Sramota i kaos u ratu rivala

Molotovljevim koktelima, kamenjem i bakljama na mrske neprijatelje: Huligani napravili kaos na utakmici U17 momčadi, ne štede se ni žene ni djeca...


Dejan Šmehil
03.05.2019.19:00
Molotovljevim koktelima, kamenjem i bakljama na mrske neprijatelje: Huligani napravili kaos na utakmici U17 momčadi, ne štede se ni žene ni djeca...
Indehekken, Getty

sažeto

Utakmice Arisa i Paoka vrlo su žestoke, a povijest krvavih derbija obradili smo u još jednom poglavlju najluđih svjetskih nogometnih derbija


Dejan Šmehil
03.05.2019.19:00

Godina je 2014. U žuto-crnom dijelu Soluna trebala bi biti fešta na kvadrat, njihov Aris slavi 100 godina od osnutka, ali klub svojim najvjernijima samo dan kasnije nakon velike obljetnice daruje – ispadanje u treću ligu zbog financijskih problema.

Velika tuga za navijače, ali i uzdah olakšanja za snage reda. Barem neko vrijeme neće biti krvavih derbija s gradskim rivalom Paokom. No, to je primirje trajalo do ove sezone. Sad se zakleti neprijatelji opet druže u elitnom rangu i nisu razočarali – bilo je vatreno u međusobnim okršajima, s doslovno stotinama baklji na tribinama, iako valja naglasiti da već neko vrijeme gostujući navijači ne smiju na međusobne utakmice!

Getty

I to prema zakonu koji je donijela vlada. Da bi došlo do gostovanja navijača, prvo se dva kluba moraju usuglasiti, a čak i da oni daju zeleno svjetlo, policija ima zadnju riječ.

Tako da su gostovanja navijača rijetka. Čisto prevencijski. Da se barem na taj način pokuša smanjiti razmjer nereda. Ali kako to već biva, huligani su se maknuli od svjetla pozornice i kamera te se prebacili na ulicu. U rujnu je izbio veliki navijački sukob pod okriljem noći u kojem su deblji kraj izvukli Paokovi pristaše.

Tada jesu, ali na kraju su se ipak oni smijali nakon što su 21. travnja osvojili naslov prvaka nakon 34 godine. I sad mogu trljati sol na ranu žuto-crnima koji su posljednji put kantu digli 1946.!

Indehekken.net

Arisovim navijačima u vodu je pao i glavni argument za podbadanje rivala, da su uspješniji solunski klub. Naime, do prije 10-ak dana u Solunu je 'živio' jedan paradoks. Oba su kluba, Aris i Paok tvrdili kako su najuspješniji nogometni kolektiv u gradu. Argument Paoka bio je da imaju više ukupnih trofeja (dva prvenstva, šest kupova), dok su Arisovi isticali da imaju više naslova prvaka (tri) od ljutitog rivala. Sad im ta priča više ne drži vodu, Paok se i po tome izjednačio s njima.

Ako ćemo tražiti uzroke netrpeljivosti, treba ih tražiti u samim začecima. Aris je 1914. osnovan od strane 22 prijatelja u jednom kafiću, a ime je dobio po grčkom bogu rata Aresu. Njegove boje su dominantna žuta te crna. Žuta predstavlja makedonsku kulturu i bizantinsko nasljeđe Soluna.

Paok je, s druge strane, osnovan 1926. godine od strane grčkih izbjeglica iz Turske koji su pobjegli nakon grčko-turskih ratova iz Konstantinopola (Istanbula), a simbol mu je dvoglavi orao koji predstavlja Bizantsko carstvo i ortodoksno pravoslavlje. Paok je zapravo nasljednik kluba Hermesa koji je formiran još 1875. godine u Peri, grčkoj četvrti u Istanbulu. Iz tog razloga Arisovi ultrasi posprdno Paokove nazivaju Ciganima i Turcima.

Rivalstvo ova dva kluba ima i socijalni karakter – Arisovi pristaše su mahom pripadnici srednje klase i ljevičari, a Paokovi su pripadnici radničke klase i desničari.

U moru incidenata između navijača dva kluba, treba istaknuti ubojstvo jednog navijača 1982. godine. Uboden je nožem za vrijeme nereda i kasnije umro u bolnici. S obzirom na to koliko se mrze, pravo je čudo da nema više mrtvih u bogatoj povijesti problema u njihovim derbijima.

Indehekken.net

Jedno od većih divljanja dogodilo se 2009. godine kad je tik pred kraj prvog poluvremena došlo do prekida utakmice u trajanju od 16 minuta. Toliko je, naime, trebalo specijalnoj policiji da zaustavi nerede na tribinama. Sve je počelo naguravanjem dvojice igrača na terenu i nije trebalo puno da dođe do erupcije i među publikom. Pogotovo nakon što je Conceicao gađao Arisove navijače predmetom koji je bačen na njega.

Iste te godine, nove užasne scene na derbiju Arisa i Paoka, ali na utakmici momčadi do 17 godina!? Skupina od 30-ak huligana upala je na teren, pretukla i ozlijedila skupinu Arisovih igrača i njihovog trenera, ali očito im nije bilo bitno koga mlate jer su batina dobili i jedan igrač Paoka te sudac.

Pod 'normalno' prolaze napadi navijača na autobuse koji dovoze suparničku momčad do stadiona uoči utakmica, a pritom se ne biraju sredstva da se napadne neprijatelje – kamenje, baklje, dimne, zapaljeni koševi za smeće... Policija brani autobuse suzavcima, ali često ni to nije dovoljno...

Indehekken.net

A incidenti nisu 'rezervirani' samo za nogometne utakmice. Veliko rivalstvo vladalo je između dva kluba i na košarkaškom polju, pogotovo krajem 80-ih i početkom 90-ih kad su Aris i Paok bili dva najjača grčka kluba. Paokov je trener u finalu Kupa 1984. godine natjerao sve igrače da obriju glavu kako bi ih nabrijao. Taktika je uspjela, Paok je osvojio premijerni kup, a finale ostalo poznato kao "finale obrijanih glava".

To je benigno i simpatično u usporedbi s onim što se događalo na jednoj odbojkaškoj utakmici ovih rivala u siječnju 2016. Čak triput je utakmica prekidana zbog napada Arisovih pristaša na Paokove igrače. Pljuvali su ih, gađali bocama vode i stolcima pa je sudac poslao igrače u svlačionicu. Po povratku se još dvaput ponovilo isto pa je djelitelj pravde zaprijetio da će suditi kraj. Upala je nakon toga policija na tribine i istjerala Arisove huligane iz dvorane.

 
 
 
View this post on Instagram

Greece. PAOK's fans attack the Aris fans after a volleyball match. Victory A.C.A.B #frei_sport

A post shared by @ frei_sport on Apr 5, 2019 at 3:10pm PDT

O sukobima navijačkih skupina Arisa i Paoka mogla bi se napisati omanja knjiga, a Paokovi provociraju suparnike da surađuju s policijom i cinkaju njihove ultrase te da u tučnjavama mlate žene i djecu. Arisovi pak imaju čitavu jednu stranicu posvećenu potezima i akcijama kojima su osramotili suparnike. Pa smo tako doznali i zanimljive crtice iz povijesti poput one da su 1973. godine Arisovi navijači pet mjeseci bez prestanka dolazili pred Paokov klub navijača i ostavljali obezglavljene orlove uz poruku: "Orlovi bez glave, kurvini sinovi."

Sljedeće godine došlo je do masovne tučnjave 2000 Paokovih i 1400 Arisovih navijača. Više od 100 njih završilo je bolnici, a Arisove su ozljede manje boljele kad su saznali da je "samo" 36 njihovih 'izbačeno iz stroja' u usporedbi sa 75 Paokovih.

Indehekken.net

Nakon derbija igranog 1978. godine ulice Soluna su do ranih jutarnjih sati izgledale kao – Vijetnam. Tako barem tvrde očevici opisujući bjesomučnu tučnjavu suparničkih huligana.

Posebno krvavo bilo je i u ožujku 1997. kad je 5-6 tisuća Arisovih navijača demolirala cijelu ulicu te zasula suparnike kamenjem, a u cijelom kaosu pregažena je i policija koje je jednostavno bilo premalo. Iste te godine, ali u svibnju, na dan kad je Aris ispao u drugu ligu, Paokovi navijači rugali su im se donijevši lijes do stadiona, ali ovi su uzvratili 'sa stilom' – Molotovljevim koktelima i kamenjem...

lookatthescenes.com

Kao što smo rekli, s obzirom na sve, pravo je čudo da je dosad poginula samo jedna osoba u svim ovim neredima. Rivalstvo Olympiakosa i Panathinaikosa je možda poznatije i razvikanije, ali bitka za sjevernu Makedoniju i Solun jednako je žestoka, ako ne i žešća.

nogomet

Grčka

najluđi nogometni derbiji

100posto feljton

feljton

PAOK

Aris

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter