Nemilosrdna i beskompromisna

Najmoćnija žena nogometa izula Real iz cipela, njoj se pokoravao i Mourinho, a dovela je i srebrnog Vatrenog: 'Uzmi ili j*ebeno ostavi!'


Dejan Šmehil
08.06.2019.19:00
Najmoćnija žena nogometa izula Real iz cipela, njoj se pokoravao i Mourinho, a dovela je i srebrnog Vatrenog: 'Uzmi ili j*ebeno ostavi!'
Chelsea FC, Getty

sažeto

Marina Granovskaja izvršna je direktorica Chelseaja, desna ruka vlasnika Abramoviča i siva eminencija londonske momčadi


Dejan Šmehil
08.06.2019.19:00

Nakon višemjesečnih pregovora, Eden Hazard postaje novi igrač madridskog Reala, ali se predsjednik Florentino Perez morao pošteno oznojiti ne bi li doveo belgijskog fenomena na Santiago Bernabeu.

A razlog tog 'znojenja' je jedna dama – Marina Granovskaja. Izvršna direktorica Chelseaja i žena koja vodi sportsku politiku londonskog kluba.

Granovskaja se, kao i nebrojeno puta dosad, pokazala kao tvrd orah u pregovorima pa je naposljetku Real izula iz cipela i natjerala na rekordnu odštetu za jednog igrača.

Dosad je 'jedinicu' držao Gareth Bale koji je u ljeto 2013. stigao za 101 milijun, ali Hazard bi kraljevski klub na kraju mogao stajati nevjerojatnih 145 milijuna eura! Od toga na osnovni transfer otpada 99 milijuna, a dodatnih 46 milijuna su razni bonusi.

Logičnim se nameće pitanje, pa tko je ta žena koja je izmuzla toliki novac od Reala za Hazarda, a prošlo ljeto na posudbu dovela i Matea Kovačića iz tog kluba?

Getty

Najjednostavnije objašnjenje glasilo bi - desna ruka vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča! Šarmantna Ruskinja je u izvršni odbor upala u lipnju 2013., ali je od 2010. godine praktički Abramovičev glas u klubu, za vrijeme sastanaka uprave i pregovora oko igrača.

I u vrijeme dok je na klupi Chelseaja stolovao arogantni i tvrdoglavi Jose Mourinho, Marinina riječ je bila zadnja u transferima! Zavrtjela je glavom i kontroverznom Napolijevom predsjedniku Aureliju de Laurentiisu kojega su uhvatili kako pjevuši njeno ime kad su mu u ljeto 2013. spomenuli da bi Edinson Cavani mogao u Chelsea.

A da je oštra pregovaračica, pokazao je i posao s Nikeom, gdje je uspjela isposlovati da budu sponzori Chelseaja za 60 milijuna funti godišnje sve do 2032. godine! U vrijeme kad je ugovor potpisan, bio je treći najveći na svijetu.

O Granovskaji kao Chelsejevoj "željeznoj dami" svjedoči i anegdota s Johnom Terryjem i pregovorima oko novog ugovora. Kad joj je dojadilo natezati se s njim, poručila je kratko i jasno klupskoj legendi: Uzmi ili je.eno ostavi!

Ne poznaju se Granovskaja i Abramovič od jučer. Čim je diplomirala na moskovskom sveučilištu 1997. godine, Roman ju je zaposlio u Sibneftu, naftnoj tvrtci koju je tada vodio. A prije dolaska u Chelsea radila je u Millhouse, još jednom poduzeću iz Abramovičeva poslovnog carstva.

Getty

Znate onu priču o vojsci Chelseajevih igrača po posudbama? Upravo je ova Ruskinja "kriva" za to. Ona je osmislila da Chelsea grabi sve mlade i talentirane igrače i onda ih razvija u drugim klubovima dok neki ne ispliva kvalitetom za prvu momčad.

Granovskaja se probila do samog vrha svjetskog nogometa i može se nazvati najutjecajnijom ženom u svijetu "bubamare", ali rijetki su očekivali takvo nešto od nje dok je bila školarka.

"Sjećam se da sam joj predavala. Ali nije bila ništa posebno... Zanimljivo je kako je uspjela stvoriti uspješnu karijeru u sportu u Londonu", kaže jedna od Marininih učiteljica.

Studirala je na sveučilištu koje se specijaliziralo za glazbu i ples i nikakvih dodirnih točaka nije imalo sa sportom, ali Granovskaja je naposljetku došla do vrha. Blisku suradnici Abramoviča kažu kako ona ima privilegiju da može doći najbrže do njega kad se nešto dogodi, a ispod šarmantne i kulturne vanjštine, krije se nemilosrdno čvrsta i beskompromisna žena.

Oni upućeniji tvrde da je bila zaslužna za povratak Mourinha na klupu Chelseaja. Abramovič ne bi želio ni čuti za Portugalca nakon što su se posvađali i ovaj uzeo otpremninu, ali Marini ruski tajkun beskrajno vjeruje i nije dovodio u pitanje tu njenu odluku.

Getty

Tečno govori engleski i vlada s još nekoliko jezika, a na Otoku je zovu "tihom ubojicom" prijelaznog roka. Od 2014. je izvršna direktorica kluba, ali vodila je brigu o Chelseajevim transferima i prije. Zaslužna je za dovođenje Hazarda, Williana, Fabregasa, Diega Coste, Kantea, Davida Luiza... Te naravno, hrvatskih vedeta koji su u međuvremenu stigli na Stamford Bridge - Delača, Pašalića, Perice, te Kovačića.

A da njoj se ne vrijedi zamjeriti, pokazuje primjer Antonija Contea. Talijan je po dolasku nadobudno tražio od Abramoviča da makne tehničkog direktora Michaela Emenala, ali i Granovskaju.

Conte je sam želio voditi brigu o transferima, ali Granovskaja je ostala i dolazilo je stalno do sukoba njih dvoje. Naposljetku su odnosi toliko zahladili da više nisu ni pričali izravno, nego preko Conteova pomoćnika Carla Cudicinija...

Talijana je od "sječe" u prvoj sezoni spasilo što je osvojio naslov prvaka, ali kao što znate i sami, Conte više nije trener u Chelseaju...

nogomet

Real Madrid

transferi

Chelsea

Mateo Kovačić

Eden Hazard

Marina Granovskaja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter