SIMON SE VRAĆA U REPREZENTACIJU

'Mogao sam ostati bez ruke, ali sad je sve u redu. Kad smo ovako kompletni, onda smo uz bok s najboljima'


Toni Horvat
22.08.2018.21:00
'Mogao sam ostati bez ruke, ali sad je sve u redu. Kad smo ovako kompletni, onda smo uz bok s najboljima'
FIBA

sažeto

Krunoslav Simon u reprezentaciji je od 2011., ali u ovim kvalifikacijama dosad nije mogao igrati zbog klupske zabrane, a zatim i zbog ozljede


Toni Horvat
22.08.2018.21:00

Izbornik košarkaške reprezentacije Dražen Anzulović objavio je popis 16 igrača na koje računa za prve dvije utakmice druge faze kvalifikacija za SP 2019., u kojima neometano mogu nastupiti igrači iz NBA i Eurolige. Nakon što je zbog zabrana i ozljeda propustio svih šest utakmica prvog dijela ciklusa, konačno se u hrvatski dres vraća i Kruno Simon, 33-godišnji kreativac iz Efesa.

"Napokon! Nakon cijele te situacije s Efesom u posljednjem razdoblju, u ovom terminu mogu igrati, samo moramo još uskladiti kad ću se točno priključiti pripremama jer se preklapaju s klupskima. Još nemam konkretan odgovor kluba, niti znam hoće li me upustiti na 15, osam ili tri dana, ali imam zeleno svjetlo za nastup. Ako mi daju mali broj dana, svim silama ću pokušati da se produlji, ali oni odlučuju", javio se legendarni Đuks iz Istanbula, gdje je u ponedjeljak započeo pripreme s Efesom.

Reprezentacija se okuplja 29. kolovoza i ide na pripreme u tradicionalnu bazu u Sv. Martinu. U obližnjem Varaždinu 5. rujna će odigrati prijateljsku utakmicu sa Slovenijom, a 14. i 17. rujna očekuju je utakmice s Litvom u Osijeku, odnosno s Poljskom u Gdanjsku.

Nakon traumatičnog početka kvalifikacija, u kojima je Hrvatska bez NBA i euroligaških igrača gubila od Nizozemske i Rumunjske te se jedva uopće dovukla do druge faze, sad bi trebalo biti nešto lakše. Baš kao i Poljaci, Nizozemci i Mađari, Hrvatska je u drugi krug prenijela omjer 3-3, Talijani su na 4-2, a Litva ima savršenih 6-0. Na SP će se plasirati najbolje tri reprezentacije iz skupine.

"Treba ići utakmicu po utakmicu. Nakon poraza u prve dvije utakmice svi su govorili da sigurno ispadamo, sad svi govore da sigurno prolazimo. Ne treba gledati samo ove prve dvije utakmice, koje jesu jako bitne jer svima svi imaju pravo nastupa. U pravoj atmosferi možemo dobiti Litvance, koji su na 6-0, a Mađari i Poljaci će u cijelim kvalifikacijama biti više-manje kompletni. Poljaci možda imaju veću kvalitetu, ali čini mi se da smo uvijek lakše igrali s njima nego s Mađarima. Osim toga, Mađari će biti bez Hange, a bez njega to je sasvim druga priča, uvjeren sam da smo bolji i od jednih i drugih", kaže Simon, dugogodišnji kapetan Zagreba, koji je Trnsko napustio 2012. i od tada igrao za Unicaju, Lokomotiv Kuban i Olimpiju Milano prije prošlogodišnjeg dolaska u Efes.

Goran Mehkek / CROPIX

Neizostavan član reprezentacije je od 2011., ali nije mogao igrati ni na jednoj od šest utakmica prve faze kvalifikacija. Za neupućene, razlog je sukob Fibe s Euroligom, koja nema obvezu puštanja igrača u reprezentacije usred sezone. A kako nema ni NBA igrača, Hrvatska je jedna od zemalja kojima je ovakav sustav kvalifikacija najteže pao.

"Svi znaju da ovaj sustav nije idealan, a najviše šteti nama igračima i reprezentacijama, ali klubovi su se tako postavili i to je tako. Treba izgurati kvalifikacije s ovim što imamo. Pokazalo se da smo, kad smo kompletni, uz bok s najboljima. Postavlja se pitanje ovih dvaju termina usred sezone i zato mi je ekstražao što nisam mogao biti tu i dati ruku u prvom ciklusu", kaže Kruno.

Prva dva termina propustio je jer ga Efes nije pustio, iako je turskim reprezentativcima dopustio nastup nakon "naredbe s vrha". Djeluje vrlo licemjerno, ali Simon kaže da nije nimalo neobično.

Ronald Gorsic / CROPIX

"Drukčije je kad igraš za klub iz svoje zemlje. Da, recimo, Cibona ne želi pustiti igrače, pa joj HKS zaprijeti, naravno da bi pustila domaće igrače, ali sa strancima je drukčije. Ne bih se kladio da kod nas ne bi bilo tako ako imaš stranca koji ti je jako bitan. Ne krivim klubove, oni daju novac za igrače, ali Fiba nas nije zaštitila i prepušteni smo sami sebi."

U drugom terminu Efes ga također nije puštao, ali i da je, Kruno ne bi mogao pomoći zbog bizarne ozljede na treningu.

"Išao sam na skok i udario suigrača otvorenom šakom u zube, pogodio sam ga točno dijelom prsta na kojem je najtanja koža. Ozljeda ne bi bila značajna, ali se inficiralo, pocrnjelo, hitno su me operirali, morao sam na ukupno tri operacije zbog toga i izgubio nekih 30-35 dana. Mogao sam praktički ostati bez ruke, ali sad više nema nikakvih problema."

Goran Mehkek / CROPIX

U lipanjskom terminu nije bilo prepreka od strane kluba, ali opet se ispriječila ozljeda.

"Imao sam problema s tetivama, dobivao sam injekcije, bio sam možda na 20 posto, a takav ne bih nikome mogao pomoći, samo bih nekom uzeo mjesto."

Sad je ponovno na popisu, s još 15 igrača, među kojima je mnogo mladih s kojima nikad nije igrao.

"Ma sve ih ja znam, a uostalom, kad su na popisu, zna se zbog čega su tu."

FIBA

Đuksov povratak u reprezentaciju označava i svojevrsni "reunion" s izbornikom Draženom Anzulovićem, koji je preuzeo reprezentaciju nakon prva četiri kola, a bio je trener Zagreba na početku Simonove karijere.

"Bio je trener dok sam ja još bio u juniorima, ali bio sam i na treninzima s prvom momčadi. Dugo ga znam, drago mi je što je dobio priliku, zasad je sve super i nadam se da će nastaviti u istom tonu. U dobrim smo odnosima, u kakvim sam bio i sa svim drugim izbornicima", zaključio je Simon.

Idućeg tjedna s Efesom ide na pripreme u Italiju, a u jednom trenutku će se priključiti reprezentaciji. Sigurno ne odmah na početku priprema, 29. kolovoza, jer do utakmice s Poljacima bit će tri tjedna, ali klasa poput Simona bila bi od koristi i da se pojavi samo na nekoliko dana i odigra ta dva susreta. I pomogne ubilježiti dvije pobjede, jer za preostale četiri utakmice klub ga ponovno neće puštati i opet ćemo se "krpati" mahom s igračima druge ili treće klase hrvatske košarke.

hrvatska košarkaška reprezentacija

kvalifikacije

Kruno Simon

SP 2019.

Dražen Anzulović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter