Milan Đuričić

'Znanje sam upijao od košarkaških trenera, stanje je teško jer nema više livade i ulice, a tri su stvari ključne da nadmašimo Rusiju'


Dejan Šmehil
28.04.2019.08:00
'Znanje sam upijao od košarkaških trenera, stanje je teško jer nema više livade i ulice, a tri su stvari ključne da nadmašimo Rusiju'
HNS

sažeto

Iskusni osječki stručnjak Milan Đuričić ovotjedni je gost naše rubrike "Gdje si, legendo?", a iako ima 73 godine, i dalje diše nogomet


Dejan Šmehil
28.04.2019.08:00

Kad smo nedavno radili intervju s proslavljenim reprezentativcem Markom Babićem oko akademije Krpan&Babić, u pamćenje nam se urezala jedna rečenica. Rečenica koja je otprilike išla ovako:

"Uspjeh naše akademije jest uspjeh svih onih kojima je sport u krvi – Krizmanića, Novoselca, Grnje, Karapandže, Đuričića... Sve su to stvaratelji koji su žrtvovali vrijeme s djecom i obiteljima da bi razvijali nogomet u Slavoniji."

I tako smo u našoj rubrici "Gdje si, legendo", odlučili ugostiti jednoga od tih stvaratelja. Vrhunskog trenera i velikog zaljubljenika u nogomet, Milana Đuričića (73). I nije Babić jedini koji je biranim riječima pričao o popularnom Čvalji. Mladi Hrvoje Babec, igrač trećeligaša Vihora i reprezentativac u mlađim kategorijama, također ga je označio kao čovjeka koji ga je najviše naučio.

034portal.hr

Otkud taj poriv, ta žica za stvaranjem u vama?

"To je moj život! Od djetinjstva pa nadalje", počinje priču Milan i dodaje:

"Gajim tu ljubav prema nogometu, volim biti uz loptu i mlade. Da nema tih emocija, ne bih se time ni bavio. I ne bih ništa mogao postići da nema strasti i entuzijazma."

Đuričića je u trenerske vode pogurala ozljeda koljena u 31. godini, ali on je i ranije znao da će biti ovo što je danas.

"Relativno rano sam prestao zbog te ozljede koljena, ali sam se na trenerski poziv pripremao već za vrijeme igračkih dana. Vodio sam mlađe selekcije još dok sam igrao. Posvetio sam se radu s mladima, praktički sam unaprijed znao što hoću raditi u životu i pripremao sam se za to. Zapisivao sam što rade moji treneri, analizirao treninge", priča pun zanosa Đuričić.

Prekidamo ga i pitamo tko je od hrvatskih trenera najviše utjecao na njega. Iste sekunde odgovara:

"Tomislav Ivić i Ivica Osim."

A onda nam govori nešto posve neočekivano.

034portal.hr

"Ja sam ipak najviše pratio - košarkaške trenere! Išao sam na njihove pripreme jer sam shvatio da su napredniji. Oni su dosta ranije potražili znanje u SAD-u, zato smo i bili tako moćni u košarci. Odlazili su tamo, učili i usavršavali se. Žeravica, Nikolić, Novosel, Maljković, Tanjević... Od svih njih sam upijao znanje."

Zašto košarka, moramo ga pitati.

"Zbog organizacije igre u obrani i napadu, zbog korištenja raznih vrsta obrana i napada. Sve se to da primijeniti na nogomet!", uvjerava nas Đuričić.

Onda smo malo zaplovili vremeplovom i dotaknuli se igračkih dana. Što gospodin Milan najviše pamti iz njih?

"Pamtim mog Đalmu Markovića, ne želim nikoga od mojih trenera povrijediti, ali on je bio najbolji. Dolazi Marković za trenera u Maribor i uči nas čovjek kako treba igrati. Otad me više nitko nije mogao skrenuti s puta, on je bio okidač da nastavim tragati za tajnama nogometne igre...", entuzijastično otkriva Đuričić i naglašava:

"Svojim mlađim kolegama stalno govorim, još da živim tri života, ne bih uspio sve naučiti o nogometu. Učimo stalno, ali nikad nije dovoljno. I dan danas se veselim kad naučim neki novi detalj."

NK Osijek

I on ponavlja neke trenerske aksiome koje smo već znali čuti i od drugih.

"Bez obrane nema uspjeha dok za napad treba više vremena. Obranu je lakše posložiti i stvoriti, teži put je graditi prema naprijed."

Kako biste usporedili suvremeni nogomet s onim iz vašeg vremena?

"Teško je to uspoređivati. Sve se razvija i unaprjeđuje. I prije je bilo agresije i kombinatorike, ali igralo se sporije. Danas je to na izrazito visokoj razini. Moraš biti brz i pametan. Prije je bilo dovoljno da imaš jednu dimenziju u igri da 'preživiš'. Sad je to otišlo daleko naprijed. Moraš biti brz, precizan, imati visok ritam, igrati agresivno. Sve ostalo je kameno doba! Ne može se igrati bez tehnike i agresije. A tu smo jako tanki. I dalje kod svih, pa i onih vrhunskih, postoji ogroman prostor za napredak. Sjećate se 2009. kad je Barca bila na vrhuncu moći, to je bila zastrašujuća kombinatorika! A povrh svega, imali su Messija. Kad nije išlo, ukazao se on. Danas nije dovoljno imati samo talent, potreban je i strahovit rad. Nekad se moglo s manje rada, ali uvijek se moralo raditi", elaborira svoje stavove Đuričić.

A mi samo šutimo i uživamo u ovim kvalitetnim i poučnim monolozima. No, nismo odoljeli pitati koje filozofije igre je on pobornik.

"Svi mi težimo uzeti što prije loptu. Jer, jednostavno je, moraš je uzeti da bi dao gol. Onda dolazimo do toga da moraš razmišljati gdje ćeš je uzeti, kad ćeš je uzeti. Niz zamki postoji tu. Ali u tom pravcu ide nogomet", tvrdi Đuričić.

On je u trenerskoj karijeri radio i u nogometno egzotičnim zemljama poput Islanda i Malezije. No, ima samo riječi pohvale.

Yasuyuki Nagatsuka

"Svi se prilagođavaju modernim zahtjevima. I oni su tako bili spremni za veliki rad. Posebno su karakterni ljudi. I priznaju samo sustavan, ozbiljan rad. Inače, cijele su godine aktivni. Ozbiljno se očituje i po tome što, kad ne igraju nogomet, tj. kad završi sezona, igraju košarku", otkriva osječki stručnjak.

Za koji klub vas ipak vežu najljepše uspomene?

"Teško mi je to reći, Osijek je oduvijek moj klub, nešto specifično, ali gdje god da sam radio, bio sam zadovoljan. Emotivno sam najviše vezan uz Maribor i Osijek", priznaje Đuričić.

Donedavno je bio savjetnik u slovenskom prvoligašu Krškom, ali sad se opet vratio u 'normalu'. Trenira u Krpan&Babić akademiji.

"Da, u Akademiji sam, ali ako neki klub treba pomoć i pozove me, odazovem se i održim predavanje, treninge. Zvali su me nedavno u Kinu. Neki projekt imaju dolje, trebao sam ići preko HNS-a, ali daleko mi je to... Dva tjedna bih, primjerice, prihvatio, ali pravi angažman ne", ističe Milan.

Krpan&Babić akademija

Dakle, u doglednoj budućnosti u fokusu je Akademija. Ima li talenata u Slavoniji kao nekad? Novih Šukera, Babića, Špehara...

"Čujte, djeca se manje bave nogometom, nema ulice, nema livade. Tako da je baza manja, ali kao i uvijek, treba ogroman rad. I mogu se lijepe stvari napraviti. I manje talentirani se mogu istesati u dobre igrače", ističe iskusni stručnjak.

U svakoj njegovoj riječi osjeti se velika ljubav prema nogometu. I očito je da ne može bez njega. Koliko još mislite raditi i prenositi svoje bogato znanje?

"Dokle god budem mogao. Dok me to veseli i dok zdravlje služi", kratak i jasan je Đuričić.

Kako gledate na današnji NK Osijek?

034portal.hr

"Događa se jedna lijepa priča. Mladi ljudi, privatnici su se uhvatili kluba. Dosad je NK Osijek bio velika tuga... Nadam se da će to biti jedna lijepa priča."

A reprezentacija? Dojam je da nije iskorišten onaj pozitivni zamah nakon srebra.

"HNS ulaže desetljećima. I rezultat je ostvaren na temelju velikog rada. Ali da, nismo iskoristili dovoljno to srebro, no pitanje je i koliko je društvo spremno ulagati. Imamo talentiranu djecu, ako se rad sistematizira, mogli bi još više. Bez sustava, teško ćemo ponavljati takve uspjehe! Bojim se da mi tu još nismo na potrebnoj razini i ogromna je to borba, ali još uvijek nije kasno 'iskoristiti' svjetsko srebro. Razmišlja se kako dalje, kako do zlata. Treba nam infrastruktura. I mlade trenere treba educirati. Bez infrastrukture i edukacije, nema ničega... Ne treba se stidjeti učiti. Situacija je sad teška, trenerima je teško. I teško se može nešto više bez tih bazičnih stvari. Ako to ne budemo mogli pratiti, teško ćemo se razvijati. Dio smo napravili tu u Hrvatskoj što se tiče ovih sjajnih igrača, ali dio je napravilo i inozemstvo. Da svi ti reprezentativci igraju u HNL-u, pitanje je bi li igrali na ovoj razini..."

I za kraj ovog nadasve ugodnog razgovora s nogometnim eruditom, priupitali smo za planove u sljedećem razdoblju.

"Tu sam ja, u mom Osijeku. Nemam neke planove, kad me netko pozove, rado dođem pomoći. Samo da je zdravlja i da mogu još malo raditi..."

nogomet

Gdje si legendo

Osijek

Akademija Krpan&Babić

Milan Đuričić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter