BIVŠA ZVIJEZDA BAYERNA PROPUŠTA SP?

Kapetani svih suparnika iz skupine zatražili privremeno ukidanje suspenzije za najboljeg peruanskog strijelca


Toni Horvat
22.05.2018.14:00
Kapetani svih suparnika iz skupine zatražili privremeno ukidanje suspenzije za najboljeg peruanskog strijelca
Reuters

sažeto

Paolo Guerrero lani je pao na dopinškom testu, Fifa ga je suspendirala, pa prepolovila suspenziju, ali ju je CAS u posljednjem trenutku opet povećao


Toni Horvat
22.05.2018.14:00

Kapetani reprezentacija Francuske, Australije i Danske potpisali su zajedničko pismo Fifi kojim traže ukidanje suspenzije Paola Guerrera, najboljeg strijelca Perua, reprezentacije s kojom su njihove momčadi smještene u skupinu C SP-a u Rusiji.

Guerrero (34) je nekadašnji napadač Bayerna, a s 32 gola najbolji je strijelac u povijesti reprezentacije Perua, koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo prvi put nakon 1982. godine.

Međutim, prošle zime pao je na dopinškom testu, i to na kokain, nakon čega ga je Fifa suspendirala na 12 mjeseci. Međutim, nakon što je dokazano da je drogu u organizam unio nesvjesno, putem kontaminiranog čaja, kazna mu je prepolovljena. Guerrero se tako vratio u svoj Flamengo i pripremao se za krunu karijere, prvi nastup na SP-u, ali Sportski arbitražni sud prošlog je tjedna donio novu odluku, povećao suspenziju na 14 mjeseci i praktički mu uskratio nastup na smotri najboljih.

Budući da pronađena supstanca nije imala blagotvorni učinak na njegove izvedbe te da ga je unio nesvjesno, nogometni svijet zgrozio se Fifinom odlukom, do te mjere da su baš protivnici Perua reagirali i tražili od krovne nogometne organizacije da mu barem dopusti nastup u Rusiji, pa nakon SP-a odradi ostatak suspenzije.

"Vjerujemo da je u interesu poštenja i proporcionalnosti, uzimajući u obzir posebne okolnosti u ovom slučaju, da Paolo - za kojeg se svi slažu da nije varao - bude u mogućnosti nadmetati se sa i protiv ostalih profesionalaca na Svjetskom prvenstvu. Vjerujemo da bi privremeni prekid suspenzije bio pošteno rješenje", piše u zamolbi koju su potpisali Hugo Lloris, Mile Jedinak i Simon Kjaer, kapetani peruanskih suparnika u skupini, koji su se pridružili FIFProu, udruženju nogometnih profesionalaca, u borbi za pravdu za Guerrera.

SP 2018.

Peru

Paolo Guerrero

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter