Najmlađi vratar lige

Novi 'Ter Stegen' u HNL-u: 'Prošao sam školu u Hajduku, svi su oni tamo OK, ali ništa posebno bolji nego ovdje gdje se odlično radi'


Slaven Knežević
29.04.2019.08:00
Novi 'Ter Stegen' u HNL-u: 'Prošao sam školu u Hajduku, svi su oni tamo OK, ali ništa posebno bolji nego ovdje gdje se odlično radi'
Josip Bartulić

sažeto

Josip Bartulić ima samo 18 godina, a već brani za seniorsku ekipu RNK Splita u 3. HNL Jug


Slaven Knežević
29.04.2019.08:00

Zanimljiva priča stiže nam iz Splita. 18-godišnji Josip Bartulić karijeru je počeo kao napadač, a danas je najmlađi golman u 3. HNL Jug. Prošao je Hajdukovu školu, a onda stigao u RNK Split gdje su mu treneri dali priliku u prvoj momčadi iako je seniorima priključen još kao kadet. Josip uz nogomet završava i srednju školu gdje je maturant.

Josip Bartulić

"Nisam baš često u školi, ali razrednica mi puno pomaže oko izostanaka. Dosta mi i profesori izlaze u susret što se tiče ispita pa uspijevam uskladiti i školu i treninge. Sada je sve više obaveza u nogometu, a školu polako privodim kraju", kaže nam Bartulić u uvodu pa otkriva kako je uopće krenuo s nogometom:

"Cijela obitelj je bila u nogometu pa sam krenuo i ja s nogometom u Mosoru iz Žrnovnice. Krenuo sam kao igrač, napadač, a onda sam na sugestiju trenera nakon nekih pola godine, u drugom, trećem osnovne, počeo braniti. Nakon pola godine sam završio u Hajduku i tamo sam bio od ljeta 2010. do siječnja 2017. godine kada sam došao u RNK Split."

U Splitu je skoro iz kadeta došao u seniore.

"U početku mi nije baš bilo lako. Krenuo sam kao kadet trenirati s prvom ekipom i to je bila ogromna promjena za mene, ali vremenom sam se naviknuo na starije igrače. Upravo su mi ti stariji i pomogli da se prilagodim. Hvala im na tome."

Split je danas u 3. HNL Jug i daleko je od najslavnijih dana, ali upravo to daje priliku mladim igračima da se afirmiraju i steknu potrebno iskustvo.

"Na tome smo jako zahvalni trenerima koji su nam dali priliku. Imamo četvoricu starijih koji nas podržavaju i daju nam savjete. Kada sam kao kadet došao u Split, trenirao sam s Benderom koji sada brani u Zadru i od njega sam stvarno puno naučio. Imamo odlične treninge i za to sam najviše zahvalan treneru Čoviću s kojim sam od prvog dana kada sam došao ovdje. Radimo stvarno na visokoj razini."

Josip Bartulić

U zadnje vrijeme se dosta hvali Hajdukova škola u kojoj je Bartulić proveo šest godina, a nas je zanimalo kakva je ona Splitova.

"Bio sam u Hajduku i prošao sigurno nekih pet ili šest trenera golmana. Svi su oni bili ok, ali ništa posebno bolji nego u Splitu. Ovdje se stvarno odlično radi i uvijek nam je zanimljivo na treninzima. Ovim putem bih se zahvalio trenerima Armandu Marenziju i Vedranu Čoviću koji su mi dali priliku da već sa 17 godina počnem braniti u trećoj ligi i to za RNK Split koji ima slavnu prošlost."

Klub je izgleda prebrodio najteže dane i polako počinje povratak na vrh.

"Stanje na tablici ove godine i nije baš najbolje. Cilj nam je samo spasiti se i ostati u ligi, ali već od iduće sezone napadamo 2. HNL, a onda idemo i dalje."

Josip Bartulić

Kroz povijest je RNK Split dao brojne velike igrače, a možda je najsvježiji primjer, baš na poziciji vratara, i golman Dinama Danijel Zagorac. On i brojni drugi su pokazali da se iz Splita može i u Dinamo i u Hajduk, a Bartulića smo pitali hoće li slijediti Zagorca ili sanja povratak među 'bijele'.

"Pokazali su da je moguće i treba samo raditi i biti uporan pa će sve doći na svoje. Vidjet ćemo što nosi budućnost. Za sada je samo Split na pameti i fokusiran sam samo na to da što bolje igram u Splitu", kaže nam Bartulić koji nam je otkrio i tko mu je uzor:

"Uzor mi je definitivno Ter Stegen. Dosta njih mi govori da smo slični, a meni se stvarno sviđa njegova tehnika branjenja. Možda uz njega i Jan Oblak. Njih dvojica mi baš nekako odskaču i najdraži su mi od svih. No, nemam najdražu ekipu. Volio bih zaigrati negdje u ligama petice, ali vidjet ćemo što nosi budućnost."

Iako nema puno slobodnog vremena, 'splitski Ter Stegen' voli odmarati u društvu prijatelja, a otkrio nam je i tko mu je najveći rival na FIFA-i.

"Uglavnom sam u školi i na treninzima, a moram i putovati jer ne živim u Splitu baš. Kada i ulovim slobodno vrijeme, volim prošetati i sjesti na kavu na rivi, a nađe se vremena i za kompjuter. Igram sa svojima iz kluba. Uglavnom igramo FIFA-u i Fortnite, a najčešće igram s desnim bekom Nikolom Mihanovićem, no on mora još puno toga naučiti, hahaha", kaže nam Bartulić.

Josip Bartulić

Za kraj smo ga pitali kako se nosi s primljenim golovima i tremom ma utakmici, često velikim neprijateljima za samopouzdanje mladih igrača.

"Nije to lako. Uvijek imam tremu, ali kada krene utakmica, brzo se opustim. Svaka utakmica u 3. HNL je teška i sve to je jedno veliko iskustvo za mene", zaključio je Bartulić.

nogomet

100posto sport izdvojeno

RNK Split

3. HNL Jug

Josip Bartulić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter