'Hrvatski Messi' pred novim početkom

Kapetan mladih Vatrenih još jednom ima priliku pokazati svoj talent, ali mora poslušati savjet Nike Kovača i ozbiljno se posvetiti poslu


Slaven Knežević
20.06.2019.14:00
Kapetan mladih Vatrenih još jednom ima priliku pokazati svoj talent, ali mora poslušati savjet Nike Kovača i ozbiljno se posvetiti poslu
Getty Images

sažeto

Alen Halilović ponovno je na prekretnici u karijeri i sada je krajnje vrijeme da se opusti i pokaže sve što zna


Slaven Knežević
20.06.2019.14:00

Alen Halilović karijeru je započeo u Dinamu. Dok se probijao kroz rangove maksimirskog kluba i nogometno odrastao u HNL-u izgledalo je kao da će hrvatski nogomet dobiti novog velikana. Izgledom i potezima je podsjećao na Luku Modrića koji je dok je Alen počinjao svoj put u Dinamu već postajao velika 'faca' u europskom nogometu.

Getty Images

Vidjelo se da mladi Halilović ima ono nešto. Talentirani veznjak s loptom može baš sve i u mlađim kategorijama nitko mu nije bio niti blizu. Sa samo 16 godina debitirao je za seniore modrih i činilo se kako će danas, s 23 godine već biti motor nekog od najvećih klubova poput Barcelone ili Real Madrida.

Da nisu mediji ti koji nabrijavaju vrijednost mladog veznjaka bez razloga pokazalo se 2014. godine kada je po njega došla Barcelona. Istina, Barca ima novaca i nije im teško pokupovati talente diljem svijeta pa ako prođe, prođe, ali ni Katalonci ne kupuju bez razloga. 17-godišnji Halilović imao je dribling, brzinu, prodornost, ukratko sve ono što krasi svjetsku klasu veznjaka.

Getty Images

Ubrzo je dobio nadimak 'hrvatki Messi' i činilo se kako je pred njim velika karijera. Niko Kovač je te 2014. godine hvalio Halilovićev talent, ali i upozorio da bez napornog rada neće biti ništa.

"Alen je mlad momak koji je sada otišao u Barcelonu, koji ima određenu kvalitetu i jedan potentan momak koji će sigurno imati veliku karijeru. No, to je moguće samo uz rad jer bez rada nećete sigurno ništa postići. To vrijedi i za njega", rekao je tada Kovač.

Ipak, ubrzo je postalo jasno da Halilović neće ići putem koji mu je predviđan. Najprije je šokirao svojim ponašanjem u Barceloni B. U jednoj utakmici je vratar Barcelone isključen, a trener je Halilovića zato izvadio već u 27. minuti kako bi uveo novog vratara. Mladi veznjak potpuno je izgubio živce i čak i odgurnuo trenera na izlasku s terena. 

Getty Images

Za prvu ekipu Barcelone na kraju je nastupio samo jednom i Katalonci su ga već za godinu dana poslali na posudbu u Sporting Gijón da bi ga na kraju 2016. godine kupio HSV. Činilo se kao da bi to mogao biti novi početak, no i HSV ga je posudio Las Palmasu, a onda je 2018. godine besplatno prešao u AC Milan.

U siječnju 2019. posuđen je Standardu iz Liegea, a u cijeloj prošloj sezoni nastupio je 17 puta i zabio jedan gol. U ligama petice je odigrao 87 utakmica i zabio sedam golova te upisao devet asistencija.

Getty Images

"Mislim da sam odigrao dosta utakmica za mladog igrača u ligama petice. Bilo je tu, naravno, i dobrih i loših trenutaka, no stvarno sam se koncentrirao za sljedeću sezonu. Malo mi je prošle godine ozljeda poremetila ritam, baš sam bio u usponu i dobro sam se osjećao u 1. španjolskoj ligi, ali evo, mislim da će sljedeća sezona biti ta prava sezona i da ću se pokazati u najboljem svjetlu", rekao je Halilović za Dnevnik Nove TV uoči okupljanja U-21 reprezentacije kojoj je kapetan pa se osvrnuo i na dolazak Zvonimira Bobana u Milan s kojim je još uvijek pod ugovorom:

"Sretan sam zbog Zvone Bobana. Nisam još stupio u kontakt s njim, no vjerujem da ćemo se u bliskoj budućnosti, iza Europskog prvenstva, čuti i drago mi je što je dio Milana. Vidjet ćemo kako će se razvijati moja situacija", rekao je Halilović kojem bi Boban mogao biti nova nada za razvoj na najvišoj razini.

Getty Images

Slijedi još jedan novi početak. Halilović ima tek 23 godine i ako počne primjenjivati formulu koju mu je još 2014. godine dao Niko Kovač i ozbiljno se baci na posao, njegova karijera još uvijek može biti velika. CV mu je pun velikih klubova, sada je vrijeme da opravda očekivanja...

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

100posto sport izdvojeno

Milan

Alen Halilović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter