VIDEO: NBA UŠLA U ESPORT

'LeBron James virtualne košarke' izabran kao prvi na premijernom draftu NBA2K lige: Zarađivat će više nego pravi košarkaši


Toni Horvat
06.04.2018.09:55
'LeBron James virtualne košarke' izabran kao prvi na premijernom draftu NBA2K lige: Zarađivat će više nego pravi košarkaši
Twitter

sažeto

Od 30 NBA klubova 17 ih ima sekcije za esport, a natjecat će se u ligi čija sezona traje od svibnja do kolovoza. Pobjednici turnira podijelit će milijun dolara


Toni Horvat
06.04.2018.09:55

Kao da je već kraj lipnja, kao da se radi o novačenju mladih košarkaša u NBA ligu, Adam Silver izašao je na pozornicu njujorškog Madison Square Gardena i objavio:

"Prvim izborom drafta NBA2K lige 2018. Mavs Gaming bira Artreya Boyda, a.k.a. Dimeza iz Clevelanda u Ohiju."

Artreyo Boyd 23-godišnjak je kojeg u virtualnom svijetu košarke zovu LeBronom Jamesom 2K-a, najpopularnije košarkaške videoigre na svijetu. NBA je pokrenula ligu za gejmere, u kojoj će 17 od 30 profesionalnih klubova imati svoju esport momčad, a natjecat će se u navedenoj košarkaškoj simulaciji.

"Zovu me LeBronom Jamesom 2K-a jer sam samo ove godine bio u šest od osam finala, a osvojili smo ih četiri zaredom. Tako i LeBron, bez obzira na sve, uvijek dođe do finala", rekao je Dimez, inače sugrađanin najboljega košarkaša današnjice.

Dimez kontrolira poziciju razigravača, a svoj stil igre nimalo skromno uspoređuje s nekim od najboljih playmakera na svijetu.

"Driblam i zabijam kao Kyrie Irving, a dodajem i vođa sam kao Chris Paul", kaže 23-godišnjak koji je NBA2K počeo igrati 2008. godine. Desetljeće kasnije, evo ga među profesionalcima.

Njegovi roditelji, dakako, nisu bili oduševljeni što tolike sate provodi za konzolom, ali razuvjerio ih je kad je njegova ekipa osvojila turnir na prošlogodišnjem NBA All Star vikendu i za to dobila 250.000 dolara.

Draft je bio nabijen emocijama, neki su plakali od sreće, neki i najavili klubovima koji su ih preskočili da će požaliti... Sve je podsjećalo na pravi draft NBA lige, a što pokazuje da su esportaši došli do punopravnog statusa sa sportašima koji koriste cijelo tijelo, a ne samo primarno ruke.

Svaki od 17 klubova imat će po šest igrača (petoricu koja će kontrolirati po jednu poziciju na parketu plus jednu svestranu zamjenu), pa su na prvom NBA2K draftu izabrana 102 igrača. Njih 17 izabranih u prvoj rundi dobit će šestomjesečne ugovore vrijedne 35.000 dolara, a svi ostali zaradit će po 3000 manje. Kao dodatak, nagradni fond za sva tri predviđena turnira iznosit će okruglih milijun dolara.

Usporedbe radi, pravi košarkaši koji igraju u Razvojnoj ligi zarađuju između 19.000 i 26.000 dolara. Minimalci u NBA ligi su oko 250.000 dolara. No košarka u esportu nije ni izbliza profitabilna kao, recimo, turniri u videograma poput League of Legends ili Overwatch.

Za draft se prijavilo više od 70.000 kandidata, koji su morali biti stari najmanje 18 godina i imati završenu srednju školu. Izabrani će se morati preseliti u grad u kojem je NBA klub koji drži njihovu esport sekciju, ali bit će im plaćeni svi troškovi preseljenja, smještaja, a imat će i zdravstveno te mirovinsko osiguranje. Uza sve to, igrači će moći imati i privatne sponzore, ukoliko su ugovori u skladu s pravilnikom lige.

Očekuje se da će se idućih godina priključiti i preostalih 13 NBA klubova, što će otvoriti prostor i za tisuće nesretnika koji nisu odabrani na premijernom draftu. Cilj je NBA2K ligu u potpunosti staviti pod okrilje NBA lige.

"Taj razvoj će trajati vrlo dugo, ali gradimo ovu ligu kao nešto što će trajati zauvijek", rekao je Adam Silver, čelnik NBA lige.

Procjenjuje se da će do 2020. esport pratiti 250 milijuna ljudi, finala nekih turnira u najpopularnijim videoigrama prati i do 70 milijuna, a NBA liga želi dio toga kolača i pregovara s televizijskim kućama o pravima za prijenose.

Prva sezona počinje u svibnju, a završava u kolovozu, taman da popuni rupu između dvije NBA sezone.

Više o esportu čitajte u našoj temi: Team Ancestral esport korner!

NBA

esport

LeBron James

videoigre

NBA2K

esport videoigre

Dimez

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter