TKO JOŠ ŽELI NA SP?

Navijači, sretna Nova! Katar od 1. siječnja uveo 'porez na grijeh' i udvostručio cijene alkohola, a pojavili su se i novi klimatski problemi


Toni Horvat
02.01.2019.14:00
Navijači, sretna Nova! Katar od 1. siječnja uveo 'porez na grijeh' i udvostručio cijene alkohola, a pojavili su se i novi klimatski problemi
Getty Images

sažeto

Paket od 24 piva od 1. siječnja košta blizu 700 kuna, boca vina je 150, a na žesticu ni ne pomišljajte


Toni Horvat
02.01.2019.14:00

Čovjek bi pomislio da će osam godina otkad je Fifa odredila domaćina SP-a 2022. biti dovoljno da Katar riješi barem dio problema vezanih za organizaciju takvog događaja, no oni se, četiri godine uoči Mundijala, samo gomilaju.

Najnoviji udarac za potencijalne posjetitelje odluka je tamošnjih vlasti, koja nije zapravo ni neočekivana, da uvede "porez na grijeh" i udvotruči sve cijene alkohola.

Za lokalno stanovništvo alkohol je u Kataru najstrože zabranjen, iako ga se može kupiti na posebnim mjestima, poput međunarodnih hotelskih lanaca. Ispijanje alkohola na ulicama također podliježe strogim šerijatskim zakonima, ali tijekom SP-a bit će otvorene dislocirane navijačke zone, u kojima će se neometano točiti i konzumirati. To, doduše, vjerojatno neće biti dovoljno navijačima, koji su naviknuti na puno veću slobodu kretanja i ponašanja tijekom sličnih avantura.

Od 1. siječnja sanduk od 24 piva (mala, dakako) košta oko 384 riyala, odnosno blizu 700 kuna, što daje cijenu od skoro 30 kuna po limenci/boci. Za bocu džina treba izdvojiti oko 540 kuna, a tek je vino nešto prihvatljivije, ali i dalje "papreno", s cijenom od oko 150 kuna za bocu južnoafričkog Chiraza od 0,75 l.

Ako mislite da ćete situaciji doskočiti tako da ponesete vlastiti alkohol, neće ići. Na ulazu u zemlju ptrljaga se skenira i strogo se pazi na takve pokušaje "švercanja".

Ova odluka može samo odgovoriti dio navijača od putovanja u Dohu. A ni onako nemaju previše nenogometnih razloga za odlazak na ono što je već sad sigurno da će biti najčudniji SP u povijesti.

Katar je u cijelu priču ušao kako bi se otvorio prema svijetu, podignuo svoj profil i predstavio se kao turistička destinacija, no u ovih osam godina nije se baš proslavio u pokušajima. Štoviše, mnogi se još nadaju da će Fifa "doći pameti" i dati organizaciju nekoj drugoj, spremnijoj zemlji, poput Engleske.

Nagomilale su se optužbe za mito i korupciju pri samom dobivanju kandidature, pa za stravične uvjete rada na gradilištima, a uza sve to se zbog nemilosrdne klime termin održavanja s tradicionalnih ljetnih mjeseci prebacio na kraj godine.

Ne samo da će se time po prvi put u povijesti morati prekidati nacionalna prvenstva zbog SP-a, nego se ispostavilo da će se organizatori morati boriti i sa sasvim drugom vrstom vremenskih nepogoda. Umjesto paklenih vrućina prijete obilne kiše.

Posljednjih godina baš u jesenskim mjesecima Doha je svjedočila nezapamćenim oborinama. Godišnji prosjek padalina u Kataru je 77 mm, a proteklog je listopada u jednome danu palo čak 84 mm, a u nekim dijelovima na kojima će biti stadioni i nevjerojatnih 98 mm. To je izazvalo kolaps u gradu, poplavljene su ceste, tuneli, škole, bolnice... I stadioni. Razlog je pustinjska klima i nedostatak vegetacije koja bi pomogla upiti nagomilanu vodu. Vlasti su objavile da je uklonjeno više od milijardu litara padalina.

Profimedia

Sustav podzemne željeznice još nije gotov, a izgradnja smještajnih kapaciteta u debelom je zaostatku. Obećali su 100.000 novih hotelskih soba, a muče se kako bi dogurali i do polovice planiranog. Čak razmišljaju o prebacivanju dijela smještaja u Iran, s druge strane Perzijskog zaljeva, buduči da su susjedni Bahrein, UAE i Saudijska Arabija odavno zatvorile svoje granice prema Kataru, uključujući i zabranu korištenja svojeg zračnog prostora.

A kad još znamo da Doha ne obiluje sadržajima koji bi mogli biti zanimljivi profilu nogometnog posjetitelja, uz udvostručenje cijena alkohola, plan o predstavljanju zemlje kao turističke destinacije ne djeluje obećavajuće...

alkohol

kiša

Katar

SP 2022.

porez na grijeh

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter