poboljšao uvjete rada nego potrošio novce na igranje u višem rangu samo, eto, da se može reći da smo tamo", ističe dok stojimo na glavnom terenu i promatramo one najmlađe kako pod budnim okom voditelja škole nogometa Mirka Kožula rade prve nogometne korake.

"Znamo da je rad s djecom ključ i da bez toga nema ništa!", prilično je jasan predsjednik s tim da otkriva dobro znani problem.

"I mi imamo poteškoća s tim demografskim deficitom kao uostalom i većina klubova u Slavoniji, ali borimo se na sve žive načine. Bitno je da dugoročno imamo perspektivu. Suhopolje je uvijek pratio glas da se ovdje najkvalitetnije radi i roditelji su s ponosom dovodili djecu na treninge iz Pitomače, Slatine, Virovitice, Voćina, svih okolnih mjesta...", kaže Kelečić koji ima u planu da NK Suhopolje opet postane centar kvalitete u ovom kraju kroz suradnju s manjim klubovima.

Vlado Kos/Cropix

A neskrivena želja mu je i da vrati publiku na tribine. Ljudi su se, očekivano, malo ohladili od svega nakon silnih turbulencija koje je klub prošao zadnjih 20-ak godina.

"Ljudi su se razočarali malo. Imamo mi vjerne navijače koji nas prate, ali to se mahom svodi na entuzijaste, roditelje igrača i slično", s malim žalom u glasu priča nam Ivan.

On, kaže, nije ni sekunde dvojio kad se ukazala prilika da preuzme klub, ali naravno, susreta se u ovih nepunih godinu dana sa skepticizmom.

Vlado Kos/Cropix

"Igrali smo ljetos pretkolo kupa s Kurilovcem, drugom momčadi Gorice. Kad nas je delegat vidio kako smo mladi, kasnije mi je priznao da je pomislio: "Ajme, majko, kako će ovi organizirati tako zahtjevnu utakmicu...", a na kraju je sve prošlo super!", otkriva Kelečić, koji ima diplomu Kineziološkog fakulteta i specijalizirao se za kondicijsku pripremu.

"U rad trenera se ne petljam! Samo stojim na raspolaganju za savjete", uza smiješak govori Ivan koji tvrdi kako ga ovaj posao predsjednika ne troši nimalo, ni psihički ni fizički.

"Meni je srce puno kad vidim tu djecu kako treniraju, kad dođem na utakmicu, kad čujem druge kako pohvalno pričaju o nama i koliko smo složni..."

Vlado Kos/Cropix

Do prošle sezone je bio i vratar, ali je objesio rukavice o klin, zavrnuo rukave kad je osjetio zov matičnog NK Suhopolja i krenuo reformirati klub.

I kakve li simbolike! Dvorac je donedavno bio derutan, ali sad blista u punom svom sjaju. Naveliko su krenuli radovi i u šumi, ruše se stabla koja su izrasla "na divlje", pokušava se formirati davni perivoj. A svoj obol transformaciji čitavog kompleksa daje sad i klub. NK Suhopolje je prošlog ljeta s novim, mladim ljudima na čelu krenulo u neke nove pobjede. Pa neka im je treća sreća!

Vlado Kos/Cropix

Vlado Kos/Cropix

Vlado Kos/Cropix

Vlado Kos/Cropix

Vlado Kos/Cropix

Vlado Kos/Cropix

nogomet

100posto sport izdvojeno

Prva HNL

reportaza

NK Suhopolje

Mladost 127

Ivan Kelečić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter