VIDEO: ANTE ŽIŽIĆ I IVICA ZUBAC ZA 100POSTO

'LeBron mi je rekao da budem strpljiv i da će doći moje vrijeme, a Ivici mogu poručiti da će mu igranje s njim biti nezaboravno'


Toni Horvat
05.09.2018.11:00
'LeBron mi je rekao da budem strpljiv i da će doći moje vrijeme, a Ivici mogu poručiti da će mu igranje s njim biti nezaboravno'

sažeto

Isto su godište, stasali su u Ciboni, otišli u NBA, a sad su opet zajedno u reprezentaciji


Toni Horvat
05.09.2018.11:00

Hrvatska košarkaška reprezentacija okupila se prošlog tjedna uoči novoga kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019., za utakmice s Litvom 14. rujna u Osijeku i s Poljskom tri dana kasnije u Gdanjsku. Danas je pak očekuje prva pripremna utakmica sa Slovenijom.

Prvi put u seniorskoj reprezentaciji zajedno su Ante Žižić i Ivica Zubac, 21-godišnjaci koji su juniorski staž proveli u Ciboni, iz koje su uz još jednu stepenicu završili u NBA ligi. Ante je u Clevelandu, a Ivica u LA Lakersima. Zajedno su igrali i u mlađim reprezentativnim selekcijama, ali kako su obojica centri, skoro nikad nisu dobili priliku zajedno biti na parketu.

Zbog ovog "reuniona" nekadašnjih Ciboninih "Twin Towersa" posjetili smo pripreme reprezentacije u Svetom Martinu na Muri za zajednički intervju.

Kakav je osjećaj biti u reprezentaciji, u kojoj vas se dugo s nestrpljenjem očekivalo?

Ante: Ja sam debitant za reprezentaciju, meni to jako puno znači. Nažalost, prijašnjih prilika morao sam zbog obveza prema klubu otkazati, ali napokon sam tu. Svi mi ovdje imamo zajednički cilj, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo. Prvi korak napravili smo u lipnju, drugi su ove dvije utakmice protiv Litve i Poljske. Po meni, favoriti smo, ali neće biti lako, pogotovo protiv Litve, koja je izuzetno jaka ekipa, bez obzira na to što dolazi bez glavnih igrača Sabonisa i Valačiunasa, uvijek su opasni.

Ivica: Ja sam u šestome mjesecu upoznao ekipu, stvorio kemiju i to mi je dosta pomoglo da u ove kvalifikacije uđem spreman i znam što očekivati na terenu na utakmicama. Kao i Ante, mislim da smo favoriti, da možemo dobiti obje utaklmice, ali nijedna neće biti laka, to su dobre i kvalitetne ekipe, pogotovo Litva.

Jeste li zadovoljni dosadašnjom karijerom i biste li što mijenjali u svojem putu?

Ante: U NBA ligi smo, na najvišoj razini, pa nema razloga za nezadovoljstvo. Istina, obojica smo mladi i pravu priliku nismo dobili, ali tu smo i nadam se da ćemo na najbolji mogući način iskoristiti priliku kad je dobijemo. Išao bih istim putem opet, prošao sam sve što sam mogao u Europi, išao korak po korak do NBA-a, ne bih tražio neku zaobilaznicu.

Ivica: Zadovoljan sam, u NBA-u sam, otišao sam s 19 godina, to je najveći mogući nivo u košarci, sad je samo pitanje kakvu ulogu ćeš imati, sad mi je cilj biti u rotaciji svaku utakmicu, pa poslije da budem starter, da svake godine napredujem, to mi je najbitnije. Ni ja ništa ne bih mijenjao u putu, isto sam svašta prošao nakon odlaska iz Cibone, mislim da mi je to trebalo, da prođem svakakve zapreke na putu, to mi je samo pomoglo da dođem do Lakersa.

Matija Djanesic / CROPIX

Nitko od trenera dosad vas se nije usudio zajedno poslati na parket. Kako na to gledate?

Ivica: Jedanput smo igrali, u U-16 reprezentaciji na pripremama kad se Bender ozlijedio, dobro je funkcioniralo, dobro smo igrali. Znamo se otkad smo imali 14-15 godina, znamo tko što radi na terenu.

Ante: Iako smo ista pozicija, različiti smo tip igrača i možemo se nadopunjivat.

Ivica: Siguran sam da bi, kad bi nas stavili zajedno na parket, to dobro izgledalo.

U kojem je segmentu igre tko od vas dvojice bolji?

Ivica: Obojica pokušavamo raditi na svakom dijelu igre. Neke stvari koje radiš slabije, gledaš i pokušavaš snimiti, kako u tom dijelu napredovati. Pomažemo jedan drugome na terenu, ako on radi nešto bolje, to mi pomogne kad vidim kako on radi.

Ante: Vrijeme koje ja s njim mogu provesti ovdje, bilo u igri jedan na jedan ili pet na pet, meni pomaže bez da mi on nešto pokazuje ili me uči.

Ivica: Samo igrajući jedan protiv drugoga dobiješ osjećaj, kad igraš protiv drugog NBA igrača, to daje drugu dimenziju treningu.

Ronald Gorsic / CROPIX

Žižić je prošle sezone igrao s najboljim svjetskim košarkašem LeBronom Jamesom, a Zubac će iduće. Koje ste savjete dobili od Kralja?

Ante: U početku, dok nisam igrao, govorio mi je da budem strpljiv i da će doći moje vrijeme. S vremenom je shvatio da najbolje funkcioniram kad me kritizira, pa me dosta kritizirao dok sam igrao, ja sam to upijao jer sam shvatio da mi želi dobro.

Ivica: Upoznao sam ga prošlog mjeseca u dvorani, malo smo trenirali, igrali... Rekao mi je da mi ruke budu spremne kad sam god s njim na terenu, da će me on pronaći, čak i ako mislim da nisam slobodan, samo da držim oči otvorene.

A kakav savjet Ante može dati Ivici u ophođenju s LeBronom?

Ante: LeBron je velik porofesionalac na terenu i izvan njega. Ima svoje principe koje svi morate poštovati, i igrači i treneri. On je alfa i omega, on će istrčati svaku večer i zabiti 30 poena, uhvatiti 10 skokova, podijeliti osam asistencije. Velika je pozitiva, bez obzira na sve, gurat će te, bodrit će ekipu, cijelu ekipu čini boljom. Bit će ti to nezaboravno iskustvo.

hrvatska košarkaška reprezentacija

100posto sport video

Ivica Zubac

Ante Žižić

Sveti Martin na Muri

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter