Novi zlatni dečko hrvatskog sporta

Luđački hrabar pokušaj umalo ga stajao života! 'Sa 7-8 metara sam pao na glavu, čudo me spasilo! A neki su ljubomorni na moj uspjeh...'


Dejan Šmehil
15.06.2019.08:00
Luđački hrabar pokušaj umalo ga stajao života! 'Sa 7-8 metara sam pao na glavu, čudo me spasilo! A neki su ljubomorni na moj uspjeh...'
Marko Banić, Instagram

sažeto

Aurel Benović novi je sportski hit i produkt sjajne osječke škole gimnastike, a ugostili smo ga u našoj rubrici Wunderkind


Dejan Šmehil
15.06.2019.08:00

Višestruki osvajač medalja na natjecanjima Svjetskog kupa u gimnastici, Osječanin Tomislav Marković, morao je nažalost prekinuti svoju karijeru nakon što je čudesno preživio srčani udar koji ga je zadesio na treningu.

Parteru, na kojem je briljirao godinama, više ne smije ni blizu, ali nastavio je živjeti gimnastiku kroz svog nasljednika i sugrađanina, 18-godišnjeg Aurela Benovića. Našeg novog gosta u rubrici Wunderkind.

Šira ga je sportska javnost upoznala nedavno, kad je nastupio na Svjetskom kupu u rodnom Osijeku i dao naznačiti da grad na Dravi ima 'novog Markovića', da nema zime za hrvatsku gimnastiku što se partera tiče.

Marko Banić

S Aurelom smo se čuli nakon što je odradio trening, a vjerujte nam na riječ, dok razgovarate s njim uopće nemate osjećaj da pričate s mladićem koji je praktički tek zakoračio u život. Svaka njegova riječ odiše zrelošću, smirenošću, o pristojnosti da i ne govorimo.

Aurel, kao prvo, čestitke na ostvarenim rezultatima u posljednje vrijeme. Kako ti doživljavaš i preživljavaš svu ovu gungulu koja se odjednom stvorila oko tebe? Sad svi povlače za rukav, preko noći si postao poznat, slavan.

"Presretan sam i jako zadovoljan kako je počela ova sezona! Kad smo se vratili iz Poljske doživio sam sitnu ozljedu. Nisam trenirao tri tjedna što je za gimnastiku puno, ali uspio sam se vratiti u formu iako su treneri mislili da je sezona gotova. Spremio sam vježbu za natjecanje u Osijeku, odradio je super, osvojio sedmo mjesto u finalu. U Koperu sam došao do prve medalje i nitko sretniji od mene! Što se ove sezone tiče, taj će mi se nastup u Sloveniji sigurno urezati u sjećanje."

Znači, za Osijek je bila borba s vremenom s obzirom na ozljedu. A koliko je zadovoljan nastupima, je li sve išlo po planu, je li bilo grešaka?

Marko Banić

"U Osijeku sam pogriješio na japanskom stoju, trebao sam se zadržati 2-3 sekunde u njemu, ali me adrenalin povukao! U Sloveniji sam kvalifikacije odradio bez prevelikih grešaka, u finalu išao na rizik i isplatilo se. Uspio sam dogurati do bronce iako nisam bio u formi."

Spomenuo je adrenalin na Dobro World Cupu, kako se službeno zove Svjetski kup u Osijeku. Znači li to da je bilo i treme uoči nastupa pred svojim Osječanima?

"Iskreno, inače sam tip osobe kojoj se osuše usta i klecaju koljena pred vježbu. Ovdje je postojala trema, ali sam je pretvorio u energiju i odradio vježbu bez problema."

U Osijeku to nije bilo dovoljno za odličje, ali ispravio je to u Koperu. Prvo seniorsko. Gdje je tvoj plafon?

"Neki ciljevi su mi ulazak u finale na Europskom prvenstvu. To je ujedno i sljedeći cilj, to me čeka dogodine u Bakuu. Želja je dohvatiti neku medalju na velikim natjecanjima, bilo na EP-u, SP-u ili Olimpijskim igrama. Ako već ne mogu do medalje, onda barem da izborim nastup na tim smotrama."

A koliko si medalja dosad u karijeri osvojio, znaš li broj uopće?

GD Osijek Žito/Marko Banić

"Uh", bila je prva Aurelova reakcija pa je nakon sekunde, dvije nastavio:

"Imam više od 100 medalja te tri pehara. Držim ih u kutiji ispod kreveta jer nemam mjesta za njih."

Aurelu očito treba zasebna soba za sva ta silna odličja! Talent je, mnogi se slažu, a medalje to i potvrđuju - neupitan, ali bez rada nema ništa. Koliko sati dnevno/tjedno treniraš pod paskom svojih trenera? Pritom prvenstveno mislimo na Vladimira Mađarevića.

"Pri kraju sam sa školom, idem u treći razred ugostiteljske škole. U četvrtak sam imao obranu završnog rada i sad se u potpunosti posvećujem gimnastici. Zbog škole sam mogao trenirati jednom dnevno po dva sata, što je stvarno malo i zbog toga se nisu ni mogli očekivati neki veliki rezultati. Ali sad ću to dići na dvaput dnevno po dva sata. Samo u nedjelju ću imati odmor."

A kako si uopće izgurao školu i gimnastiku usporedo? Jesu li profesori izlazili u susret?

"Izlaze, naravno! Da budem iskren, trebao sam pasti razred zbog izostanaka, imao sam više od 280 sati što zbog natjecanja, što zbog ozljeda. Pao sam na kralježnicu, slomio nogu..."

Tu smo ga prekinuli. Pa što se dogodilo!?

"Na gimnastici mi se to dogodilo, u prosincu prošle godine. Bio sam na trampolinu i išao pokušati peterostruki salto, ali bio je to preveliki zalogaj za mene. Jednostavno sam se izgubio u zraku i prerano se počeo otvarati prilikom četvrtog salta. Pao sam na glavu, probio spužvice i udario glavom o beton. Liječnici su bili u čudu jer sam doslovno sa 7-8 metara pao na glavu. Mogao sam proći puno, puno gore..."

Mogao je ostati invalid. Ali, srećom, sve je u redu.

"Zbog tih ozljeda nije me bilo cijelo jedno polugodište, ali dva super prijatelja iz razreda mi pomažu maksimalno. Šalju gradivo pa nekad učim i na natjecanjima!"

A kako ostali učenici iz razreda gledaju na tebe?

"Neki su sretni, a neki i pomalo ljubomorni. No takvih uvijek ima i bit će ih kroz život, ali ja gledam samo svoja posla."

Svjetsko prvenstvo u Stuttgartu će ga mimoići. Nije ga uspio izboriti iz objektivnih razloga, a iako sramežljivo gleda prema Tokiju i Olimpijskim igrama iduće godine, svjestan je da će vrlo teško upasti.

GD Osijek Žito

"Trebao bih se kvalificirati kroz Svjetsko prvenstvo, ulaskom u finale, a mene tamo nema jer su mjesta već zauzeta, rezervirana. Drugi način je da budem jako dobar u svjetskim kupovima, ulazim stalno u finala, osvajam medalje. Ali, čisto sumnjam da ću uspjeti izboriti OI u Tokiju, čekam onaj sljedeći olimpijski ciklus."

Upravo tako, Aurel je mlad, tek je zakoračio u seniorsku karijeru i stigne pokoriti svijet. Naznake briljantnosti je već pokazao, a zanimljivo je to što je u gimnastici završio slučajno!

"Mama me od četvrte godine vodila na gimnastiku. Bio sam živahno dijete u vrtiću, radio kolute i izvodio razne druge akrobacije i trenerica Maja Pavić je rekla mami da bih trebao doći u klub Sokol pa ako mi se bude svidjelo, da nastavim trenirati. Tako sam zavolio gimnastiku! Do 11-12 godina sam bio na višeboju, ali treneri su vidjeli da sam najbolji u parteru jer imam brzinu i koordinaciju i tako sam završio u toj disciplini."

Jesi se ikad bavio nekim drugim sportom?

Instagram

"Imao sam fazu kad sam išao na nogomet, ali trener mi je rekao da se bolje držim gimnastike. U nogometu je ionako teško uspjeti ako nemaš vezu..."

Rezultati koje ostvaruje pokazuju da nije pogriješio s odabirom. Za točno mjesec dana navršit će 19 godina. Što ćeš si poželjeti za 19. rođendan?

"Puno zdravlja, da me zaobiđu ozljede. I puno sportskih uspjeha."

Nismo mogli odoljeti pa smo ga za kraj pitali otkud mu ime Aurel. Prilično rijetko i neobično.

"Oznaka za kemijski element zlato je Au. Trebao sam imati kuma Zlatka, pa da se ne zovem Zlatko, mama je to preoblikovala."

Ne kažu bez veze "nomen est omen". Tako i u slučaju Aurela koji je na odličnom putu da postane novi zlatni dečko osječke, hrvatske pa i svjetske gimnastike. U skladu s imenom!

Wunderkind

gimnastika

talent

Aurel Benović

GD Osijek Žito

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter