Hrvatska obitelj svjetski fenomen

Mama, tata, brat i sestra imaju više od 100 svjetskih i europskih medalja: 'Važemo ih na kile, stavljamo u vreće, a cilj je pokoriti Rusiju baš kao i Vatreni!'


Vjekoslav Paun
02.04.2019.19:00
Mama, tata, brat i sestra imaju više od 100 svjetskih i europskih medalja: 'Važemo ih na kile, stavljamo u vreće, a cilj je pokoriti Rusiju baš kao i Vatreni!'
Cropix

sažeto

Branko, Branka, Valentina i Domagoj Pereglin jedinstvena su obitelj u Hrvatskoj...


Vjekoslav Paun
02.04.2019.19:00

Ako jedna obitelj, mama, tata, brat i sestra, imaju zajedno 103 medalje sa svjetskih i europskih prvenstava, tad je svakako fenomen, vjerojatni i raritet u svjetskim krugovima. Ako je i za Guinnessa!

"Možda i jesmo svjetski rekorderi! U streljačkim krugovima, sigurno jesmo!", reći će Valentina.

Ta 25-godišnja sjajna mlada sportašica među posljednjima se uključila u obiteljski sport, projekt, ali nije požalila.

"Medalja je toliko, da ih imamo u tri pune košare. Važemo ih na kile!", nasmijat će se.

Cropix

Pogađate, riječ je o obitelji Pereglin. Mama Branka i tata Branko bili su pioniri, a kako je to postao stil života poznate obitelji iz Dubrave, na putovanja su vodili i svoju djecu koja su jednostavno prihvatila nešto što je jednostavno obiteljsko. Pa tako i Valentino, odnosno njezin brat Domagoj.

"Mama je u osamdesetima pucala iz zračne puške, iz malokalibarskog oružja, a onda kad je 1994. godine Pero Stojnić došao na ideju o uvođenju samostrela, nekako su se mama i tata lako prebacili u taj novi izazov. I upravo Svjetsko prvenstvo 1994. godine bilo je i moje prvo putovanje, imala sam samo par mjeseci", smije se Valentina.

Mama Branka streljaštvom se počela baviti 1983. godine u disciplini gađanja puškom kojom je osvojila mnoge medalje na prvenstvima Hrvatske i bivše države. U kratkom periodu od svega 4 godine, Branka je bila prvakinja Hrvatske 1986. serijskom zračnom puškom i 1987. standardnom zračnom puškom te doprvakinja bivše države 1984. godine serijskom zračnom puškom u kategoriji juniorki.

Cropix

"Kroz godine i godine putovala sam s roditeljima, otkrivala druge zemlje, upoznavala nove ljude. I to me je osvojilo, pa sam odlučila i ja krenuti tim stopama. Ali nije samo to. Ta mirnoća, koncentracija, kad si sam sa svojom metom, to doživljavam kao uistinu nešto posebno.", reći će mlada hrvatska sportašica.

Kad je bila mala djevojčica ipak je jednom svojoj teti (tetki) šapnula, otkriva, da se ona jedina u obitelji neće baviti samostrelom, ali ipak se to nije dogodilo...

"Da, ona mi je to rekla da sam joj to rekla, ali iskreno toga se uopće ne sjećam, haha. U svakom slučaju to je jedna dobra obiteljska zezancija. Uglavnom, ja sam se s 13 godina počela ozbiljno baviti samostrelom i tako je to sve krenulo.", reći će.

Kako je funkcionirati kad ti je tata - trener? Je li to dobra ili ne baš tako dobra stvar?

Cropix

"Pa s jedne strane je pozitivno, a s druge strane i negativno. Pozitivno je da ti je netko koga znaš, kome vjeruješ, ujedno i trener, sve se riješava u krugu obitelji, a negativno je to kad poželiš malo pobjeći van s društvom, da se ne možeš rješiti trenera samo tako, jer ti je ipak i otac ujedno", nasmijala se.

Za razliku od daleko unosnijih sportova, kao što su možda tenis i nogomet, Valentina je, baš kao i njezin brat Domagoj, od početka usmjeravana da je škola najbitnija, pa je tako završila Ekonomski fakultet, a brat popularni - FER. Danas je Domagoj programer i uspijeva sve to uskladiti...

"Srećom, ima jako dobru tvrtku, pa može bez problema sve uskladiti, sva natjecanja, ali i poslovne obaveze", kaže Valentina.

Cropix

Upravo počinje sezona u gađanju field samostrelom, kakvi su planovi, očekivanja?

"Bit će izborna natjecanja za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, treba biti među tri najbolja u svakoj konkurenciji za put na to natjecanje. To će svakako biti vrhunac sezone, kao i finale Svjetskog kupa u Hrvatskoj", rekla je.

Hoće li obitelj Pereglin pokoriti Rusiju baš kao i Vatreni?

"Bilo bi super!", zaključila je.

Cropix

Valentina Pereglin

Domagoj Pereglin

Branka Pereglin

Branko Pereglin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter