Veliki intervju s tvorcem klupskog čuda

'Ne zanima nas rušenje Zagrepčana, želimo zbog sebe biti najbolji u Europi! Vidim se i na klupi reprezentacije, a samo mi jedna stvar 'ne štima'!'


Dejan Šmehil
12.03.2019.19:00
'Ne zanima nas rušenje Zagrepčana, želimo zbog sebe biti najbolji u Europi! Vidim se i na klupi reprezentacije, a samo mi jedna stvar 'ne štima'!'
Cropix

sažeto

Nexe igra sezonu iz snova, ali trener Hrvoje Horvat puše i na hladno: "Brzo se ovo može zakomplicirati! Ukaže li se šansa ide po naslov u SEHA ligi, ali najteži front će nam biti domaće prvenstvo..."


Dejan Šmehil
12.03.2019.19:00

Nexe je u nedjelju uzeo veliki skalp. U Našicama je pao europski prvak iz 2017. godine, makedonski Vardar. No, za momčad Hrvoja Horvata, te i takve pobjede više nisu "nevjerojatan podvig", "rukometno čudo" ili "David srušio Golijata". Postaje to polako – običan dan u uredu.

"Jako je dobro što smo se etablirali, stvorili jako ime u europskom rukometu. Poštuju nas sve više i nema više čuđenja kad dobijemo momčad poput Vardara. Ali, ono što smatram jednom od najvećih pobjeda, a to će klub osjetiti tek u budućnosti, jest to što glasimo za sredinu koja razvija mlade igrače. Prije su ti mladi i perspektivni u glavi imali samo Zagreb i Celje. Sad smo tu mi", ističe trener Horvat.

On je u klub došao prije gotovo dvije i pol godine, krajem 2016., ubrzo je potpisao novi trogodišnji ugovor. A činjenica da Nexe igra najbolju sezonu u povijesti, samo je dokaz ispravnosti te odluke. Prvi je put svladan Zagreb, prvi put je izboren Final four SEHA lige, u Europi su na dobrom putu da izbore četvrtfinale EHF kupa...

Cropix

"Moram pohvaliti igrače, oni su zaslužni za ove uspjehe. Jako dobro rade na treninzima, pristup im je odličan. No, moramo biti svjesni da je sezona tek počela. I brzo se iz sezone iz snova ovo može zakomplicirati. Osvještavamo stalno taj dio kod igrača, da ostanemo fokusirani. Iako mi je jasno da je teško igrati stalno na istoj razini, dečki nisu roboti i ne funkcioniraju na gumbe... Pogotovo jer dosta igrača nije bilo u ovakvoj situaciji. Ali vjerujem da uživaju", dodaje popularni Cveba kojemu nije problem motivirati igrače za velike (pa makar i nebitne, poput ove s Vardarom) utakmice.

Problem su ove druge...

"Lijepo je dobiti Vardar, odličan podstrek za dalje. Puno i naučimo od takvih momčadi. Ali znate kako je s našim mentalitetom, problem su dvoboji sa slabijima..."

Na konferenciji za medije uoči Vardara, Horvat je rekao da znaju što žele od ove sezone, pa nas je zanimalo koji su to ciljevi? Što bi Nexe zadovoljilo?

"Ciljevi se stalno revidiraju, bitno je napredovati iz utakmice u utakmicu. To mi je bilo bitno da igrači shvate i prihvate. Ali naravno, želimo što dalje u Europi, želimo nešto napraviti i na završnici SEHA lige. Ako se ukaže šansa, zašto ne i osvojiti to natjecanje? Najteži front će nam biti domaće prvenstvo, o tome će ovisiti uspješnost sezone. Ali mi smo spremni napraviti još veća čuda nego dosad!", pršti od samopouzdanja Horvat, baš kao i njegovi puleni.

Cropix

Na domaćem frontu će, jasno, glavni takmac biti PPD Zagreb, momčad koju su po prvi put u povijesti tukli ove sezone. Kod kuće u jednoj ratničkoj utakmici slavili 23:22. Je li to najslađi Horvatov skalp na klupi našičkog rukometnog kolektiva?

"Sigurno da je odjeknulo kad smo ih prvi put dobili. I da je pao kamen s leđa, skinulo određene komplekse. Najbolje se vidjelo nakon utakmice koliko ta pobjeda znači klub, ljudima, navijačima... Meni je ipak najslađe što momčad diše kao obitelj. To nam je najveća pobjeda. A dečki su spremni i zreli za velike stvari", smatra Horvat.

No na pitanje može li Nexe konačno srušiti Zagreb i prekinuti njegovu dominaciju, malo je oprezniji u izjavama.

"Mi želimo biti najbolji radi nas samih, ne radi drugog. Želimo dobivati utakmice radi sebe i kluba, ne da bismo nekoga svrgavali. Zagreb je 27 godina prvak, ogromna je to dominacija. Nexe je spreman za velike utakmice, a „rušenje“ Zagreba ovisi o milijuna faktora. Mi težimo biti najbolji u Hrvatskoj i u Europi!", poručio je Cveba.

Napetosti između Zagreba i Nexea porasle su nakon "slučaja Sršen", ali Nexeov trener to je samo kratko prokomentirao:

Cropix

"Svatko štiti svoj interes, mi smo ocijenili da smo tanki na toj poziciji i htjeli smo ga vratiti s posudbe. Vidjet ćemo kako će se to otpetljati."

Horvat je mlad stručnjak, 1977. godište je, a primjera radi, njegov igrač Zrnić samo je dvije godine mlađi. Je li mu on produžena ruka na terenu?

"Ma ja sa svim igračima ima odličan odnos, nebitno je li riječ o najstarijem ili najmlađem. Temelj svega je zdrava komunikacija. To je jedini način", tvrdi Horvat.

Ulovili smo ga dok je bio u Zagreb, otkako je došao u Nexe živi na relaciji Našice – metropola. Naravno, razlog je obitelj.

"Obitelj mi je na prvom mjestu i samo to "ne štima", da se tako izrazim u ovoj mojoj priči s Nexeom. Nedostaju mi, ali klub mi maksimalno izlazi u susret. Moje slobodno vrijeme su zapravo žena i djeca", ističe Hrvoje koji je Nexe odabrao jer...

"S Dubravom sam dosegnuo gornji limit i nisam više vidio mogućnost napretka. Bio je to logičan slijed događaja, a ja sam u Nexeu prepoznao sredinu za razvoj. Napredovali smo i klub i ja u ovom razdoblju. I s vremenskim odmakom mogu reći da je to bio odličan potez."

Cropix

Kako je Nexe bio logičan nastavak nakon Dubrave, je li reprezentacija sljedeći korak? Ili bilo kad u budućnosti?

"HRS je u mene uložio dosta, bio sam izbornik kadeta, juniora, pomoćnik Červaru u A vrsti... Puno radim na sebi i moje razmišljanje ide u tom smjeru. To je san, ultimativna počast, preuzeti reprezentaciju. I kad se ukaže prilika, bit ću spreman. Karijera se razvija u dobrom smjeru, ali ne treba forsirati ništa."

Otac Hrvoje, po kojem je i dobio nadimak Cveba, bio je vrhunski rukometaš. Cveba mlađi ga nije nikad dosegnuo u igračkom smislu. A u trenerskom?

"Mislim da jesam, siguran sam da ću biti bolji od oca na tom polju. Jednako kao što je sigurno da nisam bio igrač kao što je bio otac. Dosegnut ću višu razinu, ali mene i dalje veseli da sam mali Cveba gdje god dođem. Potvrda je to koliko je tata bio velik."

A hoće li dinastija Cveba dobiti svoj rukometni nastavak, ima li nasljednika na vidiku?

"Nema Cvebe, sin mi se zove Borna", kaže uza smiješak Hrvoje i nastavlja:

"Još je malen, ali kojim god putem da krene, ne sumnjam da će biti uspješan."

intervju

100posto sport izdvojeno

rukomet

RK Nexe

Hrvoje Horvat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter