Anketa: Hoće li se u 2019. početi graditi dom za Vatrene?

'Neka Kinezi uz Pelješki most odmah riješe i nacionalni stadion u Dalmaciji za Modrića i ekipu!'


Vjekoslav Paun
03.01.2019.08:00
'Neka Kinezi uz Pelješki most odmah riješe i nacionalni stadion u Dalmaciji za Modrića i ekipu!'
Getty Images

sažeto

Predizborna godina mogla bi ponuditi novu dimenziju obećanja...


Vjekoslav Paun
03.01.2019.08:00

Kombinacija nedavnog srebra sa Svjetskog prvenstva i predizborne (2019.) godine možda je upravo ono što bi moglo razveseliti brojne fanove reprezentacije. A možda i nasmijati vječne cinike...

Nakon poraza Vatrenih sredinom studenog na Wembleyju javno je i Davor Šuker zatražio pomoć medija oko inicijative za izgradnju jednog takvog objekta.

"Krajnje je vrijeme da nešto napravimo. Ovakvu atmosferu mi nikad nećemo imati na našem stadionu. Što bi se dogodilo da je pala kiša? Mi se radujemo kada idemo na gostovanja", rekao je Davor i potom malo "ispustio" kompas nakon pitanja jednog novinara da se možda razmisli o ulaganju novca u manje klubove, terene, možda i za - Poljud:

"Koliko mi imamo stadiona da se ne sramimo, a koliko Englezi? Ja ću glasati za Poljud, ali što to Poljud ima?".

Getty Images

Predsjednica, a koja već nekoliko zadnjih godina pokušava skinuti sa sebe stigmu političarke koju je sponzorirao Zdravko Mamić, prigrlila je maksimalno reprezentaciju, a "selidbom" upravo Mamića u susjedstvo, dala je do znanja da u takvoj računici nema mjesta niti za Davora Šukera.

"Ne, nemam dojam da je predsjednica na našoj strani", rekao je Davor javno nakon što se Kolinda prvi put nedvosmisleno distancirala od Mamića ("Nogomet se ne igra zbog nas, ljudi koji sjede u ložama, nego zbog navijača na tribinama").

Može li se onda očekivati pomoć od predsjednice pri gradnji jednog ovakvog objekta uopće?

"To je apsolutno nužno i potrebno! To je nacionalni projekt oko kojeg se trebamo ujediniti!", poručila je Kolinda na temu stadiona.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Čak ju je na neki način uvrijedila pomisao da je tu inicijativu pokrenuo njezin dojučerašnji "klupski" kolega Andrej Plenković...

"To je inicijativa koju sam od prvih dana zastupala", reći će.

Izgradnja infrastrukture skup je sport. Pogotovo za države koje nemaju dovoljno novca da financiraju temeljne potrebe kao što su, na primjer, mirovine. Pisalo se stoga o kapitalnom ulaganju iz inozemstva, navodno su i Kinezi u igri...

United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) organizacija je Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj, međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije u kojoj većinski udjel ima Kina, oko 71 posto. Oni i ISEC namijenili su Hrvatskoj 13 milijardi eura, a dio tog novca namjeravaju "istresti i za stadion".

YouTube

"Predstavnici UNIDO-a naglasili su da drže kako je uspjeh naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji rezultat ne samo kvalitetnih selektivnih i trenerskih softvera HNS-a, već i posljedica kvalitete modela upravljanja hrvatskim nogometom, stoga su odlučni u želji da UNIDO i HNS zajednički ustanove Akademiju nogometa", otkrio je Ivan Herak nedavno za Sportske Novosti, bivši ministar turizma.

Zagorje je spomenuto kao prva opcija (Krapinske Toplice), pa lokacija kod Zaprešića, a jedan šaljivi komentar na tu temu dosta realno oslikava infrastrukturni kaos...

"Ma neka ga sagrade usput i u Pločama kad već grade Pelješki most!"

Ima i onih koji upiru prstom u Milana Bandića. Uostalom, upravo u vrijeme kad su se skupljali jeftini politički poeni, kad su se "vladajući" natjecali tko će bolje objasniti zašto Hrvatska "baš ovaj trenutak treba krenuti u gradnju stadiona", Milan je u svom stilu poslao poruku da on "nikoga neće čekati" i da samo što nije počeo s gradnjom.

Damjan Tadic / CROPIX

Državna revizija je prije tri godine, u slučaju šest rukometnih dvorana, potvrdila tezu da je većina objekata građena bez ikakve studije isplativosti, da je dio investitora ali i lokalnih vlasti, za gradnju birao najskuplji način zaduživanja, ali to izvješće osim medijskih natpisa nije izazvalo gotovo nikakvu reakciju u političkim krugovima.

Samo splitska Arena ima akumulirani gubitak od preko 350 milijuna kuna, za zagrebačku Arenu Zagreb procjene idu da će na kraju koštati više od 200 milijuna eura (i to bez sredstava koje grad odvaja za održavanje hladnog pogona), dvorane u Osijeku, Poreču i Zadru stajale su oko 800 milijuna kuna... i čini se da tema izgradnje stadiona - nema potrebito "nacionalno" jedinstvo.

Najvjerojatnija opcija je da će nacionalni stadion graditi - nitko. Savez će odabrati nekoliko ugodnih stadiona kojima će plaćati "iznajmljivanje", primjerice ako stadion od 12.000 mjesta bude izgrađen na Pampasu u Osijeku (obećano je da će se prva utakmica igrati već sljedeće godine) i to je najrealnija opcija. A možda se i varamo...
nogomet

nacionalni stadion

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter