PREDSJEDNIK UEFE SE SRAMOTI

'Nećemo kazniti suca utakmice Barcelona - PSG jer mi suce ne kažnjavamo'


Toni Horvat
22.03.2017.17:35
'Nećemo kazniti suca utakmice Barcelona - PSG jer mi suce ne kažnjavamo'
Milos Bicanski/Getty Images

sažeto

Slovenac na čelu Uefe Aleksander Čeferin usporedio je kažnjavanje sudaca s kažnjavanjem igrača koji promaše penal


Toni Horvat
22.03.2017.17:35

Brojne kritike svjetske nogometne javnosti, a posebno uprave PSG-a, na račun suca Deniza Aytekina zbog odluka kojima je pogurao Barcelonu u četvrtfinale Lige prvaka, nisu ni najmanje utjecale na predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina.

"Nećemo kazniti suca utakmice Barcelona - PSG jer mi suce ne kažnjavamo", rekao je Slovenac na kongredu "Nogometni razgovori" u Estorilu, pa pojasnio:

"Kad nešto krene naopako, razgovaramo o tome, ali ne postavljamo pitanje suspenzije. To bi bilo kao da se igrače kažnjava za promašene penale", rekao je Čeferin.

Ta je logika sasvim iskrivljena jer igrač koji promaši penal takvom pogreškom šteti isključivo svojoj momčadi, dok sudac neispravnim odlukama izravno nanosi štetu jednoj od svije suprotstavljene strane s kojima nema veze.

Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

Osim toga, ovakva izjava šalje vrlo opasnu poruku da suci mogu raditi što god im padne na pamet, bez obzira na posljedice. Naravno, u Uefi postoji sustav koji nagrađuje i kažnjava suce delegiranjem na velike utakmice, odnosno eventualnim skidanjem s A-liste, pa je Čeferin vjerojatno mislio reći kako neće suspendirati njemačkog suca zbog jedne utakmice.

Fifa, s druge strane, polako podiže razinu borbe protiv lošeg suđenja, korumpiranosti i namještanja utakmica, pa je ovog tjedna doživotno izbacila iz nogometa ganskog suca Josepha Lampteya, koji je izmislio penal za Južnu Afriku protiv Senegala u kvalifikacijskoj utakmici za SP u Rusiji, koju je JAR dobio 2-1 i tako izravno utjecao na šanse Senegalaca za plasman na svjetsku smotru.

Čak i HNS povremeno "pecne" nekog hrvatskog suca ako baš pretjera, pa ako u našoj nogometnoj močvari postoji kakav-takav sustav pravde, i krovna europska nogometna organizacija morala bi kažnjavati gamad koja, bilo svojom nesposobnošću, bilo iz koristoljublja, utječe na živote svih vezanih uz oštećeni klub, od uprave i stručnog stožera preko igrača do onih najbrojnijih - navijača.

Uefa

sudac

Aleksander Čeferin

Deniz Aytekin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter