Mateo Beusan o cirkusu u Bundesligi

'Ovo je dosad daleko najbizarnija situacija s VAR-om, a Hrvatska još nije spremna za njegovo uvođenje'


Toni Horvat
17.04.2018.21:00
'Ovo je dosad daleko najbizarnija situacija s VAR-om, a Hrvatska još nije spremna za njegovo uvođenje'
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

sažeto

Zbog videotehnologije sudac je pozvao igrače da se vrate iz svlačionice kako bi mogao dosuditi penal


Toni Horvat
17.04.2018.21:00

Kao i svaka inovacija, videotehnologija u nogometu ima svoje pobornike i protivnike, a ovi potonji došli su na svoje na sinoćnjoj utakmici Bundeslige, na kojoj je VAR pokazao svoje ružno lice i uzrokovao najbizarniju situaciju od svojeg uvođenja.

Na utakmici Mainza i Freiburga igrači su već krenuli prema svlačionicama, prskalice su se već upalile kad je sudac Guido Winkmann u slušalici dobio signal od pomoćnice Bibiane Steinhaus da treba pregledati snimku.

Naime, gostujućeg braniča Marca Olivera Kempfa u samoj je završnici lopta pogodila u ruku, što Winkmann nije vidio. Sudac je zatim pozvao igrače da se vrate na teren, pregledao snimku i odlučio označiti jedanaesterac, koji je u sedmoj minuti nadoknade Pablo De Blasis pretvorio u vodstvo Mainza.

De Blasis je u nastavku zabio i za konačnih 2-0 te potvrdio pobjedu kojom je Mainz preskočio Freiburg na ljestvici i gurnuo ga na 16. mjesto, koje vodi u kvalifikacije za opstanak.

"To je definitivno bila najbizarnija situacija od uvođenja VAR-a, ali odluka je bila potpuno ispravna, penal je bio ko kuća", rekao nam je sudački ekspert Mateo Beusan.

"Situacija je kontroverzna jer se radi o kraju poluvremena, no sve je regularno. Pravila kažu da se snimka može pregledati dok se ne nastavi igra. A budući da je bio kraj poluvremena, a drugo još nije počelo, igra se tad još nije nastavila", objasnilo je Oko Sokolovo.

Goran Mehkek / CROPIX

Kaže da je dosad najbizarnija situacija bila u Italiji, kad su suci čak šest i pol minuta pregledavali snimku i naposljetku donijeli pogrešnu odluku. Samo u Italiji je ove sezone bilo 18 velikih grešaka unatoč VAR-u.

"Iako se radi o tehnologiji, snimke i dalje pregledava čovjek", kaže Beusan, kojeg kontroverzne situacije nimalo ne iznenađuju.

"To su još porođajne muke, one će trajati sigurno godinu dana, a efekt svega ćemo vidjeti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Pola svijeta čeka da vidi taj efekt i nakon toga odluči hoće li prihvatiti VAR ili još prolongirati njegovo uvođenje. U Rusiji će glavni suci provjeravati je li bio penal, prekršaj, je li pravi igrač dobio karton, a profesionalni mahači bit će specijalisti VAR-a samo za označavanje zaleđa i imat će na raspolaganju nekoliko ekrana", izreferirao je Beusan.

Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

No bez obzira na to kakav će efekt imati VAR na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Beusan smatra da Hrvatska još nije spremna za njegovo uvođenje. Ne toliko zbog tradicionalno svađalačkog hrvatskog mentaliteta, koliko iz tehničkih i financijskih razloga.

"Nema smisla uvoditi VAR za pet utakmica tjedno, nije jeftin i ne isplati se. Pa u ovom kolu smo imali samo dva detalja da vidimo je li sudac pogriješio ili ne. Treba poraditi na dobivanju kredibiliteta, smanjivati liste i stjecati povjerenje, a za VAR kod nas još nije sazrijelo vrijeme", zaključio je Beusan.

sudac

Bundesliga

VAR

videotehnologija

Mateo Beusan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter