Veliki povratnički intervju zlatne olimpijke

'Lakat se ne buni, samo ga ponekad treba maziti, bilo je i kriza, a sebi sam najveća konkurencija!'


Dejan Šmehil
09.05.2019.08:00
'Lakat se ne buni, samo ga ponekad treba maziti, bilo je i kriza, a sebi sam najveća konkurencija!'
Cropix

sažeto

Sara Kolak punom parom trenira nakon operacije lakta i priprema se za nadolazeću sezonu i nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi


Dejan Šmehil
09.05.2019.08:00

Znate onu poslovicu da se za ženama i tramvajem nikad ne trči jer uvijek naiđe druga/drugi. Nismo je se držali kad je riječ o Sari Kolak jer se takvu sportašicu uvijek isplati čekati. Pa smo nakon nekoliko tjedana uspjeli uhvatiti koju minutu njenog vremena. Jest da smo je 'ukrali' kuhinji gdje je pripremala ručak, ali javila se vedra i nasmijana.

Trenutačno je zlatna olimpijka iz Rija u Sloveniji gdje nastavlja s pripremama za sezonu. Za one koji ne znaju, operirala je lakat prošle godine, oporavak je trajao dugo, ali povratak na bacalište sve je bliži...

Sara, što ima novog, nije te dugo bilo na zaletištima za bacanje koplja?

Cropix

"Pa evo, radim, treniram... Radim na tome da se čim prije vratim na natjecanja. U Rijeci smo ovih dana završili dvotjedne pripreme, vrijeme je poslužilo. Sad smo opet u Sloveniji, a plan i program su isti - samo trening, trening i trening."

Zadnje natjecanje bilo joj je Hanžek 2017. godine.

"Kad sam to odradila, čekala sam nekoliko mjeseci na operaciju."

Do nje je došlo u veljači 2018., a kako je sad lakat? Kako je prošla rehabilitacija?

"Lakat je super, super su ga sredili!", zrači zadovoljstvom Sara i u šali dodaje:

"Sluša, ne buni se. Tu i tamo ga treba pomaziti ha-ha. Šalu na stranu, stvarno sam jako zadovoljna kako je prošla operacija i oporavak. Liječnici su bili odlični, skrb također."

Cropix

Sad je to sve iza nje. Na koliko ste sad posto u odnosu na neku idealnu formu, u odnosu na zlatnu Saru?

"Nedostaje mi natjecanja i ne mogu sama sebi potvrditi u kakvoj sam formi dok ne dođem na prvo natjecanje. Ali super se osjećam, treninzi su mi super, baš sam zadovoljna kako ih odrađujem. Počela sam trenirati već sedam dana nakon operacije, a cijelo prošlo ljeto sam stala možda na tjedan dana! No, nedostaju mi natjecanja da vidim gdje sam."

Kako uopće onda izgleda klasičan dan Sare Kolak u jeku priprema? Na čemu je naglasak?

"Buđenje je između 6 i 7 sati. Slijedi dobar doručak, pa onda kavica, da ljudi oko mene ne nastradaju ha-ha. Onda se pripremam za trening, spremim si i ponesem nešto za pojesti poslije treninga. Odlazim na trening, a sam trening ovisi o planu i programu. Nekad traje sat, nekad sat i pol, nekad dva. Ovisi na čemu radimo, kakav je tjedan u planu. Nakon treninga se vratim doma, skuham ručak, jedem i odmaram. Napravim nešto sitno po kući pa slijede pripreme za drugi trening. Kad ga odradim, idem doma i u krevet. Tako je uglavnom preko tjedna, a vikendima bude opuštenije, uglavnom je to aktivan odmor", prepričava nam Sara.

Cropix

Imate li onda uopće slobodnog vremena?

"Ma imam, napravim si vremena! Bitna je dobra organizacija. Najviše slobodnog imam u srijedu kad je trening samo ujutro, a popodne pauziram. I onda obavim sve što nisam stigla u tjednu. Šoping, priprema za sutra, čistim kuću, odmaram, čitam knjigu... Vikendom bude opuštanje, idem u brda ako je lijepo vrijeme, u prirodu. Nekad ubacim rolanje, bicikl... A nedjelja nekad zna biti samo jelo i krevet ha-ha."

Kao što vidite i sami, odličnog je raspoloženja naša zlatna olimpijka. Osjeća i ona da je povratak blizu, odmah iz ugla. No, je li vam ikad prolazilo kroz glavu da odustanete tijekom ove duge stanke?

"Ne! Jedino što mi je bilo u glavi – samo idemo trenirati! Fokusirala sam se na male tehničke detalje koje moram popraviti. Tražila svaki dan gdje mogu biti bolja, to me guralo naprijed. Znate, kad nešto ne ide, ne možeš uvijek iz prve popraviti. I to me držalo, da ispravljam greške, napredujem, težim biti što bolja. Bilo je malih kriza, bilo bi čudno da toga ne bude, ali te frustracije i slične stvari jednostavno moraš izbaciti iz sebe  i bude sve dobro."

Cropix

Propustili ste Europsko prvenstvo u Berlinu, tamo je slavila Hussong s hicem 67.90. Je li to vaša glavna konkurentica u novom proboju prema vrhu? Ili Špotakova koja se također vraća? Koga se sve trebate "paziti"?

"Nije fer izdvajati nekoga, sve mi kroz cijelu godinu radimo na tome da budemo najbolje. Sve cure se trude. Tražimo detalje koje možemo popraviti i napredovati. Svake godine netko iskoči, svi smo si konkurencija, ali najviše smo konkurencija same sebi. Ja sam sebi najveća konkurencija, a ostale bacačice su samo dodatna motivacija!"

Svjetsko prvenstvo je ujesen, tempirate li formu za to natjecanje? Na zadnjem vam je izmakla medalja za nekih 30cm...

"Svjetsko mi je popravni ispit! Da, pripremamo se za taj SP. Glavni dio sezone kreće dosta kasno jer je SP u Dohi, ali u biti se spremam za sva natjecanja. No SP je kruna sezone. Čime bih bila zadovoljna? Zadovoljna bih bila da dam sve od sebe, da se fokusiram, uđem u svoju zonu, razmišljam što moram napraviti i da koplje daleko leti. Da završim natjecanje s osmijehom. Rad i fokus, ostalo će doći. Znate, kad radite toliko dugo, spremate se godinama za neke stvari, onda morate vjerovati svom tijelu, morate samo doći na natjecanje i opustiti se. I sve dođe samo od sebe."

Cropix

Gledate li polako i prema Olimpijskim igrama u Tokiju, nije mali teret braniti zlato na OI?

"Tokio je završetak jednog četverogodišnjeg ciklusa. Sva natjecanja su u biti testovi, kvalifikacije za Tokio. Svako natjecanje je ujedno i trening za OI. Rasteš, učiš, napreduješ. Ako se dogodi greškica, trudiš se da je ne ponoviš, kako bi u Tokiju bio najbolja moguća verzija sebe. Ne razmišljam o obrani zlata. Bitno je da se vratim na bacalište. I da bacam najbolje što mogu."

I za kraj nas je zanimalo kad Saru možemo očekivati s kopljem u ruci na nekom natjecanju?

"Sezona je duga, ova počinje malo kasnije kako sam već rekla. Krajem lipnja se nadam da bi trebala nastupiti, ali ne mogu reći jer nemam još potvrdu", kaže Sara i otkriva što malo kvari planove:

"Treba nam lijepo vrijeme, sad trebamo bacati koplje na treninzima. Malo je kiša i hladno, nadam se da neće biti sad tako tjednima u komadu. Jer hladnoća i bacanje koplja ne idu jednostavno ruku pod ruku."

100posto sport izdvojeno

Svjetsko prvenstvo

atletika

Olimpijske igre

Sara Kolak

bacanje koplja

zlatna medalja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter