EUROLIGA

Cibona teško stradala i u Istanbulu

Cibona je u Istanbulu još i dobro prošla, s obzirom na to da je već nakon 1. četvrtine bilo 30-13
 AFP

Neven Spahija imao je milosti prema svojem bivšem klubu i kolegi s druge strane, koji se mnogo više bori s problemima izvan parketa, nego što može raditi na otklanjanju nedostataka u Ciboninoj igri.

U prepunoj areni Sinan Erdem, na istom terenu na kojem je turska reprezentacija prije dva i pol mjeseca osvojila svjetsko srebro, Fenerbahçe Ülker postao je prvi klub koji je osigurao nastup u Top-16, nanijevši Ciboni najteži ovosezonski poraz (100-70). No, rezultat je mogao biti mnogo lošiji, samo da je Spahija pritisnuo gas do kraja.

Obrana i dalje rupičasta

No, ni njemu ni njegovim igračima nije u interesu trošiti energiju onda kad se to baš ne mora. Tako su samo tri domaća igrača na parketu provela više od 20 minuta, a Roki Ukiću je i 16 minuta bilo dovoljno za naslov igrača utakmice.

Za ovakvog Ukića Cibonina obrana nije imala nikakvo rješenje. Ubacio je 17 poena (šut 7/9), podijelio četiri asistencije i doživio ovacije kad ga je Spahija definitivno odlučio posjesti na klupu.

Marko Tomas nije sudjelovao u “premlaćivanju” svog prošlosezonskog kluba. Imao je Spahija druge “krvnike”. Onan (13 poena) je načeo Cibonu, a Kinsey (20 poena) je dokrajčio.

Što reći za Ciboninu igru? Na trenutke je bilo dobrih akcija, u kojima je lopta dolazila do čovjeka u najboljoj poziciji. No, i dalje je previše situacija u kojima se igra “1 na 5”, a u obrani previše “curi”. U redu, olakotna okolnost je to što se igralo protiv momčadi koja rijetko prima više od 70 poena.

Zadar važniji od Fenera

Danas su došla vremena kad Cibonini navijači moraju biti skromni i razloge za zadovoljstvo tražiti u detaljima, kad već pobjeda nema.

Ciboninog navijača mora razveseliti činjenica da je Bojan Bogdanović (23 poena) opet pokazao da je jedan od najboljih napadača Eurolige. Veseliti vas mogu i minute za Vragovića i Brnasa.

Drago Pašalić i Leon Radošević pokazali su što znači boriti se za klub, čak i onda kad znaš da si osuđen na poraz. Pašalić je “iskašljao” dušu, ali je svejedno ostao na parketu 22 minute. Radošević je pod blokadom odigrao 36 minuta. Obojica su pomogli. Bez njih bi, ionako dominantni turski centri (skok 45-29), valjda pokupili sve odbijene lopte.

Cibona je u Istanbulu “prebijena”, ali nije “pometena”. Mnogo je važnije kakav će dojam ostaviti u subotu protiv Zadra.

Euroliga, 7. kolo (srijeda):

A skupina:

Himki – Partizan 92-65

Caja Laboral – Prokom (20.30)

Redoslijed: 1. Maccabi 5-1 (-1), 2. Žalgiris 4-2 (-1), 3. Partizan 4-3, 4. Himki 3-4, 5. Caja Laboral 2-4 (-1), 6. Prokom (-1)

C skupina:

Fenerbahçe – Cibona 100-70

Montepaschi – Lietuvos Rytas (21.00)

Redoslijed: 1. Fenerbahçe 6-1, 2. Montepaschi 5-1 (-1), 3. Barcelona 4-2 (-1), 4. Cholet 3-3 (-1), 5. Lietuvos Rytas 1-5 (-1), 6. Cibona 0-7

D skupina:

CSKA – Panathinaikos 68-72

Redoslijed: 1. Panathinaikos 5-2, 2. Efes Pilsen 4-2 (-1), 3. Union Olimpija 4-2 (-1), 4. AJ Milano 3-3 (-1), 5. Valencia 2-4 (-1), 6. CSKA 1-6

Barać odličan u porazu Caje Laboral

Nakon dvije startne pobjede, momčad Caje Laboral izgubila je i petu uzastopnu utakmicu u Euroligi. U Vitoriji je, u ogledu 7. kola A skupine, bolji bio poljski Prokom sa 81-75.

Hrvatski centar Stanko Barać u redovima aktualnog španjolskog prvaka bio je s 25 koševa uvjerljivo najbolji igrač i strijelac utakmice, ali niti njegova odlična igra nije bila dovoljna domaćinu za izbjegavanje novog poraza i produljenje krize. Barać je odigrao 30 minuta, gađao je 8-12 za dva poena, 0-2 za trice i 9-10 iz slobodnih bacanja. Usto je imao 5 skokova, dvije blokade i šest iznuđenih prekršaja, zbog čega je i izveo tako puno slobodnih bacanja. Zaradio je valorizacijski indeks 26.

Goste je predvodio Ratko Varda sa 16 poena.

Domaćini su vodili na poluvremenu s 39-34, imali su minimalnu prednost i na kraju treće četvrtine (56-55), ali su vrlo loše odigrali posljednjih 10 minuta utakmice. Prokomu je ovo druga pobjeda u skupini, pa sada obje momčadi imaju omjer 2-5 na začelju.

U Ciboninoj, C skupini, Montepaschi je u Sieni svladao Letuvos Rytas sa 90-72, uz 17 poena Rimantasa Kaukenasa kod domaćina, odnosno jednaki broj koševa Milka Bjelice u litavskoj momčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:16