FOTO: Prijatelj iz djetinjstva otkriva tajne o Luki i Subi

'Modrić je još kao dijete uvijek htio biti prvi u svemu, bilo u PlayStationu ili nogometu, a Subašić je kao klinac umalo skroz odustao od nogometa!'


Slaven Knežević
21.03.2019.19:00
'Modrić je još kao dijete uvijek htio biti prvi u svemu, bilo u PlayStationu ili nogometu, a Subašić je kao klinac umalo skroz odustao od nogometa!'
Danilo Paunović

sažeto

Danilo Paunović se kao klinac družio s Lukom Modrićem i Danijelom Subašićem s kojima je bio nerazdvojan


Slaven Knežević
21.03.2019.19:00

Luka Modrić i Danijel Subašić danas su na krovu svijeta. U Rusiji su uzeli srebro, Suba je postao jedan od najboljih vratara svijeta, Luka najbolji igrač na svijetu i jedan od najboljih u povijesti nogometa, a sve je krenulo iz Zadra. Među prvima ih je trenirao Miodrag Paunović, a njegov sin Danilo bio je jedan od dječaka koji su u to doba trenirali s Lukom i Danijelom. Danilo si je posebno dobar bio sa svojim susjedom Subašićem.

Danilo Paunović

"Živjeli smo 100 metara jedan od drugoga, to jest i dalje živimo. On ima stan 70 metara udaljen od mojeg stana. Bili smo nerazdvojni kao djeca. Zajedno smo trenirali, ali družili smo se i van kluba. Bili smo veliki prijatelji i cijelo vrijeme je ili on bio kod mene ili ja kod njega", kaže nam Paunović čiji je otac Subašiću pomogao u jednom teškom periodu u životu:

"U kadetima ga je trener stavio na mjesto trećeg golmana i to ga je jako pogodilo. Htio se čak i ostaviti nogometa. Moj otac je tada bio trener juniora i ubacio ga je u juniore kao rezervnog golmana i tamo je kroz mjesec, dva bio prvi golman. Tako je sve krenulo prema naprijed", kaže Paunović.

Getty Images

Ipak, nitko nije mogao zamisliti da će Suba napraviti takvu karijeru i Hrvatsku dovesti do svjetskog srebra u Rusiji.

"Subašić nije imao lagan život. Otac mu je bio u pekari, a majka mu je radila na kolodvoru u željezariji, a imao je još dva brata. Za vrijeme rata je bio siromašan, ali nismo mi nikada razmišljali o nekim novcima i slavi. Bili smo djeca i nismo razmišljali o klubovima. Mislim, sanjali jesmo o velikim klubovima, ali nismo mislili da će Suba doseći tako veliku razinu. Jednostavno smo bili zaigrani. Kada nismo igrali nogomet, igrali smo košarku. Uvijek smo se bavili nekim sportom. Za nas nije bilo ni Facebooka, ni igrica, nego samo lopta."

Danilo Paunović

Kakav je Suba bio u košarci?

"Bio je vrhunski u košarci. On i Luka su ubijali u košarci, a Suba je čak u košarci bio bolji nego u nogometu, hahaha. Kada smo igrali mali nogomet nikada nije htio braniti, nego je samo htio igrati. Volio je uvijek igrati. I sad kad dođe u Zadar uvijek igra, nikada ne brani. Zato i igra s lijevom i desnom nogom jednako. Znali smo po dva sata bez prestanka samo nabijati loptu i lijevom i desnom nogom i ne bi nam dosadilo."

Getty Images

Viđate li se i danas kada Modrić i on dođu u Zadar?

"Ako ih vidim, vidim ih stvarno slučajno. Oni žele svoj mir. Cijele sezone su pod velikim pritiskom i kada dođu tu na odmor žele biti sa svojim obiteljima. Tu i tamo se vidimo. Sa Subinim bratom sam svaki dan, družimo se, ali kada dođe Danijel on želi odmor. Shvaćam ih, nije im lako. Gdje god dođu svi ih traže autograme, a oni žele svoj mir. Luka kada dođe tu unajme jahtu i maknu se 15-20 dana od svega."

Danilo Paunović

Kakav je Modrić bio kao dijete?

"Bio je već tada fanatik. U svemu je uvijek htio biti prvi bez obzira na to radilo se o PlayStationu, nogometu ili košarci. Loptu nije ispuštao iz ruke. To što je kao dijete htio biti prvi u svemu je zadržao i kasnije i pokazao cijelom svijetu. Dinamo, Zrinski, Inter, Tottenham i Real, svugdje je bio najbolji igrač. Nije to mala stvar", kaže nam Paunović pa dodaje:

"Čujem da i danas kada odigra utakmicu, odmah nakon gleda tu svoju utakmicu i traži gdje je pogriješio. To može samo fanatik. Pored Messija i Ronalda osvojiti Zlatnu loptu, daj Bože da to uspije još kojem Hrvatu, ali to je jako teško. To što je on napravio, osvojio toliko puta Ligu prvaka, bio najbolji igrač na svijetu, to će jako teško netko moći ponoviti."

Danilo Paunović

Je li već kao klinac vjerovao da će igrati za Real Madrid?

"Ma ne, uvijek je volio Barcelonu i uvijek je govorio da želi igrati u Barceloni. Govorio nam je kako mu je Barcelona najdraži klub, a onda na kraju je otišao u Real Madrid, hahaha. Sada mu je, naravno, Real najdraži i tamo želi završiti karijeru, no kada je bio mali volio je Barcelonu."

Getty

Mislite li da postoji mogućnost da se jednog dana, pred kraj karijere, vrati u Dinamo ili čak u Zadar?

"Hahaha, teško da će se vratiti u Zadar, a u Dinamo možda. No, on je takav tip da će on dok god bude mogao igrati na najvišem nivou i nastupati za reprezentaciju. Nema šanse da se ostavi nogometa dok god može, a kada osjeti da više ne može, prestat će s karijerom. Nisu tu u pitanju novci, nego je njemu u glavi samo i isključivo uspjeh. Zato je i postigao to što je postigao", kaže nam Paunović pa nastavlja:

"Naravno, mora ti se i poklopiti milijun stvari za uspjeh, ali on je imao talent i bio takav fanatik pa je zato uspio. Čega kod se prihvatio htio je pobijediti i biti najbolji. I sad kad dođe na odmor igra briškulu i trešetu. Mora nešto igrati i pokušati biti najbolji. Uvijek je to imao u sebi."

Getty

Iako često čujemo da uvjeti za trening nisu dobri, Paunović se sjeća kako je to izgledalo kada je Luka počinjao, a prema tome je danas stadion na Stanovima 'kazalište snova'.

"Bilo je vrijeme rata, sav teren je bio pun gelera, a mi smo na tome igrali. Nosili smo svoje lopte jer ih u klubu nije bilo. Danas je tu umjetna trava, klub ima svoje lopte, ma sve. Tada si morao sve sam kupovati, od lopte, kopački do svega ostaloga i još je bio rat pa smo, kad god bi bila uzbuna, bježali u sklonište. Nismo mogli ni trening odraditi", kaže Paunović koji je danas trener mlađih kategorija u NK Arbanasima:

"Teško nam je bilo, a danas gledam djecu i vidim da su im jedino važne igrice na mobitelu. Klub u kojem sam trener ima umjetnu travu, a vikendom ne vidim da neka djeca tamo igraju na terenu kada nema utakmica. Da smo mi to imali, borili bi se za taj teren i jedva bi bilo mjesta, ali danas su važniji mobiteli i igrice. Drugo je vrijeme."

Getty Images

Imate li u klubu 'novog Modrića'?

"Imam jednog malog za kojeg mislim da bi mogao puno napraviti. Jako je dobar igrač i liči na Modrića. Moj otac je Luki bio trener i rekao mi je da taj mali baš podsjeća na Modrića u mlađim danima. No, pitanje je kako će se taj talent razvijati i što će biti kada dođe pubertet", zaključuje Paunović.

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

Luka Modrić

100posto sport izdvojeno

Danijel Subašić

NK Zadar

Danilo Paunović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter