KOŠARKAŠKI IZBORNIK DRAŽEN ANZULOVIĆ

'Ne znam zašto nema Hezonje jer mi se cijelo ljeto nije javio, a Žižić i Zubac valjda su dovoljno sazreli da ostave ego po strani'


Toni Horvat
28.08.2018.19:00
'Ne znam zašto nema Hezonje jer mi se cijelo ljeto nije javio, a Žižić i Zubac valjda su dovoljno sazreli da ostave ego po strani'
Matija Djanesic / CROPIX

sažeto

U velikom intervjuu za 100posto Dražen Anzulović govorio je nastavku kvalifikacijama, odnosima unutar momčadi, ali i životu u Kini te propasti KK Zagreba


Toni Horvat
28.08.2018.19:00

Hrvatska košarkaška reprezentacija okuplja se u srijedu poslijepodne i odlazi na pripreme u Sveti Martin uoči prvih dviju utakmica druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. U susretima protiv Litve u Osijeku i Poljske u Gdanjsku izborniku Draženu Anzuloviću na raspolaganju su i četvorica od šestorice NBA igrača. Nema Marija Hezonje i Dragana Bendera.

"Phoenix Sunsi poslali su nam obrazloženje kako Bender mora prisustvovati treninzima i kampu, da ga moraju istestirati do kraja zbog nnovog stručnog stožera. Za Hezonju mi je teško reći, u lipnju je izrazio želju za igranjem, ali menadžer mu je zabranio jer nije imao klub. Stvarno ne znam što se dogodilo nakon što je potpisao za Knickse, nisam uspio s njim stupiti u kontakt, kao ni bilo tko iz reprezentacije. Ne znam u čemu je problem, prije smo uvijek imali dobru komunikaciju", rekao je 51-godišnji izbornik.

Zula je u prvim dvjema utakmicama na klupi pobijedio Italiju i Rumunjsku u gostima te je reprezentacija unatoč trnovitom početku kvalifikacija izborila drugu fazu. U idućih šest utakmica trebat će biti među tri najbolje od šest reprezentacija u skupini. Uz Italiju i Nizozemskom, s kojima smo bili u uvodnoj skupini, te spomenute Litvu i Poljsku, konkurent je i Mađarska.

tablica skupine J

"Ne bih rekao da je najteži dio posla za nama. Bili smo blizu 'smrti', samo smo ostali 'na aparatima'. Dalek je još put do SP-a, nežemo ove dvije utakmice dobiti jer su nam došla četiri NBA igrača, nego ako ćemo biti spremni i ako ćemo biti ekipa na parketu. Dok god imamo šanse, vjerovat ćemo u plasman, ali čeka nas velika borba."

Spomenuta četiri NBA igrača su vedete Bojan Bogdanović i Dario Šarić, te mladi centri Ivica Zubac i Ante Žižić. Nakon brojnih peripetija s obojicom, Zubac je za reprezentaciju debitirao u lipnju, a sad će i Žiža. Njih su dvojica posebni i zbog toga što su im karijere isprepletene, zajedno su bili u Ciboni i u mladoj reprezentaciji, a Žižić je uvijek statusno bio ispred.

"Slušam priče o njima dvojici otkad sam preuzeo reprezentaciju. Siguran sam da su i oni igrački sazreli i da su shvatili da negativnosti u borbi za status ne smije biti, svi moramo ostaviti ego sa strane. Najviše će izvući ako su jedan drugome podrška, a sitni problemi sto posto se mogu riješiti komunikacijom. Samo s međusobnom podrškom, respektom u komunikaciji i odnosima možemo ići naprijed, to smo u lipnju imali na najvišoj razini i to je jedan od mojih prioriteta."

A do te negativnosti došlo je, između ostalog, i zato što se nitko od njihovih trenera nikad nije usudio staviti ih zajedno na parket, pa je Zubac bio vječita pričuva Žižiću. Hoće li Zula biti taj koji će ih konačno "spariti"?

Matija Djanesic / CROPIX

"Razmišljam o tome, ali prvo na treninzima treba vidjeti postoji li mogućnost da igraju zajedno. Sve taktičke varijante mogu biti dobre, ali tek treba vidjeti koliko su svrsishodne u datom trenutku. Promjena pozicije može biti kuršlus za igrače u njihovom mentalnom sklopu i navikama. Mogu reći da je Ivica u lipnju bio ugodno iznenađenje za sve nas i nadam se da će doći optimalno spreman da nastavi pokazivati istu kvalitetu."

S obzirom na to da NBA i euroligaški igrači trebaju posebna dopuštenja klubova za nastup za reprezentaciju, tko će se kada priključiti pripremama?

"Koliko znam, od 16 igrača u srijedu neće doći samo Kruno Simon, kojeg Efes još ne pušta. Čuo sam se s njim jutros, savez je obavio razgovore s klubom, Kruno pokušava razgovarati s trenerom, ali još ne znam kad će doći", rekao je Zula.

Među tih 16 igrača su i dvojica iz srebrne U-20 reprezentacije (Uljarević i Kalajžić) te dvojica iz B-selekcije, s kojom je prije desetak dana u Kini osvojio Kup Borislava Stankovića (Bilinovac i Bošnjak).

Srdjan Vrancic / CROPIX

"U Kini nas je pomazio rezultat, dečki su odigrali iznad mojih očekivanja, s obzirom na fazu pripremljenosti, bez pripremnih utakmica, novi sasatav... Razočarao me broj otkaza, jer neki su imali objektivne razloge zbog ozljeda, ali neke sam doživio kad da im je ispod časti igrati za B-selekciju, a mislim da je to pogrešan put jer igranje za reprezentaciju morao biti stvar savjesti i odgoja, bez obzira na selekciju, jer reprezentacija mora biti prioritet u odnosu na osobne interese. Bilinovac je bio MVP turnira, Žganec u najboljoj petorci, Bošnjak i Vuković igrali su odlično..."

A u Kini je bilo i čak pet razigravača, što je najdeficitarnija pozicija u našoj košarci, a nitko od njih nije na popisu koji se okuplja u srijedu.

"Najveći eksperti se slažu da playmakeru treba pet godina sazrijevanja za ono za što centru trebaju dvije. Puno je kompleksniji period za razvoj lidera na parketu. Pratimo sve te igrače i pokušavamo ih educirati u kojem bi se pravcu trebali razvijati, na kojim osnovama bi trebali raditi. Pratit ćemo koliko napreduju, koliko se žrtvuju za to i koliko žele podići svoju igru na razinu potrebnu za reprezentaciju."

U-20 selekcija je osvojila europsko srebro, U-16 zlato...

"To je put zacrtan dolaskom novih ljudi u Savez, kroz jedinstvenu ligu može se dobiti bolji uvid u igrače i imaju bolju razinu natjecanja nego prije. U-16 generacija ima objektivno velik potencijal, izražen kroz 4-5 igrača, koje uz rad treba pretvoriti u ekstrakvalitetu. Način na koji zrelo razmišljaju govori da neće stati u radu, a to je zlato opravdalo sve što je Savez uložio u taj projekt. U-20 je napravila velik rezultat jer je to selekciji nedostajalo 5-6 potencijala, ali trener Rajković posložio je timsku igru i dobru atmosferu, što ih je dovelo do srebrne medalje.

FIBA

To je najveći uspjeh hrvatske omladinske košarke jer dosad nikad nismo osvojili dvije medalje u jednoj godini. Kalajžić i Uljarević su na mom popisu zbog pozicijskih potreba, ali na njih dvojicu apsolutno računamo."

U predstojećem kvalifikacijskom prozoru Hrvatska će igrati protiv dva najteža protivnika, Litve i Poljske, a treći protivnik je Mađarska.

"Litva je na 6-0, bila je kompletna u lipnju sa Sabonisom, Valančiunasom i euroligaškim igračima, a takva je jedna od top reprezentacija. Znam kvalitetu Poljaka, radio sam tamo, to je reprezentacija za svaki respekt, a Mađari su fizički vrlo moćni, nepredvidivi, mogu svakome biti mina. Čeka nas šest teških utakmica, od kojih četiri moramo igrati bez najboljih igrača."

Daleko je još plasman na SP... A Zula je u više navrata bio kandidat za izbornika dok nije trebalo prolaziti ovako mučne kvalifikacije, nego "samo" pripremiti reprezentaciju za veliko natjecanje. Je li mu krivo što prije nije dobio priliku, kao 2009., kad je bio najizgledniji kandidat za poziciju upražnjenu odlaskom Jasmina Repeše, no posao je tada dobio Joke Vranković.

Matija Djanesic / CROPIX

"Imali smo i dogovor te 2009. da preuzmem momčad, naravno da sam očekivao, ali nije se ostvarilo. Ne ide uvijek u životu onako kako si zamislio i kako bi želio. Ne možeš birati, nadam se da ću imati priliku pripremiti momčad i za SP i tamo napraviti sjajan rezultat, ali nikad ne znaš u kojem će pravcu život ići. Meni je ovo velika čast i zadovoljstvo, zahvalan sam ljudima u Savezu što su mi dali priliku, a ja ću nastojati svojim odnosom i radom opravdati sve što se očekuje od mene."

Prije preuzimanja reprezentacije radio je u Kini. Kako je tamo bilo i kako je uopće Anzulović došao do tog angažmana?

"To je druga kultura. U prvom odlasku tamo doživio sam kulturološki šok. Došao sam u vrhunski klub, ali u toj regiji Xinjiang uvjeti života su najlošiji. U Ürümqiju je stanovništvo napola muslimansko, kraj je vrlo bogat rudama i boksitom, ali je nesiguran. Bili su veliki atentati, poginule su po tisuće ljudi, strancima se ne preporučuje da igdje idu sami, pa su i meni to zabranili. Poslije toga sam otišao u Poljsku, gdje sam uživao jer se nisam morao stalno okretati iza sebe. U drugom odlasku bio sam u Nanjingu, koji je vrhunski grad, ali klub je bio organizacijski na vrlo niskoj razini. Nisam uspio spojiti dobar klub, dobru organizaciju i dobar grad za život, ali sve su to životna iskustva. Volio bih se jednom vratiti u Kinu kao glavni trener, jer tamo sam bio savjetnik. Na meni je bilo da prenosim svoja razmišljanja treneru, a na njemu da ih prihvati ili ne. Ali bilo je malo frustrirajuće jer se puno stvari moglo napraviti bolje, a nisi u poziciji da nešto kreiraš. Kad sam bio pomoćnik Repeši i Aci Petroviću u reprezentaciji, bio sam zadovoljan ulogom i imali smo dobre odnose, ali tamo je izgledalo kao da sam nametnut treneru od strane kluba kao nekakav supervizor. Kako sam dobio taj posao? Nemam menadžera, ali radim s ljudima koji mi pronađu angažman, a u ovom slučaju to je jedan kineski TV-komentator, koji je u Kinu doveo bivše NBA igrače poput Luisa Scole ili Ala Jeffersona, a i naš Ivan Buva je tamo otišao preko njega."

Matija Djanesic / CROPIX

Konačno, morali smo prokomentirati i tužnu vijest za svakog pravog hrvatskog ljubitelja košarke - konačnu propast KK Zagreba, u kojem je i igrao i dobio prvi trenerski posao.

"To je tuga hrvatske košarke. Taj klub proizveo možda i najviše igrača, imao je viziju i u svakom trenutku znao što je idući korak. Ali kad su napravili najveće rezultate, financijska konstrukcija je bila dosta staklena, pa kad je to staklo puklo, ostali su dugovi iz kojih se nije pronašao izlaz. Ugasio se klub koji je bio itekako potreban hrvatskoj košarci i gradu Zagrebu.

"Proveo sam tamo devet godina, što kao igrač, što kao trener. Svima nama koji smo prošli kroz njega ostat će u pozitivnom sjećanju iz svih aspekata karijere i života, imali smo obiteljsku atmosferu koja se prenosila s generacije na generaciju", u tužnom je tonu završio razgovor sa Zulom. Vjerujemo da će iduća tri reprezentativna tjedna biti znatno sretnija.

intervju

hrvatska košarkaška reprezentacija

kvalifikacije

Mario Hezonja

Ivica Zubac

Ante Žižić

Dražen Anzulović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter