FOTO: Povratak diva iz predgrađa

Ne tako davno uprava im se 'mlatila' u kavani, a danas nezaustavljivo jurišaju: I mi smo iznenađeni, nismo očekivali da ćemo odmah loviti naslov!


Vjekoslav Paun
24.04.2019.18:55
Ne tako davno uprava im se 'mlatila' u kavani, a danas nezaustavljivo jurišaju: I mi smo iznenađeni, nismo očekivali da ćemo odmah loviti naslov!
NK Uskok

sažeto

Nogometaši Uskoka razvaljuju u trećoj ligi nakon debija u ovom rangu natjecanja nakon dosta godina, a blizu im je i promocija u drugu ligu...


Vjekoslav Paun
24.04.2019.18:55

Kad su se vratili u ovaj rang natjecanja, očekivanja su bila skromna, sredina tablice, možda "gornji dom". Na kraju je ispalo bajkovito, nevjerojatno, jer su s ne toliko skupom momčadi, ali jako talentiranom, izborili vrh, a gdje su donedavno imali i pet bodova prednosti...

U slučaju Uskoka, nogometnog kluba iz Klisa nekih deset kilometara od centra Splita, "sve je moguće". Citat je to zapravo predsjednika Gorana Vidića, koji s nekim novim likovima ponovno uzdiže "feniks iz pepela".

"I mi smo zatečeni, nismo baš ovo očekivali!", smije se.

Povijest ovog kluba turbulentna je samo ako se pogledaju zadnje godine. Dugi niz godina proveo je Uskok u drugoj ligi, pa godinama je "čamio" u četvrtoj ligi, bilo je nagomilanih dugova na kontu. Kad su ispali 2008. godine, bilo je tekstova koji su i zabavljali nogometne fanove:

"Nakon utakmice potukla se stara i nova uprava Uskoka! Psovke i pljuvanje, pa pomirenje u kafiću!"

NK Zadar

Ta vremena daleka su prošlost, došli su novi ljudi, nove ideje, a i novi, bolji rezultati...

"Nakon godina agonije po nižem ligama, u četvrtoj ligi, došli su novi ljudi, mlada nova uprava s novim ambicijama i stvorili smo uvjete, momčad, da se možemo natjecati u trećoj ligi. Maksimalno smo infrastrukturno dignuli klub, igrali smo povijesnu utakmicu u trećoj ligi pod reflektorima, derbi u studenom, a to je bilo prvi put u povijesti na ovom nivou da se to dogodilo.", priča nam predsjednik i nastavlja:

"Natkrili smo tribinu, uredili svlačionice. Preko milijun kuna uloženo je u infrastrukturu kluba. To je za klub veličine Uskoka uistinu enorman novac."

Uskok je trenutačno drugi, a samo bodom zaostatka za Junakom. No ako se gleda zadnjih par mjeseci, može se reći da su u padu, jer su bili i na tronu donedavno...

Solin Live

"Momčad je sastavljena po izboru trenera Alena Guća i sportskog direktora Jerka Radića u skladu s našim financijskim mogućnostima i to sada djeluje maksimalno dobro. Naš primarni cilj uoči ove sezone bio je da budemo u gornjoj polovici jer smo novaci u ligi i vratili se nakon četiri godine u treću ligu. Pa nas je sve ovo zateklo, nismo očekivali da ćemo se odmah boriti za naslov!", smije se Vidić i dodaje:

"Sve se poklopilo, dobri igrači, atmosfera u klubu, tako da smo u jednom trenutku bježali ostalima i pet bodova."

Jeli cilj odmah igrati Drugu ligu, ako se dogodi?

"Koliko smo mi u stanju izdržati Drugu ligu u financijskom smislu, teško je reći. Možda je to za nas sve skupa prerano došlo. Neočekivani brzi uzlet!", kaže.

Ali ako se dogodi, neće im biti prvi put, dapače. Uskok je već dva puta direktno iz četvrte lige ulazio u drugu u dvije sezone, po čemu su apsolutno jedinstveni...

"Kod nas dakle ništa nije nemoguće! Rezultatski i financijski smo trenutačno stabilni, tako da nemamo nekih kompleksa da nešto ne bi mogli! Mi smo stavili reflektore, natkrili smo tribinu, cilj nam je zaokružiti stadion da izgleda kao Lučko i da imamo stabilnost", dodaje i vraća se u prošlost:

"Pazi, pa mi smo bili pioniri u semaforu. Kad smo mi imali semafor, nitko nije imao semafor. U nižim ligama toga nije bilo. To je bilo nešto novo. Sad reflektori! Napredujemo!"

NK Uskok

Bijela kuga, odljev stanovništva, samim tim i podmlatka velik je problem i za male nogometne klubove, no to nije slučaj za Uskok koji ima - geografsku sreću.

"Pa mi smo skoro pa splitski kvart, tako da imamo sreću da lako dolazimo do novih klinaca. Klis je od centra Splita 10 kilometara, tako da je to praktički dio grada. Splitski bazen je veliki. Mi smo našli svoje mjesto pod suncem. Imamo popunjenih svih sedam kategorija. Jako dobro kotiramo i nemamo tih problema.", rekao je predsjednik.

Totalno neki novi vjetrovi pušu u odnosu na događaje od prije desetak godina kad su se članovi stare i nove uprave malo zakačili nakon jednog poraza (Zagora) i ispadanja u niži rang...

"Postojalo je više struja i dovelo je da klub nakon desetgodišnje epizode u drugoj ligi ispadne tako duboko. Previranja, svađe, sve je to dovelo da klub završi na dnu, čak smo u jednom trenutku završili na jedan gol od pete lige. No tamo od 2016. godine skupilo se nas šest, sedam mlađih ispod 40 godina i sve je krenulo. Mi imamo vojsku navijača, nas po gostovanjima prati 200-300 fanova, pa selo ostane prazno! No da se vratim..., ljudima su dosadila ta previranja. I u isto vrijeme došao je načelnik koji je isto mlađi, koji je bio sportaš i on nam daje podršku.

"I onda smo razmišljali, hajdemo prvo pokriti dugove, hajdemo se infrastrukturno izdignuti. I evo, taj rezultat je došao preko noći, ponavljam malo smo i zatečeni, jer u ovim malim sredinama, tu ako netko zbroji dva i dva, da se malo bolje organizira od ostalih, ti odmah iskačeš. A sad druga liga je profesionalnija, mi smo svi tu volonteri, ovi što kod nas igraju, svi rade, studiraju i to je sve daleko teže pratiti. Za taj veći iskorak trebali bi potporu Županije, HNS-a, da bi se sve to izdiglo. Sponzori? Pa tko ima interes, realno gledajući, dati milijune kuna Uskoku da se natječe u Drugoj ligi?", zaključuje.

Njihova priča ide dalje, bez obzira kako završio rasplet u Trećoj HNL Jug, tamo gdje je trenutačno samo četiri boda razlike između prva četiri kluba. Zdravi temelji su postavljeni, svi uživaju tamo čini se, nekih deset kilometara od centra Splita...

100posto sport izdvojeno

NK Uskok

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter