Krenuo je stopama Mandžukića i Olića

Nakon što je 'razbio' velike momčadi, odmah su mu zvali roditelje i dogovorili transfer 'iza leđa': 'Baš sam nabrijan na reprezentaciju, želim ostvariti velike stvari!'


Dejan Šmehil
20.04.2019.08:00
Nakon što je 'razbio' velike momčadi, odmah su mu zvali roditelje i dogovorili transfer 'iza leđa': 'Baš sam nabrijan na reprezentaciju, želim ostvariti velike stvari!'
KK Cibona

sažeto

U našoj rubrici Wunderkind ugostili smo Sandra Rašića, talentiranog, ali vrlo skromnog košarkaša iz Slavonskog Broda


Dejan Šmehil
20.04.2019.08:00

Slavonski Brod i njegova okolica mahom su poznati po proizvodnji dobrih nogometaša. Iz grada na Savi potekao je Mario Mandžukić, iz obližnjeg Davora Ivica Olić, a što se košarke tiče, dosad su brodski parketi uglavnom u orbitu izbacivali cure – Ivu Ciglar, Jelenu Ivezić, Korneliju Kvesić.

No, došlo je vrijeme da Brod i muškoj košarci podari nekoga. Sandro Rašić 18-godišnja je nadolazeća zvijezda koja je već neko vrijeme u Cibonu, a s juniorskom momčadi zagrebačkog kluba nedavno je u rodnom gradu osvojio ABA ligu. Nemali uspjeh u kojem je dao veliki obol. Sandra smo ugostili u našoj rubrici wunderkind.

Sandro, kako je sve počelo? Kako si završio u košarci uopće?

KK Cibona

"Počeo sam trenirati krajem prvog osnovne, sa sedam godina. U Školi košarke Brod. Prvi trener mi je bio Leon Fajdetić", prisjeća se talentirani košarkaš i onda otkriva jednu tajnu:

"Nisam uopće sam otkrio košarku! Bratić me slučajno poveo na trening i svidjelo mi se. Pogotovo naporni treninzi jer sam bio hiperaktivno dijete, stalno sam skakutao okolo. Onda sam 2014. prešao u KK Svjetlost, kod trenera Krunoslava Rimca. Tri godine vodili su me Marin Bitunjac i Rimac. Tu sam dobio i prvi poziv za reprezentaciju."

Za seniorsku momčad u Brodu igrao je već sa 15-16 godina, ali Cibona ga je primijetila u jednoj utakmici kadeta.

"Igrali smo kadetsku poluzavršnicu u Splitu, zabio sam im 30 poena", kaže nam Sandro.

I otkriva još jednu anegdotu.

"Nakon te utakmice odmah su zvali trenera i roditelje, ali ja nisam znao! Nitko mi nije htio reći kako me ne bi to poremetilo."

A onda su Brođani odigrali još jednu prijateljsku s Cibonom...

KK Cibona

"Nakon te utakmice uslijedio je i službeni poziv", kaže Sandro i nastavlja:

"Zvala je mene i Cedevita, na Final fouru u Slavonskom Brodu prije dvije godine također sam im zabio 30. No, ja sam vidio Cibonu kao svoj put. Jednostavno, mislim da ću se tu bolje razvijati i da ću tu prije dobiti priliku u seniorskoj konkurenciji."

A kod tih ambicija već može staviti kvačicu. Prije neki dan upisao je debi protiv Hermesa. Prve minute i prve poene, pet koševa za šest minuta. Nije loše, dapače...

"Nisam imao neku tremu, odradio sam dva treninga s dečkima prije utakmice. Ma ne bojim se uopće seniorske konkurencije! Znao sam da će biti teže jer je to ipak seniorska košarka, ali ne bojim se. Zadovoljan sam za prvi put", ističe Sandro.

Je li bilo savjeta starijih igrača poput Markote, Rozića?

"Svi su mi rekli samo da igram obranu i u kutu čekam loptu i da ne razmišljam", otkriva talentirani bek-šuter.

KK Cibona

On je u paru s Prkačinom oduševio na spomenutom Final fouru juniorske ABA lige. Uostalom, obojica su završila u idealnoj petorci. Jesi li očekivao da ćete uzeti taj trofej?

"Zvezda je to dosta puta osvajala, bila je apsolutni favorit. Nisam ni razmišljao o naslovu, išli smo u Brod s mišlju - što bude. I protiv Cedevite smo shvatili koliko smo zapravo moćni", kaže Rašić.

Kako je tebi bilo nastupati pred svojima?

"Svi su me došli gledati, pola dvorane su bili moji ljudi. Bilo je fantastično! Već na zagrijavanju je bilo odlično, bodrili su me jako. Bučno slavili svaku tricu, sve je bilo baš super!"

A Sandro ih je zabio pet u tom finalu protiv Zvezde. Znaš li možda svoj rekord po pitanju trica? I poena.

KK Cibona

"Uf, ne znam točno, ali ove sezone sam zabio sedam Sesvetama u razvojnoj ligi. A što se poena tiče, prije 5-6 godina Vinkovcima 60."

Koga bi istaknuo kao najzaslužnijeg za svoj razvoj? Tko je "kriv" što je Sandro Rašić ovako dobar košarkaš?

"Krunoslav Rimac, 90 posto je on zaslužan. On je bio šuter, to sam od njega preuzeo, a usadio mi je i radnu naviku", ističe Sandro.

Trener Rimac je zaslužan za razvoj, a tko je Sandru uzor?

"Nemam nekog posebno uzora, volim od svakog pomalo nešto uzeti. Najviše od Klaya Thompsona, ali nije mi sad neki uzor", naglašava Cibonin dragulj.

KK Cibona

A što ti je ultimativni cilj i ambicija? NBA liga možda?

"Ma ne! Daleko sam ja od toga, nisam ja taj koji se nada NBA-u... Želja mi je igrati na nekoj europskoj razini. Jednostavno, nemam velike ciljeve jer se ne želim razočarati", zrelo razmišlja Sandro.

A ciljevi s reprezentacijom? Tu je već malo konkretniji.

"Ovo ljeto imamo U18 prvenstvo u Grčkoj, baš sam nabrijan na to! Želim nešto postići s reprezentacijom!"

Saznali smo kroz razgovor da Sandro nema neki klub za kojega može reći da mu je najdraži iako priznaje...

"Golden State mi je drag zbog hrpe šutera, ali ne mogu sad reći da ih volim ili nešto."

Kako usklađuješ školu sa sad već profesionalnom karijerom košarkaša?

Cibona

"Dosad nije bilo problema, stigne se sve. Imam dva treninga dnevno i školu, a zbog škole su mi malo drugačiji termini treninga. Nakon seniorskog, ostajem na juniorskom primjerice. Imam još mjesec dana škole, ali stvarno nikad nisam imao problema. Profesori razumiju", ističe Sandro koji završava elektrotehničku školu.

A kako mu pada odvojenost od obitelji?

"Ovo mi je druga godina da sam u Zagrebu, prvu sam išao češće u Brod. Sad malo rjeđe. Došlo mi je nekoliko prijatelja na fakultet, iduće godine još više njih dolazi pa neće biti problem", kaže Cibonina nada.

Našalili smo se malo za kraj. Sigurno imaš veliku nogu, kako se snalaziš s tenisicama?

KK Cibona

"Ja i nemam tako veliku poput Prkačina, on nosi 50, ja sam na 47.5-48. Bude problema, ali nađe se", zaključuje uza smiješak Sandro.

košarka

100posto sport izdvojeno

Wunderkind

Cibona

reprezentacija

Sandro Rašić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter