U Splitu raste novi talentirani veznjak

'Kada smo gostovali u Zagrebu imali smo jedan incident s navijačima i osjetili što znači kad Splićani dođu u glavni grad, a ne bih se bunio da budem kao Modrić'


Slaven Knežević
30.03.2019.08:00
'Kada smo gostovali u Zagrebu imali smo jedan incident s navijačima i osjetili što znači kad Splićani dođu u glavni grad, a ne bih se bunio da budem kao Modrić'
Antonio Kaćunko

sažeto

Antonio Kaćunko iz RNK Splita gost je naše tradicionalne subotnje rubrike 'Wunderkind' u kojoj predstavljamo mlade asove...


Slaven Knežević
30.03.2019.08:00

RNK Split proživljava teško razdoblje nakon što su upali u dugove i izbačeni u 3. HNL. Split je dane slave živio prije samo nekoliko godina kada su bili u 1. HNL gdje su se čak borili i za Europu, a kroz njihove redove prošli su brojni nogometaši koje danas gledamo u puno jačim rangovima poput Danijela Zagorca, Ante Rebića, Ante Ercega i Duje Čopa.

Antonio Kaćunko

Bez obzira na to što su danas trećeligaši, talenata ne nedostaje. Jedan od njih je i 18-godišnji veznjak Antonio Kaćunko kojeg smo ugostili u našoj rubrici 'Wunderkind'.

"Nogometom sam se počeo baviti kada sam imao šest godina. Počeo sam u NK Čaporice Trilj, a onda sam 2015. godine došao u RNK Split gdje sam i danas", kaže nam Antonio koji je danas u prvoj ekipi Splita i nosi se s puno starijim igračima:

"Seniorski nogomet je dosta zahtjevniji od juniorskog, pogotovo za nas mlade igrače, ali te sve mane koje imam u odnosu na seniore poput jačine i čvrstoće, pokušavam nadoknaditi nekim drugim vrlinama. Za sada sve ide super."

Split je donedavno bio prvoligaš, a sada ste u 3. HNL. Kakva je 3. HNL Jug?

"Sigurno je da je šok ispasti iz prve u treću ligu i želimo se što prije vratiti tamo gdje zaslužujemo, a to je prva liga. Za sada je dobro. Sezona nije baš bajna, ali ima nas puno mladih igrača i ovo nam je prva godina u toj ligi pa se još učimo. Iz godine u godinu će biti sve bolje i bolje", kaže nam Antonio.

Antonio Kaćunko

Od ljeta prestaje i zabrana dovođenja igrača što znači dolazak pojačanja i napad na 2. HNL, a onda i na 1. HNL. Bit će teže izboriti se za mjesto u prvoj ekipi...

"To je sjajno za klub. Trebaju doći novi igrači koji mogu pomoći klubu da se vrati stare staze slave i nemam ništa protiv toga. Konkurencija je dio nogometa. Moram se dokazati da zaslužujem biti u prvih 11, a konkurencije će uvijek biti. Moram se naviknuti na to za budućnost."

Koliko Vam pomažu stariji igrači? Igrate i s Dragom Gabrićem koji ipak ima iskustva u većim rangovima nogometa.

"Drago Gabrić je jedno veliko nogometno ime i stvarno je čast igrati s njim, ali tu su i Gale i Bakić i ostali, svi su oni tu za nas mlade igrače, pomažu nam da sazremo i uče nas nekim novim stvarima koje nismo do sada znali. Oni su jedna jako pozitivna stvar."

Osim što je Antonio s 18 godina već senior i to u nimalo lakoj 3. HNL, kao još mlađi je doživio što znači pravo rivalstvo. Splićani su, pogađate, gostovali u Zagrebu.

"Bili smo u Zagrebu na turniru sa Splitom dok smo igrali za juniore i bio je jedan incident s tamošnjim navijačima koji su stvarali probleme ispred hotela. Malo su nas provocirali i nisu nam dali da spavamo. To je prvi put da smo shvatili da smo kao Splićani došli u Zagreb i osjetili tu čar velikog nogometa. Tu sam vidio što nas čeka u seniorima, hahaha."

Antonio Kaćunko

Još uvijek ste srednjoškolac pa nije uvijek lako kombinirati školske i nogometne obaveze. Kako se nosite s tim?

"Da, nije uvijek lako. Sada kada sam malo i stariji sam nogomet počeo shvaćati ozbiljnije, ali treba definitivno i školu završiti. To je prioritet. No, nije mi problem. Profesori su stvarno super i izlaze mi u susret. Znaju da treniram pa mi pomažu koliko god mogu."

Često igrači slobodno vrijeme krate igrajući PlayStation. Kako se Vi odmarate?

"Preko tjedna nikako ne igram igrice, ponekad vikendom odigram, ali skoro ništa. U slobodno vrijeme sam uglavnom s obitelji i prijateljima. Iskreno, nemam ni puno slobodnog vremena. Sada se pripremam za maturu pa imam dosta i za učiti. Tu su i treninzi, a i kada nisu odem na Marjan ili dodatno nešto treniram, tako da je slobodno vrijeme zapravo nepoznanica, hahaha."

Antonio Kaćunko

RNK Split je dao brojne velike igrače poput Rebića, Zagorca, Ercega, Čopa... Sanjate li da ćete jednoga dana njihovim putem?
"To je jedna velika motivacija. Kada pogledam tko je sve došao iz ovog kluba... Nadam se samo da ću i ja kao oni."

Koji klub bi bio ostvarenje sna da možete izabrati bilo koji na svijetu?

"To su velike stvari, ali još od kad sam bio mali sam navijao za Barcelonu. To je moj veliki san. Potrudit ću se da ih ostvarim ako bude ikako moguće."

Igrate na poziciji veznog kao i Luka Modrić koji je također sanjao Barcelonu, a završio u Real Madridu.

"Hahaha, ne bih se ja bunio da budem kao Luka Modrić i završim u Real Madridu, ali to je još san."

A taj san bi Antonio mogao i ostvariti jer u životu ima samo jednu ljubav...

"Ma samo nogomet, nogomet, nogomet... Od malena mi je u glavi samo nogomet i to je to. Ništa mi ne može skrenuti pažnju s nogometa", zaključuje Antonio Kaćunko, jedan od onih koji dolaze.

nogomet

Wunderkind

RNK Split

Antonio Kaćunko

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter