Pavle je najbolji igrač lige i sprema se za reprezentaciju

Lud je za Chelseajem, dvaput inzistirao igrati sa slomljenim prstom, a vrijedi za trojicu: 'Želim da mi djeca budu kao on!'


Dejan Šmehil
12.06.2019.19:00
Lud je za Chelseajem, dvaput inzistirao igrati sa slomljenim prstom, a vrijedi za trojicu: 'Želim da mi djeca budu kao on!'
Facebook KK Split, Getty

sažeto

Pavle Marčinković trenira u rodnom Zadru, iza njega je sezona karijere, a pregovara oko produljenja suradnje sa Splitom


Dejan Šmehil
12.06.2019.19:00

Prije mjesec dana Split je završio svoju sezonu. Ispali su u tri utakmice (0-3) od kasnijeg prvaka Cibone u polufinalu doigravanja prvenstva Hrvatske, ali bilo je daleko gušće nego što rezultat serije sugerira. A jedna je izjava nakon te treće utakmice, igrane u Zagrebu, odzvanjala.

"Pavle je momak koji je nevjerojatno podigao razinu svoje igre. Puno nam je dao, još ima prostora i vjerujte mi da u nekim trenucima vrijedi za tri igrača", istaknuo je trener Žutih, Ante Grgurević.

Pavle kojega spominje je Pavle Marčinković, 30-godišnji krilni igrač koji je proglašen najboljim igračem prve lige. Nije odabrao Đelo Hadžiselimović nego treneri. I priznanje teško da može biti veće jer dolazi od struke. Ali, junak naše priče ne pridaje sebi neku preveliku važnost.

Facebook KK Split

"Da, u jednu ruku me iznenadilo što sam dobio takvo priznanje i jako sam zahvalan na njemu jer dolazi od struke, ali moram reći... Velike zasluge za to idu mojim trenerima Anzuloviću i Grgureviću. Naravno, i cijeloj momčadi. Prihvatili su me kao vođu. A ja bih više volio da smo mi bili u finalu nego što sam dobio tu nagradu", skroman je Pavle.

U tom tonu nastavlja i na pitanje o ocjeni prošle sezone, individualno i što se momčadi tiče.

"Dosta njih reklo je da igram sezonu karijere, ali dosta tih dobrih stvari došlo je zahvaljujući momčadi. Osim toga, trener je imao veliko povjerenje u mene nakon silnih ozljeda. Šteta što su se one dogodile jer smo odlično krenuli. Imali smo velika očekivanja, ali došlo je do nekih nesretnih situacija i poremetilo nas je to. S druge strane, uključili smo dosta mladih i zaista su pomogli", zadovoljan je Marčinković.

Facebook KK Split

Njega smo uhvatili u rodnom Zadru. Prvo se nije javljao, ali je imao opravdan razlog – trening. Aktivno provodi odmor između dviju sezona trenirajući s momčadi Zadra. Je li uspio barem nešto malo odmoriti?

"Ma odmorio sam dovoljno nakon polufinala, ali sad dolaze pripreme za reprezentaciju i akcije u Las Vegasu i Kini pa sam se krenuo pripremati za to", ističe ovaj vrsni košarkaš.

Na naše pitanje koliko takve akcije imaju smisla, on spremno odgovara:

"Prvi put smo se našli u takvoj situaciji i smatram da bi bilo šteta odbiti priliku igrati te utakmice. U svakom slučaju je to jedno iskustvo više, a dočekat će nas sasvim drugačija vrsta košarke. Svima će to biti dobra škola."

Splitov glasnogovornik Ozren nam je, dok smo dogovarali intervju, 'šapnuo' kako je Pavle na vlastito inzistiranje u obje sezone u žutom dresu igrao sa – slomljenim prstom! Odakle taj fanatizam?

Facebook KK Split

"Ne znam je li to stvar odgoja ili čega, ali na mene je najviše traga ostavilo igranje četiri godine pod trenerom Danijelom Jusupom. On je volio takve igrače, volio je borbenost i energiju. Znam nekad, doduše, iskočiti iz okvira, ali ta energija nekad i donese nešto", tvrdi Pavle.

Tu energiju prepoznali su i treneri spomenutim priznanjem za najboljeg igrača lige. A Marčinković ju je nastojao prenijeti i na mlade suigrače u Splitu. Jeste li osjećali odgovornost prema njima pa ste zato možda vukli i kad realno nije trebalo, kao u tim situacijama kad ste imali slomljeni prst? Igrate li tu nekakvu očinsku ulogu u svlačionici?

"Volim se staviti u tu ulogu pogotovo jer sam i ja imao takvu pomoć od starijih, kroz moje epizode u Zadru i Ciboni. Ja imam malo specifičan, drugačiji pristup. Volim podviknuti na njih, ali oni to shvaćaju. Najvažnije je na kraju dana da nema međusobnog zamjeranja."

Kad smo kod fanatizma, dajte nam recite, otkad i otkud zaluđenost Chelseajem? I Pavljučenkom ha-ha...

Facebook KK Split

"Ha-ha-ha. Ta moja ljubav prema Chelseaju počela je 1998. kad su osvojili europski Superkup protiv madridskog Reala. A ne znam, bio sam dijete, imao devet godina. I gledaš njih u plavim dresovima, odmah sam to povezao sa Zadrom. Pa je još Mario Stanić tamo bio. Uglavnom, prvi su klub za koji sam počeo navijati. A Pavljučenko? On je tada igrao u Tottenhamu, svidjelo mi se prezime pa sam, nakon što je odigrao neki 'bolestan' turnir, cijelo ljeto navijao da dođe u Chelsea!"

Želja mu se na kraju nije ispunila, ali zato s ponosom nosi nadimak Pavljučenko. Ima još jednu želju koju je umalo ostvario ovog ljeta... Posjet Stamford Bridgeu.

"Nisam još bio na Chelseajevom stadionu. Htio sam ove sezone, kad je nama završilo prvenstvo, ali baš kao za vraga, nije bilo domaće utakmice više...", otkriva Marčinković.

Vratimo se mi natrag na košarku. Nedavno je u intervjuu istaknuo da mu malo nedostaje da završi za trenera na Kineziološkom fakultetu. Kakva je sad situacija?

"Završio sam to na KIF-u! Hvala svim ljudima tamo, dosta su mi pomogli. Maksimalno izlaze u susret s obzirom na obaveze koje mi sportaši imamo. A preporučio bih svim kolegama da krenu tim stopama!"

Facebook KK Split

Hoćemo li onda kroz neko vrijeme vidjeti Marčinkovića na klupi, u odijelu?

"Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Znate, nije ni to lako, izboriti se za priliku da budete negdje trener. Volio bih ostati u košarci, teško se mogu zamisliti bez nje, pa makar i da vodim mlađe kategorije. Bilo što, ma samo da mi je lopta u rukama..."

A kakav će biti trener Pavle? Tiranin ili?

"Ha-ha! Nemam pojma. Kažu da ovi što su ludi na parketu postanu mirni kao treneri. I obrnuto. Znači, ja bih trebao biti miran kao trener, ali stvarno ne znam kakav ću biti. Znam samo jedno, s djecom će biti uživancija raditi, ako dobijem priliku."

A kako je vama sad pod vašim trenerom? Kako je raditi, trenirati, igrati pod Grgurevićem? Je li strog?

Facebook KK Split

"Kad bih mogao birati kakva želim da mi djeca budu – poželio bih da budu kao on! Tada bih bio najsretniji čovjek na svijetu! Ma ne znam što bih vam rekao, vrhunski je i kao čovjek i kao trener. I nije to samo moje mišljenje, svi u svlačionici smo to baš komentirali i složili se. Ante je jedan od većih razlog zašto bih se vratio u Split", otkriva nam Marčinković.

A hoćete li se vratiti? Ugovor je istekao.

"Da, trenutačno sam bez kluba. Našao sam se s ljudima iz Splita, odradili smo neke pregovore i sad sam uzeo stanku da razmislim. Ostavio sam odluku za vrijeme kad prođe reprezentativna akcija u Las Vegasu."

Igrao je Pavle u Bugarskoj i Cipru. Dolazi li inozemstvo opet u obzir?

"Išao bih van, zašto ne? Ali kad podvučeš crtu, nisu te ponude ništa bolje od domaćih. A kad si vani, onda si stranac i prvi si na tapeti ako krene loše. Puno je lakše doma, ali ponavljam, rado bih se okušao i vani", samouvjeren je Marčinković.

privatna arhiva

Što god odlučio, sigurni smo u jedno. Njegov novi (a možda i stari klub) dobit će požrtvovnog, zahvalnog, energije punog igrača. Fanatika. Ili kako bi trener Grgurević rekao – igrača koji vrijedi za trojicu na parketu!

košarka

100posto sport izdvojeno

hrvatska košarkaška reprezentacija

KK Split

Pavle Marčinković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter