Padaju svi mogući rekordi

Ludi predsjednik 'skurio' milijardu i pol eura, ali sumanuto trošenje donijelo mu samo dva naslova!


Dejan Šmehil
13.06.2019.17:00
Ludi predsjednik 'skurio' milijardu i pol eura, ali sumanuto trošenje donijelo mu samo dva naslova!
Getty

sažeto

Florentino Perez ovog lipnja slavi 10 godina kako se vratio u Real, a u tom je razdoblju na odštete isplatio 1.37 milijardi eura


Dejan Šmehil
13.06.2019.17:00

U tijeku je bjesomučno, nikad viđeno trošenje madridskog Reala ovog ljeta. Predsjednik Florentino Perez odlučio je do kraja otvoriti novčanik pa je tako dosad iskrcao već 303 milijuna eura.

Osim Militaa koji je zakaparen već u ožujku, u svlačionicu Zinedinea Zidanea sletjeli su Hazard, Jović, Rodrygo i Mendy. A kako stvari stoje, ne namjerava se kraljevski klub zaustaviti pa bi doista mogli potrošiti 500 milijuna eura u ovom transfer roku. Baš kako su mediji i najavljivali.

Nema što, na fin način Perez obilježava 10 godina od drugog dolaska u fotelju Realovog predsjednika... A kako je riječ o velikoj obljetnici, malo smo analizirali brojke koje stoje iza njegovog upravljanja klubom.

Getty

Zbrajajući odštete s transfermarkta koje je dosad platio za igrače, dolazimo do iznosa od 1.37 milijardi eura!

Što će reći, prvo sljedeće pojačanje, a kuloari sve više bruje da bi to mogao biti Pogba, značit će vrlo vjerojatno da je Perez u 10 godina 'skurio' više od milijardu i pol eura samo na odštete...

U redu, u tom razdoblju je Real osvojio 17 trofeja pa je takvo sumanuto trošenje donekle opravdano, ali maknemo li natjecanja drugorazredne važnosti poput Uefinog Superkupa, Svjetskog klupskog prvenstva ili španjolskog Superkupa, trofeji se smanjuju na brojku - osam.

Getty Images

Naravno, najveći ponos predstavljaju četiri osvojene Lige prvaka u 'Perezovom desetljeću', ali je s druge strane bolna točka domaća liga. Real je u drugoj epizodi Perezove vladavine uzeo samo dvije Primere. Dakle, svaka ga je stajala praktički 750 milijuna eura!

Real je već sad, a prijelazni rok je tek krenuo, oborio rekord iz sezone 2009./10. kad je potrošio 255.5 milijuna (Cristiano 96, Kaka 67, Benzema 35, Xabi Alonso 34.5, Albiol 15...).

U istom razdoblju, Madriđani su od prodaje igrača zaradili 682 milijuna eura. Više nego dvostruko manje no što su potrošili.

Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Ukupno je Real pod Perezom platio 53 odštete za igrače, od toga na pet vratara 63 milijuna, na 13 braniča – 283.5 milijuna, na 18 veznjaka 429.75 milijuna i na 17 napadača čak 591.5 milijun eura.

nogomet

Real Madrid

transferi

Florentino Perez

Odštete

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter